Leul s-a apreciat vineri, in ciuda protestelor sindicale si a deteriorarii perceptiei Romaniei. BNR a afişat vineri un curs de referinţă de 4,24 lei/euro, fata de cursul afisat joi, de 4,26 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă 3,1644 lei/dolar, de asemenea mai mic faţă de nivelul de 3,1990 lei/dolar din şedinţa precedentă. Leul a evoluat insa in linie cu tendinta regionala de apreciere care a inclus atat zlotul cat si forintul. "Board-ul FMI urmeaza sa discute astazi eliberarea urmatoarei transe a acordului de finantare a Romaniei. Un rezultat pozitiv pare probabil dar aceasta ar putea avea, in cel mai bun caz, un impact marginal pozitiv asupra leului avand in vedere incertitudinea interna si intelegerea noastra a apetitului pentru risc la nivel international", spun economistii bancilor comerciale.

  • Declaratiile sceptice ale lui Lucian Croitoru "domolesc" optimismul relativ al pietei

Potrivit acestora, declaratiile facute ieri de consilierul Guvernatorului Isarescu, cum ca ajustarea fiscala programata pentru urmatorii doi ani este extrem de dificila, ajustarea fiind bazata pe cresterea PIB care nu crede ca se va produce, ar putea duce la deteriorarea asteptarilor. "In trecut, asteptarile bancii centrale s-au dovedit importante pentru perspectivele pietei iar aceste cuvinte dure ar putea duce la deteriorarea asteptarilor relativ optimiste din prezent", explica economistul ING Vlad Muscalu.

  • Sterilizarea banilor de la CE  ar contribui la aprecierea leului, inasprind conditiile financiare

O noua perioada de constituire a rezervelor a inceput si, in pofida tiparului obisnuit, ratele de dobanda au inregistrat si ele evolutii importante. "Intr-adevar, ratele de dobanda pe termen scurt au crescut de la 2,25% la 4% probabil datorita platilor lunare catre bugetul statului. Evolutia ratelor pentru scadente mai lungi a fost insa mai spectaculoasa, cele cu scadente intre o luna si trei luni au scazut, probabil datorita transei de 1,2 miliarde euro primita de executiv de la CE pe care piata probabil crede ca va fi schimbata la BNR si nu va fi (in intregime) sterilizata. Suntem de acord cu aceasta idee deoarece sterilizarea ar contribui la aprecierea leului inasprind conditiile financiare ceea ce nu pare adecvat in mediul economic curent", mai arata Muscalu.

  • Un eventual imprumut pe piata japoneza ar "umfla" riscul de curs

Potrivit acestuia, posibilitatea ca Guvernul sa se imprumute in yeni pe piata japoneza are doua taisuri. "Atat piata din SUA cat si cea japoneza ar oferi probabil randamente mai scazute decat piata interna insa, dupa cum este obisnuit in cazul alternativelor mai ieftine, acestea nu vin fara riscuri suplimentare. In acest caz, principala problema este majorarea expunerii la riscul de curs de schimb", conchide Muscalu.