Comisia Europeana (CE) a oprit procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, apreciind ca statul a luat masuri adecvate si isi va reduce deficitul sub nivelul de 3% pana in 2012, se arata intr-un comunicat al CE. Executivul european a luat o masura similara si in cazul Lituaniei.

Comisia considera ca Lituania si Romania au luat masuri eficiente si ca, in prezent, nu sunt necesare etape suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv.

"Lituania si Romania au luat masuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare inregistrate. Ambele state sunt in curs de reducere a deficitului sub nivelul de 3% pana la data limita convenita, insa trebuie sa isi continue eforturile pentru ca acest obiectiv sa poata fi atins", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

La 16 februarie, Consiliul a recomandat Romaniei sa puna capat situatiei actuale de deficit excesiv pana in 2012. Autoritatile romane ar trebui sa aduca deficitul public sub valoarea de 3% din PIB in mod credibil si sustenabil prin masuri pe termen mediu.

Pe baza informatiilor disponibile in prezent, se pare ca Romania a luat masuri eficiente, se mai arata in comunicat.

Implementarea unor masuri suplimentare de consolidare bugetara care reprezinta anual 5% din PIB (inclusiv reducerea cu 25 % a salariilor din sectorul public, reducerea cu 15% a prestatiilor sociale cu exceptia pensiilor si cresterea TVA de la 19% la 24%) a readus Romania pe linia de plutire, in directia atingerii obiectivului unui deficit bugetar de 7,3 % din PIB in 2010, convenit in contextul programului de asistenta financiara multilaterala.

In plus, reprezentantii CE arata ca nivelul ridicat de reportari in urma masurilor de consolidare bugetara din 2010 si economiile aditionale planificate in ceea ce priveste cheltuielile publice ar trebui sa permita reducerea suplimentara a deficitului sub valoarea de 5% din PIB in 2011. Mai mult, Romania se angajeaza sa reduca deficitul sub valoarea de 3% din PIB in 2012, obiectiv care pare realizabil. Masurile adoptate de Romania in urma recomandarilor Consiliului reprezinta etape importante in directia redobandirii unei pozitii bugetare sustenabile si a stabilitatii macroeconomice.