"Boardul FMI va discuta vineri a cincea revizuire a programului cu Romania iar Raportul care va fi prezentat arata foarte clar ca masurile introduse la inceputul lunii iulie privind bugetul statului sunt eficiente si vor conduce, in 2010 si 2011, la atingerea tintelor de deficit fiscal stabilite. Nu in ultimul rand, in Raport se arata ca exista o consecventa in aplicarea acestor masuri, impopulare, dar foarte necesare pentru sanatatea viitoare a finantelor romanesti", a declarat, pentru Agerpres, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

In Raport se mentioneaza ca au fost indeplinite cele doua actiuni prioritare convenite la Bucuresti cu misiunea condusa de Jeffrey Franks, in perioada 26 iulie-4 august, respectiv a fost adoptata Legea pensiilor si au fost platite arieratele din domeniul sanatatii publice.

"Ca atare, sunt indeplinite toate conditiile pentru ca discutia de vineri sa fie una pozitiva si sa duca la eliberarea transei catre Banca Nationala a Romaniei, in vederea acoperirii deficitului balantei de plati externe", spune Mihai Tanasescu.

Aprobarea Raportului de catre Boardul FMI va duce la eliberarea celei de-a sasea transe, in valoare de peste 900 milioane euro (769 milioane DST), din imprumutul de 12,9 miliarde de euro acordat de FMI.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. De asemenea, in cadrul aceluiasi imprumut, Romania a primit 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana iar miercuri a fost aprobata eliberarea celei de-a treia transe acordate de CE, in valoare de 1,2 miliarde de euro.