Comparativ cu alte state europene, Romania nu se poate plange de o rata a somajului ridicata, numarul celor fara loc de munca situandu-se sub media Uniunii Europene, scrie Mediafax care citeaza www.incont.ro.

Si daca in ultimele luni somajul a scazut in majoritatea tarilor Europei, inclusiv la noi, Romania se plaseaza, din pacate, in fruntea tarilor care vor face cele mai multe disponibilizari in lunile care urmeaza. Ceea ce va face ca rata somajului sa depaseasca maximul inregistrat de la inceputul crizei, de 8,36%, valoare atinsa in luna martie 2010.

Potrivit raportului lunar al Comisiei Europene, care monitorizeaza schimbarile de pe piata muncii din UE, Romania se detaseaza cu mult intre tarile care vor face cele mai multe concedieri pana la sfarsitul anului.

Anuntul autoritatilor de la Bucuresti privind disponibilizarea a peste 60.000 de angajati din sectorul public a facut ca, in lunile iulie si august, numarul de concedieri anuntate sa fie de cinci ori mai mare decat cel al angajarilor, la nivelul intregului bloc comunitar.

Astfel, monitorizarea Comisiei arata ca cele mai multe concedieri urmeaza sa se faca in Romania (61.257 de angajati), urmata, la mare distanta, de Italia (9.820), Franta (9.469), Marea Britanie (4.205) si Germania (3.580).