Procurorii italieni il ancheteaza pe presedintele bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, pentru nerespectarea legislatiei contra spalarii banilor si au pus sechestru pe fonduri de 23 milioane de euro apartinand institutiei, potrivit AFP care citeaza agentia ANSA. Ettore Gotti Tedeschi si un alt director al bancii sunt acuzati ca au incalcat legea care cere bancilor sa menţioneze informatii cu privire la operaţiunile financiare realizate.

Totodata, procurorii au pus sechestru preventiv pe fonduri de 23 milioane de euro depozitate de Istituto per le Opere di Religione (IOR), numele oficial al bancii Vaticanului, la banca Credito Artigiano.

Reprezentantii Vaticanului s-au declarat "nedumeriti si uimiti", de decizia autoritatilor. "Sfantul Scaun doreste sa isi exprime increderea totala in presedintele si directorul executiv al IOR", se arata intr-o declaratie oficiala a Vaticanului.

La inceputul lunii iunie presa italiana scria ca justitia a descoperit ca banca Vaticanului gestiona conturi ale institutiilor italiene fara sa scrie insa numele titularului, singurul element de identificare fiind sigla IOR. Prin unul dintre aceste conturi, descoperit in 2004, au fost transferate aproximativ 180 de milioane de euro in doi ani.

"Ipoteza anchetatorilor este ca persoane care isi au rezidenta fiscala in Italia folosesc IOR ca paravan pentru a ascunde diferite delicte, precum frauda sau evaziunea fiscala", preciza cotidianul la Repubblica.

IOR gestioneaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice.

In urma cu un an, conducerea bancii Vaticanului a fost preluata de Ettore Gotti Tedeschi, fostul sef pe Italia al bancii spaniole Santander. Ettore Gotti Tedeschi l-a inlocuit atunci pe Angelo Caloia, celebru pentru fraza: "Daca banii sunt excremente ale diavolului, noi, crestinii, trebuie sa reusim sa-i transformam in ingrasaminte bune".