“Venitul pe cap de locuitor in Romania nu este la nivelul la care trebuie. Suntem suficient de saraci ca sa nu putem produce economii interne. Am ramas dependenti de exterior dar deocamdata, capitalurile care vin din afara sunt doar cele oficiale. E insa nevoie si de capitaluri private pentru a creste economic. Or, acestea nu vin decat daca exista o coerenta fiscala”, a declarat consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru la conferinta "Esecul statului asistential. Solutii de piata la criza economica", organizat de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI - Eleutheria) si Fundatia Konrad Adenauer.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Consilierul BNR vede insa si o dereglare in orientarea politicilor fiscale. “In Romania ultimelor 20 de ani a existat o incercare de maximizare gresita. In loc ca stimulentele (regulile, remuneratiile) sa fie directionate catre maximizarea veniturilor populatiei, pentru cresterea nivelului de trai al oamenilor, acestea au fost directionate catre maximizarea rentelor unora. De cate ori politicienii au avut nevoie de finantare externa, au promis ajustari si reforme. In timp, acest mecanism a creat un anumit grad de rezistenta in societate la reforme dure, chiar daca ele sunt necesare. In acest proces de maximizare a rentelor, Romania a ramas saraca.” a explicat Croitoru.

Astazi, Romania este in pozitia de a-si putea relua cresterea daca facem cateva ajustari, a mai adaugat el. “Timp de 20 de ani, politicienii au propovaduit populismul in Romania. La acest populism s-a adaugat o mare parte a presei. De aici vine un mare risc. La un anumit prag critic al populismului, rezistenta la reforme va fi atat de mare incat le va confisca partidelor viitorul politic”, a conchis consilierul lui Mugur Isarescu.