Piata romaneasca a leasingului a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 30% comparativ cu perioada similara din 2009, valoarea bunurilor finantate ajungand la 543,72 milioane de euro, a declarat joi Bas Hoekstra, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. In primele sase luni din 2009 piata de leasing a inregistrat un declin de 73,6%, la 776,65 milioane de euro.

Finantarile s-au indreptat in cea mai mare parte catre sectorul transporturilor (62%), in vreme ce sectorul echipamentelor a avut o pondere de 20%, iar cel imobiliar de 18%.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 57%, vehiculele comerciale grele 25%, vehiculele comerciale usoare 16%, iar alte tipuri de vehicule 2% din total.

In ceea ce priveste sectorul echipamentelor, o cota de 14% o detin echipamentele din domeniul constructiilor, 8% echipament medical, 8% echipament IT si software, 13% echipament agricol, 4% echipament pentru industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 5% echipamente destinate industriei metalurgice, 3% echipament industrie chimica si 41% alte domenii.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 39% si de cladirile retail outlets cu 31%, categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 18%, finantarea terenurilor reprezinta 7%, in timp ce restul de 5% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB Romania, este de parere ca scaderea pietei leasingului s-ar putea opri in primul trimestru din 2011.

"Daca nu s-ar fi majorat taxa pe valoare adaugata, caderea leasingului s-ar fi oprit in 2010. Totul depinde insa de deciziile Guvernului, care sunt impredictibile si care pot distruge orice business pe termen scurt si mediu", a mentionat Adriana Ahciarliu.

ALB reprezinta, conform statisticilor ALB si BNR, 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.