Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita "grupul care nu exista", scrie WSJ, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.

"Comisia", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro.

Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro. Printre membrii grupului se regaseau oficiali din Franta si Germania, oficiali ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si apropiati ai lui Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez care prezideaza grupul ministrilor de finante din zona euro.

Neintelegerile si opiniile divergente din interiorul comisiei au declansat zgomotoasa dezbatere publica din UE care avea sa intarzie pana in ultimul moment reactia blocului european la criza datoriilor de stat din zona euro. De altfel, grupul secret nu a ajuns niciodata la un raspuns, la o solutie agreata de toti membrii.

Concluziile investigatiei WSJ arata ca divergentele din interiorul acestei grupari au impins moneda euro pana in pragul colapsului. La inceputul lunii mai, la numai cateva ore inainte ca Franta si Germania sa ajunga la un compromis si sa se hotarasca sa sustina crearea fondului de 750 miliarde euro destinat salvarii statelor zonei euro aflate in incapacitate de plata, ministrul francez al Finantelor si Economiei, Christine Lagarde, le-a spus membrilor delegatiei sale ca zona euro este in pragul destramarii, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Ruperea zonei euro ar fi avut consecinte in intreaga lume. Un val de default-uri ale statelor europene ar fi declansat o noua criza in sistemul bancar global, cu consecinte pentru economia globala chiar mai nefaste decat falimentul Lehman Brothers, mai noteaza publicatia.