Indiferent daca va numarati deja printre persoanele "dependente" de cumparaturile pe Internet sau doar acum incepeti sa patrundeti "tainele" acestei modalitati de a realiza tranzactii, este extrem de important sa cunoasteti modul corect (si sigur) de a va utiliza cardul in mediul online.

Dezvoltarea comertului pe Internet a fost extrem de rapida in ultimii ani, o evolutie, de altfel, deloc surprinzatoare, date fiind comoditatea, simplitatea si rapiditatea pe care le ofera utilizatorilor. In Romania, volumul tranzactiilor online cu plata prin card bancar s-a ridicat in primul semestru din 2010 la aproape 68,5 milioane de euro, in crestere cu 60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor furnizate de de RomCard, citate de GeCad ePayment; in acest interval, au fost procesate peste 1,137 de mii de tranzactii. Cele mai comercializate produse online in primele sase luni ale anului fac parte din categoriile: telecom, turism, servicii, plata utilitatilor, retail si divertisment. In aceeasi perioada, telecomul a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere a numarului de tranzactii (cu 210% mai mult fata de anul trecut), insa evolutii interesante au avut si domeniile turism si plata utilitatilor (unde, comparativ cu anul trecut, numarul tranzactiilor a crescut cu 180% si respectiv 175%).

Evolutia rapida a comertului electronic cu plata online este insa dublata si de o crestere a potentialului de utilizare frauduloasa a cardurilor. Tocmai de aceea, pentru a diminua riscurile si a spori securitatea tranzactiilor pe Internet, organizatiile internationale de carduri au implementat standardul 3D Secure, o solutie de securizare a tranzactiilor pe Internet. Pe scurt, acest standard permite comerciantilor online si institutiilor financiare sa autentifice posesorii de carduri atunci cand acestia folosesc instrumentele lor de plata pentru cumparaturi online, in mod similar cu utilizarea codului PIN la ATM sau la punctele de vanzare din magazine. In acest fel, posesorul de card reduce considerabil sansele ca o persoana neautorizata sa ii poata utiliza cardul pentru cumparaturi online. De asemenea, orice comerciant inscris in sistem este inregistrat si verificat, si astfel posesorul de card are garantia ca este un comerciant sigur.

Cum trebuie sa procedati pentru a beneficia de securitatea sporita pe care o ofera aceasta tehnologie si in ce fel sunteti protejat? In primul rand, fiti atent la elementele de securitate oferite de site-ul pe care realizati tranzactiile. Ca principiu, este de preferat sa va faceti cumparaturile online de pe site-urile securizate, pe care le recunoasteti usor pentru ca afiseaza sigle precum MasterCard SecureCode.

De asemenea, pentru a beneficia de mai multa siguranta, e bine sa va inrolati si cardul in sistemul 3DSecure, o procedura simpla pentru care trebuie doar sa contactati institutia financiara emitenta si sa urmati instructiunile primite. In ultima perioada, tot mai banci au implementat - ca alternativa la inregistrarea pe site-ul propriu sau in sucursale - procedura de "Activation during shopping" (ADS), care permite activarea cardurilor in sistemul 3D Secure chiar in timpul unei tranzactii online.

Cum trebuie sa procedati? Verificati, in primul rand, cu banca emitenta daca acest standard este suportat de cardul dvs.; in cazul in care banca dvs. nu a implementat inca ADS, va trebui sa intrati pe site-ul bancii si sa va inrolati cardul - un proces care presupune completarea unor informatii simple si crearea parametrilor personali (parola pentru tranzactii pe Internet, mesaj de intampinare, intrebare de securitate etc.). Odata ce finalizati procesul de inrolare, parola definita va va fi solicitata ori de cate ori realizati tranzactii pe internet la magazinele participante in sistemul 3D Secure. Pastrati cu atentie aceasta parola si nu o dezvaluiti nimanui, pentru a nu va supune riscurilor de frauda!

Pe de alta parte, daca banca dvs. a implementat procedura ADS, va puteti activa cardul in standardul 3D Secure chiar in timp ce realizati tranzactii online. Practic, in momentul in care va utilizati cardul pentru a efectua o plata, veti fi directionat catre o pagina securizata pentru a activa cardul in standardul 3D Secure. Completati campurile solicitate si stabiliti parola. Serviciul este gratuit, nu presupune instalarea unor programe pe calculatorul dvs. si dureaza doar cateva minute.

Trebuie sa stiti ca, si daca refuzati activarea cardului, veti putea continua tranzactia in mod normal - insa va supuneti unor riscuri suplimentare; mai mult, in viitor, este posibil sa nu vi se mai permita utilizarea cardului la magazinele participante la 3D Secure daca nu va inrolati pentru acest serviciu. Cu putina atentie, si doar cateva minute petrecute in plus pentru a va activa cardul in standardul 3D Secure, puteti, asadar, sa va asigurati nu doar ca va veti bucura din plin de beneficiile enorme pe care vi le ofera Internetul si cardul dvs., ci si de faptul ca o veti face in siguranta.