Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania a primit cea de-a treia transa din imprumutul de la UE

Uniunea Europeana a acordat Romaniei cea de-a treia transa din imprumut, in valoare de 1,15 miliarde de euro. Plata a fost facuta dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare de catre autoritatile romane a conditiilor convenite in memorandumul de intelegere suplimentara. "Masurile de consolidare fiscala ambitioase agreate cu autoritatile in mai si iunie au fost puse in aplicare asa cum a fost prevazut. In plus, autoritatile au luat alte masuri pentru a compensa cresterea economica mai slaba", se arata in comunicat. Oficialii europeni precizeaza ca, "sub politicile curente si presupunand o executie bugetara riguroasa, Romania ar trebui sa atinga tintele de deficit" pentru anul acesta si anul viitor. Reprezentantii Uniunii Europene sustin ca au fost realizate progrese si in ceea ce priveste celelalte reforme din program. Acestia amintesc reforma sistemului de pensii - adoptata recent de Parlament, crearea Consiliului Fiscal si angajamentul Guvernului de a adopta masuri pentru a ameliora absorbtia fondurilor europene. Acordul de imprumut incheiat anul trecut de Romania cu institutiile financiare internationale are o valoare totala de 20 de miliarde de euro, din care aproape 13 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Lucian Croitoru, BNR: Rezistenta populatiei la orice fel de reforma este din ce in ce mai dura

Rezistenta populatiei la orice fel de reforma este din ce in ce mai dura, sustine consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru. Potrivit acestuia, "daca nu facem reformele anul acesta si la anul, ele vor fi cu atat mai dificil de facut in 2012, an in care vor fi alegeri". Croitoru avertizeaza totodata ca "Produsul Intern Brut al Romaniei nu se va modifica foarte mult anul viitor fata de 2010, iar tintele de deficit bugetar pentru urmatorii doi ani vor fi dificil de atins". "Economia va creste mai incet decat se anticipa, iar implementarea programelor de taieri de cheltuieli este mult ingreunata de populismul politicienilor", a continuat Croitoru. Romania si-a propus atingerea unui deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB anul acesta, de 4,4 la suta anul viitor si de 3 la suta din PIB in 2012. Pentru acest an este estimata o scadere a economiei de 1,9 procente, iar anul viitor o crestere economica de 1,5 la suta.

Clientii Volksbank cer deputatilor sa puna interesele consumatorilor deasupra celor ale bancherilor. Reprezentantii bancilor: Cum definesti "abuziv" in termeni juridici?

Clientii Volksbank le cer deputatilor sa puna interesele consumatorilor deasupra celor ale bancherilor. Clientii nemultumiti au trimis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare in care isi sustin acuzatiile privitoare la modul de calcul al dobanzii, modul in care institutia financiara a definit dobanda si raportarile eronate la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare. Deputatii vor lua saptamana viitoare in discutie Ordonanta 50, principalul punct vulnerabil fiind aplicarea retroactiva a conditiilor de creditare. Bancherii fac lobby pentru eliminarea unor prevederi, in timp ce cei peste 12.000 de clienti nemultumiti spera ca doleantele lor sa prevaleze.

Economia Irlandei a scazut cu 1,2% in al doilea trimestru al anului

Irlanda este aproape de a reintra in recesiune. Economia s-a contractat cu 1,2% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit Oficiului Central de Statistica. Aceasta contractie vine dupa ce in primele trei luni ale anului economia Irlandei a inregistrat un avans de 2,2%. Datele reprezinta un soc, spun analistii, in conditiile in care toata lumea se astepta ca economia sa isi continue redresarea. "Datele dezamagitoare din cel de-al doilea trimestru au exacerbat nervozitatea investitorilor... ducand la deprecierea euro. In ciuda asigurarilor liderilor politici, exista temeri cu privire la obligatiunile guvernamentale irlandeze si cu privire la revenirea economiei europene", a declarat Giles Watts, analist la City Index. Irlanda a fost prima tara din zona euro care a intrat in recesiune, in prima jumatate a anului 2008. Economia Irlandei a revenit pe crestere in primul trimestru, insa redresarea a intarziat din cauza problemelor din finantele publice.