Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Nicolae Cinteza, BNR: Bancile asteapta ca anumite pierderi sa le solicite statului roman. Cel putin o banca foarte mare face acest lucru in momentul de fata

Bancile ii vor cere statului roman sa acopere pierderile provenite din aplicarea Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Declaratia vine de la seful Directiei de Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca cel putin o banca foarte mare se pregateste sa faca acest lucru, iar ea va fi urmata si de alte institutii de credit. "Bancile asteapta ca anumite pierderi sa le solicite reglementatorului, adica statului roman. Pana acum nu s-a intamplat sa platim pentru prostiile pe care le facem. Dar sa plateasca cel care le-a facut, nu toata lumea", a continuat Nicolae Cinteza. Oficialul este de parere ca institutiile statului nu ar trebui sa se implice in stabilirea nivelului dobanzilor la creditele acordate de banci. Ordonanta a intrat in vigoare in urma cu trei luni, iar bancile au avut la dispozitie 90 de zile pentru actualizarea contractelor. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit nou incheiate de banci, cat si celor aflate in derulare. Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante se numara eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Ioan Botis: Ajutoarele pentru incalzire nu vor mai fi acordate celor care detin mai multe case si care au masini de peste 1.600 centimetri cubi

Ajutoarele pentru incalzire nu vor putea ajunge la persoane care au autoturisme cu capacitatea cilindrica de peste 1.600 de centimetri cubi si nici la cele care detin si alte locuinte in afara celei de baza. In acest sens, Guvernul a modificat Ordonanta privind acordarea de ajutoare pentru incalzire, fiind elaborata o lista cu toate bunurile pe care beneficiarul nu trebuie sa le aiba in dotare pentru a primi sprijin din partea statului. "Venim cu o noua filosofie pe acordarea de ajutoare", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis. Potrivit acestuia, iarna trecuta au beneficiat de ajutoare de incalzire peste 3,2 milioane de familii in Romania. "Din evaluarile facute pana la aceasta data, am constatat ca peste 10% dintre familii ar putea sa nu se incadreze in noile teste de evaluare si de venituri. Am introdus sanctiuni mai aspre pentru cei care fac declaratii neconforme", a precizat Botis. Plafonul maxim de venituri pentru acordarea ajutoarelor nu se va modifica, va ramane la 615 lei pe persoana, in cadrul fiecarei familii. In schimb, conditiile de obtinere a ajutoarelor vor fi mai stricte in urma introducerii unor formulare pe care beneficiarul trebuie sa le completeze.

RCS&RDS a fost amendata cu 135.000 lei de catre Protectia Consumatorilor

RCS&RDS a fost amendata cu 135.000 de lei de catre Protectia Consumatorilor. Autoritatea a primit 60 de petitii la nivel national, care se refera la introducerea in mod abuziv de catre operatorul de comunicatii prin cablu a unei taxe de mentenanta. In urma controalelor, ANPC a constatat si "alte neconformitati", fiind aplicate 26 de amenzi contraventionale, arata datele remise HotNews.ro de aceasta autoritate. De asemenea, RCS&RDS risca amenzi intre 2.000 lei si 20.000 lei daca nu restituie sumele incasate ilegal si nu informeaza clientii in aceasta privinta sau nu incheie acte aditionale necesare modificarilor aduse. Saptamana trecuta, RCS&RDS a fost amendata cu 300.000 de lei si de catre autoritatea de reglementare in comunicatii, pentru ca nu si-a notificat abonatii in mod individual cu privire la introducerea, pentru serviciul de telefonie fixa, a unei taxe de mentenanta in valoare de 5 lei si pentru ca nu a modificat contractul-cadru.

20,5 milioane lei alocati intr-o platforma pentru integrarea serviciilor de eGuvernare in Sistemul Electronic National

Ministerul Comunicatiilor anunta lansarea unui proiect in valoare de peste 20 de milioane de lei, finantat din fonduri europene. Programul priveste crearea unei platforme de integrare a serviciilor de eGuvernare in Sistemul Electronic National. Platforma va avea doua componente: un punct de contact unic electronic pentru firmele din tara si strainatate si un birou unic virtual pentru cetateni. Intregul proiect va fi implementat in urmatoarele noua luni. Oficialii din Ministerul Comunicatiilor au precizat pentru HotNews.ro ca, in cadrul acestui proiect, "statul nu va plati nimic altceva in afara de valoarea TVA-ului aferenta valorii totale a proiectului". Lipsa Punctului Unic Electronic pentru firme este unul dintre motivele pentru care Comisia Europeana a deschis procedura de infringement asupra Romaniei. Alaturi de noi, au fost avertizate si Austria, Belgia, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie si Slovenia.