​Una din cauzele deficitului bugetar in crestere, in Romania, o reprezinta structura investitiilor straine, in opinia lui Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei. Mai exact, faptul ca investitiile nu au fost facute in industrie, in zone care pot genera productie, ci in sectoare care nu genereaza fluxurile necesare in economie.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Mai mult, nici dupa perioada de criza "investitorii nu au realizat ca au facut o greseala", astfel ca si in 2010 cele mai putine investitii straine directe s-au dus catre industrie, "in ciuda faptului ca industria este singurul sector care s-a descurcat bine anul acesta, in rest celelalte sectoare au avut crestere negativa si totusi companiile au investit in aceste sectoare", a mai spus Lazea cu ocazia conferintei "Romania - The Future Beyond the Crisis".

Nu este numai vina investitorilor, a mai explicat Lazea, fiindca statul poate influenta directia investitiilor.

"Un studiu recent arata ca investitorii se orienteaza catre anumite sectoare influentati de anumiti factori institutionali. Deci statul poate influenta tipul de investitie directa pe care vrea s-o atraga".

Spre exemplu, deprecierea cursului valutar influenteaza in sens pozitiv investitiile in anumite sectoare. In plus, daca guvernul vrea sa atraga mai multe Investitii Straine Directe in industrie, trebuie sa flexibilizeze piata muncii.