ANPC a publicat raspunsuri la cele mai reprezentative intrebari puse de clientii bancilor

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 22 septembrie 2010, 13:40 Economie | Finanţe & Bănci


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat miercuri raspunsurile la cele mai frecvente probleme reclamate de clientii bancilor. Potrivit ANPC, chiar daca termenul acordat creditorilor pentru alinierea contractelor s-a incheiat, obligatia de notificare a fost in sarcina exclusiva a creditorului, acesta trebuind sa demonstreze ca a depus toate diligentele sa informeze clientii. Din acest moment, se vor aplica sanctiuni creditorilor care nu pot face dovada ca au transmis consumatorilor actele aditionale. "Bancile care mai au contracte in derulare cu prevederi contrare OUG 50/2010 vor fi sanctionate", se arata in documentul ANPC.

Clientii bancilor sunt tot mai nemultumiti de reactia Bancii Nationale, institutie care reglementeaza piata bancara, bancherilor centrali reprosandu-li-se ca nu se implica suficient in medierea scandalului dintre banci si clienti. In mesajele schimbate intre utilizatori pe mai multe forumuri, numele BNR este tot mai des invocat ca arbitru impartial pentru situatia din piata. Oficialii BNR spun insa ca nu au cum sa se implice mai mult si ca problemele aparute intre clienti si bancheri sunt de competenta ANPC.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6309 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Magarii de la BNR (Miercuri, 22 septembrie 2010, 14:45)

  un client VB [anonim]

  Ma mir cum nu le este rusine celor de la BNR. Mai vine si un oficial si declara ca in UE bancile centrale nu au astfel de atributii. Si la o zi distanta, banca centrala a Marii Britanii, emita un comunicat in favoarea clientilor bancilor, avertizandu-le pe aceastea din urma sa nu aplice clauze abuzive sa9 sa creasca dobanzile prea mult. Marea Britanie unde este? In Africa?
  Bbbbbbbbbbbbbnnnnnnnnnnrrrrrrrrrrrrrrrrrr se aude?
  • -3 (3 voturi)    
   banci (Miercuri, 22 septembrie 2010, 22:23)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui un client VB

   marea britanie nu face parte din UE, ci doar din spatiul schengen
   • +3 (3 voturi)    
    ba da (Joi, 23 septembrie 2010, 9:05)

    STF [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    Marea Britanie face parte din UE din 1973 prietene. Poate nu a adoptat moneda Euro dar asta e alta discutie.
 • 0 (0 voturi)    
  Incredibil (Miercuri, 22 septembrie 2010, 14:51)

  Nemessiss [utilizator]

  Anpc incurajeaza bancile sa fure. Cum sa spui ca e permisa cresterea marjei fixe din contract? Pai ce opreste bancile sa puna toate comisioanele pe care OUG se chinuie sa le scoata din contracte in aceasta marja fixa? Explicatia e si mai si: OUG permite acest lucru. Pai domnilor de la anpc nu scrie clar ca nu au voie sa modifice nimic in plus la nici un comision? Daca eu am negociat un contract cu banca cu o anumita marja si banca hotaraste sa imi mareasca acea marja atunci eu ajung sa nu mai pot plati ratele.
  • 0 (0 voturi)    
   marja fixa (Miercuri, 22 septembrie 2010, 15:48)

   rider [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

   intrebarea a fost: "Poate fi majorata MARJA FIXA?" Au raspuns: ""Da, conform OUG 50/2010 MARJA DOBANZII poate fi modificata ca urmare a schimbarilor legislative care impun in mod expres acest lucru.
   Din ce inteleg eu in raspunsul lor la acea intrebare se poate MODIFICA valoarea dobanzii NU valoarea marjei.
   eu SPER ca este o greseala ca altfel......e nasol cu raspunsurile astea :):)
  • +1 (1 vot)    
   Deci nu ai inteles... (Miercuri, 22 septembrie 2010, 16:11)

   AlexM [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

   Ceva fix, care se modifica=Ceva variabil

   Adica marja este fixo-variabilă în sensul că e ba fixă ba variabilă DAR numai în condițiile legii, dacă legea o impune sau ANPC totuna, ANPC e legea

   Ce nu pricepi? E fixă dar se poate modifica.
  • 0 (0 voturi)    
   anpc e in cardasie cu bancile (Miercuri, 22 septembrie 2010, 16:43)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

   sunt in aceeasi situatie...intreb pe fata de la banca de ce au marit marja care este fixa prin contract, iar OUG 50 zice clar ca nu se mareste decat daca impune legea (aici calr nu impune legea:D) ......si-mi zice ca le-a dat voie anpc-ul si mi-a aratata o adresa in acest sens......asociatia bancilor a solicitat catre anpc aceasta hotie=dobanda de referinta a bancii care este acum ilegala a fost adaugata marjei existente, iar anpc a aprobat-o....
   anpc este mai presus de lege/OUG 50....
 • +1 (1 vot)    
  Toti se feresc... (Miercuri, 22 septembrie 2010, 15:42)

  ion [anonim]

  Toti cei care ar trebui sa clarifice poate cel mai controvesat aspect si anume marirea marjei.

  ANPC raspunde la intrebarea : Poate fi majorata marja fixa?

  Da, conform OUG 50/2010 marja dobanzii poate fi modificata ca urmare a schimbarilor legislative care impun in mod expres acest lucru.

  Spuneti-ne in clar, domnilor de la ANPC, care sunt schimbarile legislative care impun in mod expres si permit modificarea marjei.

  No' mai tot dati dupa cires!
  Nimeni nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Nici cei care au facul OUG-ul nu au avut curajul sa nu lase loc de interpretare.
  Ce era asa de greu sa zica "cutare si cutare comision se interzice a mai fi incasat iar MARJA DOBANZII NU SE POATE MARI.

  Stiu ca e riscant sa-ti pui in cap toate bancile din RO, dar totusi....
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsul ANPC este incomplet (Miercuri, 22 septembrie 2010, 15:51)

  adina [anonim]

  Marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru.

  OG 50/2010 NU reprezinta o schimbare legislativa care sa impuna IN MOD EXPRES marirea marjei fixe. NU exista nici un articol in aceasta ordonanta prin care sa se precizeze PROCENTUL cu care s-ar putea mari marja fixa.

  Spre ex., OG 58/2010, prin care s-a marit cota de TVA la 24%, reprezinta o schimbare legislativa care a prevazut IN MOD EXPRES o marire a unei taxe (in acest caz) fixe prevazute in cadrul oricarui contract.

  Pana in prezent NU exista o lege similara pentru marirea marjei fixe a dobanzii din cadrul unui contract de credit/ leasing cu un anumit procent etc.

  Marja fixa a dobanzii din cadrul unui contract de credit/ leasing NU poate fi modificata fara acordul partilor, deci si al imprumutatului.
 • 0 (0 voturi)    
  Acelasi raspuns superfluu (Miercuri, 22 septembrie 2010, 15:58)

  hsl [utilizator]

  cand vine vorba de marja contractuala.
  Sigur ca OUG 50/2010 prevede ca se poate majora marja insa nu se gaseste nicaieri in textul ei faptul ca se impune majorarea ei, deci in momentul de fata, in lipsa altor prevederi legale diferite de aceasta Ordonanta, marja n-are voie sa creasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Prosti sintem daca nu mergem mai departe! (Miercuri, 22 septembrie 2010, 16:44)

  MIHAI [anonim]

  Sa fim tot mai multi, cu tot mai multe actiuni vizibile in presa, sa ne unim pe forumuri, sa sustinem lupta inteligenta impotriva camatarilor bancari!

  Sa spunem tuturor, sa-i aducem alaturi de noi! Sa facem un principiu din lupta impotriva abuzurilor bancilor,,inainte sa ne ruineze ei pe noi!

  Cind vom fi citeva sute de mii din cele 4,5 milioane de creditati, abia atunci vor ceda, sau vor fi spulberati!

  Unirea noastra, acum este mult mai importanta decit valoarea marjei, daca e fixa sau mobila, comisioanele abuzive, etc...daca vom fi MULTI si uniti, automat vom obtine TOTUL....

  Deci daca vreti sa sa avem succesul asigurat in demersul nostru, intrebati pe toti cit puteti daca au credite, povestiti-le de cei care sintem contra abuzurilor bancare, aratati-le cum sa fie alaturi de noi, si in citeva luni vom obtine noile Acte Aditionale asa cum vrem , asa cum este corect, cu dobanzi de 4-5% ca in UE....bancile care nu se aliniaza vor falimenta, fiti siguri!
  • 0 (0 voturi)    
   :)) (Miercuri, 22 septembrie 2010, 17:03)

   Bulan [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI

   Mihai Viteazu' care esti...unde ai citit tot ce ai scris acolo
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE! (Miercuri, 22 septembrie 2010, 17:40)

  micha [anonim]

  Daca nu ati primit instiintari de la banci sa mergeti pt a notifica actele aditionale cf cu OUG 50 e spre binele vostru. Daca sunteti sunati sau vi se trimit sms, email, etc, nu mai uzati de ele. incercati sa stocati toate contactele pe care banca incearca sa le ia cu dumneavoastra. banca trebuia sa faca asta din iulie pana pe 20 sept. Actul aditional se semneaza in 4 ex, stampila, etc, etc. atentie mare la termenii de redactare si la contractul initial.unele banci centrale au scos la inaintare pe unele acte aditionale sucursalele din teritoriu. practic, la antet, actul aditional trebuie sa fie identic cu contractul initial.atentie la credite, una e creditul in sold, alta creditul initial. de maine cec nu mai are voie sa cheme clientii la semnat acte aditionale.sunt grupuri de discutii pe net, inscrieti-va acolo sa aflati mai multe.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu pricep"artimetica" asta (Miercuri, 22 septembrie 2010, 21:39)

  Nedumeritu [anonim]

  Poate explica ANPC cum dobanda de refinantare VARIABILA b.c.r. in 2006 a fost de 8,9 iar in 2010, in A.A. transmis, este TOT 8,9. Ce-or fi pus astia in dobanda de nu s-a miscat deloc ?
  Sau cum la o zi de la incheierea operatiunii A.A. lanseaza o oferta " nesimtita": dobanda la imobiliare formata din marja + euribor= 5,67???
  Nu cumva asta ar fi trebuit sa fie marja pe care trebuia sa ne-o propuna?
  ANPC-ul nu considera acest comportament o sfidare? Sau si-a luat in serios meseria de lobby-st...
  Ceva foarte important: retail-ul la b.c.r. este 47,5 %. Adica suntem multi...
 • 0 (0 voturi)    
  ANPC doarme (Miercuri, 22 septembrie 2010, 22:43)

  cobra [anonim]

  ANPC ar trebui să fie avocatul persoanelor fizice conform legislaţiei actuale. Din păcate, se comportă ca un avocat prost, incompetent în cârdăşie cu cei pe care ar trebui să-i sancţioneze. Sunt atâtea sesizări pe linie auto, bancară şi de telefonie mobilă dar indivizii aceia nici nu se sinchisesc. În faţa unui asemenea val de sesizări ar trebui să-şi dea seama că ceva este putred în ... România, dar ei nu fac nimic. Argumentaţia (nespusă direct niciodată) este că cei sesizaţi aduc venituri mari la bugetul statului şi, dacă ar pleca acestea s-ar diminua considerabil. Cealaltă parte speculează la maxim această stare de lucruri iar cel care pierde este... (v-aţi prins) clientul.
 • 0 (0 voturi)    
  ai ai ai (Vineri, 24 septembrie 2010, 4:13)

  Dorel din reclama [anonim]

  Pai ANPC poate doar sa dea amenzi, dar pe nimeni nu-l incaleste ca banca i-a fost amendata (pe care tot el va trebui s-o suporte luna viitoare probabil...).

  Aproape zilnic se republica norme de aplicare ale unor OUG-uri sau legi anterioare.
  Cum de nu-i asta prioritatea nr. 1 a guvernului, cu atatia oameni in suferinta directa - chiar si la tv. ?

  Si mai ales cum de nu e asta intrebarea principala a presei ? - nu sa vina un Dorel ca mine sa se mire...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by