​Exclusiv Ce amendamente punctuale au propus bancherii la Ordonanta 50/2010? Vezi care sunt argumentele lor

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2010, 12:36 Economie | Finanţe & Bănci


HotNews a intrat in posesia unui document care cuprinde solicitarile punctuale ale bancherilor, destinate discutiilor tripartite cu reprezentantii Ministerului de Finante, ai ANPC si in baza carora Comisia de Buget, Finante si Banci din cadrul Camerei Deputatilor isi va formula Raportul final. Reamintim ca in cursul diminetii de marti, deputatii au anuntat amanarea deciziei finale pentru saptamana viitoare, dupa ce luni dupa-amiaza ARB a propus o serie de amendamente la Ordonanta.
Amendament  ARB
Foto: Hotnews


Primul amendament propus de ARB este cel adus articolului 35, care interzice perceperea comisionului de retragere pentru sumele trase din credit. Textul propus de bancheri este “se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit cu exceptia cazului in care retragerea sumelor de bani din cont se realizeaza prin intermediul unui instrument de plata, card de debit/credit."

Argumentul ARB: In cazul descoperitului de cont precum si in cazul cardului de credit, limita acordata se poate utiliza partial/integral in orice moment pe parcursul duratei de viata al produsului. Pe langa limita de credit in cazul descoperitului de cont, clientul poate avea in cont si disponibilitati proprii, caz in care delimitarea nu poate fi efectuata. Comisionul de retragere se percepe in functie de suma retrasa si nu de natura ei. Este greoi sa se diferentieze sursa primara a disponibilitatilor de cele ale bancii in conditiile in care ambele sunt varsate in contul curent si accesate oricand de catre client. Mai mult, acest comision nu reprezinta un cost al creditului cu un cost perceput pentru utilizarea unui serviciu de plata (retragere numerar ATM)”.
 • Marja dobanzii trebuie sa se poata modifica, spun oficialii ARB
Un alt amendament solicitat de ARB este cel legat de marja dobanzii in cazul contractelor cu dobanda variabila. Textul initial al Ordonantei este "...marja dobanzii poate fi modificata ca urmare a modificarilor legislative care
Alt amendament ARB
Foto: Hotnews
impun in mod expres acest lucru". Textul propus de banceri: "aceasta prevedere nu se aplica la momentul conversiei (pentru portofoliul de credite aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a prezentei Ordonante de Urgenta". Argumentele aduse de oficialii ARB: "..Consideram ca atata timp cat se mentine nivelul dobanzii astfel cum acesta a fost agreat de ambele parti la data semnarii contractului, marja dobanzii poate fi modificata, ceea ce nu contravine prevederilor art.37 lit.b). A admite contrariul constituie o atingere adusa dreptului bancii consfintit prin contractul de credit incheiat cu clientul. (...) Apreciem ca scopul OUG 50/2010 nu este de a conduce la o diminuare a veniturilor institutiilor de credit care trebuie sa urmareasca, la randul lor, acoperirea cheltuielilor cu creditul respectiv".
 • O propunere esuata: in caz de boala, somaj, banca sa nu poata urca cu mai mult de 2% dobanda creditului
Una dintre propunerile care se regasesc, dar pe care ARB ar fi vrut sa o scoata din Ordonanta este cea legata de situatia in care cel care ia creditul intra in somaj, concediu de boala sau sufera o reducere a salariului. Autorii Ordonantei au propus ca in aceasta situatie, daca imprumutatul inregistreaza restante, banca sa nu-i poata mari dobanda cu mai mult de doua puncte procentuale. Chestiune absolut normala. Daca omului ii scade rata, cum o sa-i urci dobanda la nesimtire? Bancherii, cum spuneam, voiau sa scoata cu totul  aceasta prevedere,
Propunerea esuata
Foto: Hotnews
argumentand ca bancile nu sunt informate de "situatiile enumerate, fiind imposibila urmarirea si aplicarea unei asemenea limitari a dobanzii penalizatoare". Pana la urma, articolul a ramas. Unele banci insa au inteles exact pe dos, trecand in actele aditionale trimise clientilor ca in situatiile mai sus descrise "clientul datoreaza bancii rata dobanzii curente plus 2% pe an". Ulterior, unele banci au retractat si au re-formulat corect articolul. Insa cei care au semnat fara sa citeasca....
mostra Act Aditional
Foto: Hotnews


In mod normal, in situatia in care clientul inregistreaza din motive obiective intarzieri la plata, banca ar trebui sa ii reduca din dobanda, sa il ajute sa treaca peste perioada dificila, urmand ca apoi sa isi recupereze banii pierduti in perioada in care creditul curge la dobanda mai mica.
 • Alta propunere: Bancile au dreptul sa pastreze costul total al creditului pentru contractele in curs. Comisioanele vor fi regrupate si/sau redenumite
"Pentru contractele aflate in curs de derulare, modificarea cauzelor  refereritoare la dobanzi si comisioane se va realiza cu mentinerea dreptului creditorului de a pastra costul total al creditului. Comisioanele vor fi regrupate si/sau redenumite astfel incat  sa respecte denumirile de la art. 36", mai solicita reprezentantii ARB.
alt amendament
Foto: Hotnews

Argumentele lor:" (...) O regrupare/redenumire a  comisioanelor nu reprezinta o incalcare a art 36. In masura in care legiuitorul ar fi inteles sa reduca/elimine nivelul unor comisioane, ar fi precizat acest lucru  in mod expres.(...). Aceasta precizare este necesara pentru a inlatura eventuale distorsiuni de natura concurentiala (...). Exemplul cel mai ilustrativ il reprezinta comisionul de urmarire riscuri. Astfe, institutiile de credit care au (...) un astfel de comision- denumit ca atare- sunt obligate sa elimine in totalitate acest comision, in vreme ce acele institutii de credit care aveau inclusa componenta de risc in cadrul altor comisioane (...) vor putea percepe in continuare acest comision", mai arata bancherii. Acestea sunt doar o parte dintre revendicarile ARB, o alta constand in retragerea prevederilor privind retroactivitatea aplicarii Ordonantei.

Saptamana viitoare Comisia de specialitate din Camera va discuta propunerile ARB si va inainta un raport care sa recomande validarea sau, dimpotriva, respingerea amendamentelor. Atmosfera in randul membrilor Comisiei este favorabila mentinerii actualei forme a Ordonantei, dar bancherii fac si ei tot ceea ce le sta in putinta pentru a-si promova amendamentele. Saptamana viitoare vom afla daca Ordonanta va da dreptate ANPC sau bacherilor. In plus, in situatia in care Ordonanta va trece in forma dorita de bancheri, nu se stie ce se intampla cu actualele Acte Aditionale. Vor fi refacute si adaptate potentialei noi forme a Ordonantei? Raman in vigoare actualele Acte Aditionale? Nimeni nu stie, deocamdata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17005 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  solutia e simpla (Marţi, 28 septembrie 2010, 12:57)

  bancher [anonim]

  sa se diferentieze cele 2 conturi: contul de descoperit sa fie evidentiat pe card, iar cel de cont ul curent/de salariu sa fie evidentiat diferit pe acelasi card. Asa omul cand scoate banul, are optiune sa retraga din contul de descoperit, sau din cel curent. E si mai usor de urmarit (adica stii in permanenta cati bani ai scos din descoperit), si nici nu mai platesti comision la descoperitul de cont.
  Dar vedeti, nu se vrea..
  • 0 (0 voturi)    
   pai vezi ca tii cu clientul (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:08)

   Gus [anonim] i-a raspuns lui bancher

   de ce nu ar fi ambele conturi amestecate, astfel clientul ar putea depasi contul curent si intra in cel descoperit fara sa se prinda pana la, in cel mai bun caz, primul extras de cont...sau cum sa iei bani pe credit fara sa stii, iar banca sa se planga ca nu esti rational
   • 0 (0 voturi)    
    tot timpul a fost o magarie... (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:21)

    ads [anonim] i-a raspuns lui Gus

    Asa mi s-a intamplat mie acum 1 an si ceva...

    Mi-au unificat conturile (salariu + credit) intr-unul singur si m-am trezit ca am luat din banii de rata, cand eu stiam sigur ca am 2 conturi separate.

    Astfel, banca a venit si mi-a impus penalizare. Aceasta penalizare am contracarat-o cu o sesizare facuta bancii...
   • 0 (0 voturi)    
    overdraft (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:37)

    barclays [anonim] i-a raspuns lui Gus

    hai ca nu e asa complicat. Daca ti a intrat 15 mii salariu tot atata vei avea si pe card, overdraft-ul e de la 0 in jos , cat iti agreeaza sa ti dea banca. Poti sa ai 0 lei pe card dar stii ca poti merge in minus pina la suma data de ei. Overdraft-ul nu intra in banii tai de pe card.
    • +3 (3 voturi)    
     deloc complicat, dar.. (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:55)

     Gus [anonim] i-a raspuns lui barclays

     depinde de banca... cand ceri soldul cardului iti amesteca suma din curent cu overdraft... eu am schimbat banca de curand si ma lupt cu ei sa nu imi elibereze overdraft (de ce crezi ca se zbat atat sa imi dea bani care nu sunt ai mei pe mana?)
     • 0 (0 voturi)    
      Reavointa (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:25)

      dr Josef Mengele [anonim] i-a raspuns lui Gus

      Eu m-am rugat de banca un an sa-mi inchida contul de overdraft...pana la urma am reusit
  • 0 (0 voturi)    
   2010 (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:12)

   vbeje [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Daca si in 2010 e greu sa se faca o impartire care sa zica: pentru sumele din contul curent comision x pentru sumele din descoperitul de cont y. Comision operatiune = x + y ... asta in conditia in care bancile au sisteme informatice si la retragerea de la bancomat nu e inauntrul atm-ului nici un negru mititel care sa stea si sa faca astfel de calcule...
  • 0 (0 voturi)    
   nu mai bine cu 2 carduri (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:17)

   cc [anonim] i-a raspuns lui bancher

   Daca ai bani pe ala de salariu atunci scoti. Altfel il introduci pe celalalt si te "imprumuti", si aici e decizia ta clara.
   • 0 (0 voturi)    
    pai aici e ,,smecheria'' (Marţi, 28 septembrie 2010, 17:31)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui cc

    Daca ai salariu 1000 RON si descoperit inca 500 RON, tie pe card iti apare suma de 1500 RON, pusa de-a valma. Trebuier sa tii tu minte ca in momentul in care ai ajuns la 501 RON in sold, la urmatoarea extragere de numerar vei intra de fapt in descoperit.
  • 0 (0 voturi)    
   La ING e diferenta intre ele (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:21)

   Zegetina [anonim] i-a raspuns lui bancher

   Eu am descoperit la ING .. si in permanenta imi arata conturi diferite. Pe card am suma care e in contul curent si cand imi arata 0 mai pot trage pe langa si din ce e descoperit. Am extras diferit pentru cele 2 conturi ... si pt amandoua un singur card.

   Nu numai ca se vrea, la unele banci se si face, doar ca ... atunci cand e vorba sa iti ia se incearca cu justificari de orice natura.
  • 0 (0 voturi)    
   BRD? (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:21)

   tt [anonim] i-a raspuns lui bancher

   asta se intampla la BRD cand de pe cardul de salariu scoti bani din cardul VISA personal fara sa te intrebe nimeni ... vrei nu vrei esti de acord sa iti suplimentezi leafa din cardul de credit ...
   • 0 (0 voturi)    
    SF (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:54)

    M [anonim] i-a raspuns lui tt

    Prietene, vorbesti chestii complet SF. Daca nu stii pe ce lume traiesti, nu te amesteca in discutie. Esti complet dus... cum de te lasa familia liber pe strada?
  • 0 (0 voturi)    
   solutia deja e aplicata (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:28)

   cosming@cosming.ro [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   BRD deja a propus solutia asta : un cont special pentru credite, deci se poate face fara nici un amendament la OUG.
 • 0 (0 voturi)    
  Comision de risc (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:11)

  AndreiS. [anonim]

  Cele prezentate, sunt toate amendamentele sustinute de ARB? Nu cumva au cerut si ceva legat de acceptarea de catre legiuitor a redenumirii comisioanelor (de risc, etc) in noi comisioane?
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:29)

   bob [anonim] i-a raspuns lui AndreiS.

   n-ai fost atent unde e smecheria.
   se scoate comisionul, dar se modifica marja bancii in SUS, pt a ajunge la acelasi DAE, dar fara comision.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu , nici macar. (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:06)

    c.mike [utilizator] i-a raspuns lui bob

    Exemplu concret: 20 euro comision de risc, 5 euro comision de administrare asta inainte de ord. Dupa ord. 25 euro comision de administrare Deci au eliminat termenul dar au pastrat suma prin marirea de 5 ori comisionul de administrare si au rezolvat problema
    • 0 (0 voturi)    
     c (Marţi, 28 septembrie 2010, 16:22)

     bobo [anonim] i-a raspuns lui c.mike

     cand am scris eu, inca nu aparuse chestia cu redenumirea comisionelor :). intre timp se pare ca mai cauta niste portite, poate prin spaga merge macar una...
  • 0 (0 voturi)    
   esti de aur (Miercuri, 29 septembrie 2010, 10:41)

   jidanu iscusit [anonim] i-a raspuns lui AndreiS.

   vezi eu exact pe astia ca tine cu deficit de atentie ma bazez... astia care n-au citit decat titlul dar au deja un comment pe maneca... nu cumva esti fraier?
  • 0 (0 voturi)    
   Ba exact... (Joi, 30 septembrie 2010, 18:02)

   Bogde [anonim] i-a raspuns lui AndreiS.

   ... asta au cerut. sa se aprobe re-denumirea acestora in asa fenl incat costul actual al creditului (adica DAE) sa ramana neschimbat...
 • 0 (0 voturi)    
  Recame dupa articol (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:22)

  alexa [anonim]

  dle adminsitrator/ ITist, nu mai plasati adurile peste optiunea de share pe fb sau twitter
  intelegem ca aveti nevoie de bani de la avdertiseri, dar aveti nevoie si de respectul cititorilor!!!
 • +1 (1 vot)    
  diferente (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:25)

  haiducoo [anonim]

  daca considera comisionul de retragere ca un cost pentru utilizarea unui serviciu (retragere numerar ATM) atunci ar trebui sa fie la acelasi nivel si la cardul de debit si la cardul de credit, nu? Acum ei pun comision 1% la cardul de credit si 0,2% la cardul de debit. Nu tot pe aceleasi butoane se apasa?
  • 0 (0 voturi)    
   diferente (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:35)

   k2 [anonim] i-a raspuns lui haiducoo

   de pe card imi PLATESC ratele si comisionul pentru plati trebuie sa fie O
 • +1 (1 vot)    
  scopul legii este sa se faca dreptate (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:28)

  cm_700 [anonim]

  toate legile au ca scop dreptatea . in particular aceasta lege are ca scop transparenta . toate actele aditionale de pana la aplicarea og50 s-au semnat sub auspiciul abuziv "nu semnezi dai banii inapoi !"

  oare vor putea fi cumparati parlamentari sau presedintele.O va trimite base inapoi daca va fi votata in actuala forma sau va promulga legea daca va fi modificata ? atunci unde ii este onoarea ? lam auzit spunand ceva de genul " creditele au dobanzi nesimtite"

  mai vin unii cu varianta refinantarii dar, se percepe comision de refinantare(acordare 2% )si deja ne i-au o gramada de bani degeaba . de ce daca sunt in stare sa refinanteze la costuri mai reduse iar la creditele mai vechi vin si spun NU SE POT REDUCE DOBANZILE?
 • +1 (1 vot)    
  adevaratul razboi al bancherilor este marja (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:34)

  cm_700 [anonim]

  adevaratul razboi al bancherilor din oug50 este cel in care apare marja. de ce ? ei spun ca nu este clar si pe acest motiv incearca sa il modifice. ce scrie acolo ? marja este fixa pe toata durata creditului . care poate fi aceasta marja decat cea pe care ai agreat-o la semnarea contractului . pentru ca daca ai semnat alt act aditional este o a doua marja si atunci nu mai este o singura marja

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p18576057.html
  • +1 (1 vot)    
   asa e. (Marţi, 28 septembrie 2010, 17:20)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui cm_700

   Nu pot sa cred ca unele banci (ex Unicredit) au marja fixa de 8.92%. Vai de cei cu credite la ei, la o dob EURIBO+ 8.92%, ii va omori peste 4 ani, cand euribor va fi 4.5% (acum e doar 1.03%).
  • 0 (0 voturi)    
   OUG 50/2010 (Miercuri, 29 septembrie 2010, 21:03)

   Nicu [anonim] i-a raspuns lui cm_700

   Ce trebuie sa stim despre noul mod de calcul al dobanzii bancii
   Pana la 19 septembrie 2010 bancile trebuiau sa modifice metoda de calcul a dobanzii variabile la creditele, precum si numarul si tipul comisioanelor aplicate.
   Noua metoda de calcul a dobanzii, prevazuta de art. 37 din OUG 50/2010 ar trebui sa fie
   Dobanda = Indice referinţă + Marja (fixă pe toată durata contractului)
   Aceasta formula de calcul ar trebui sa reduca semnificativ nivelul de dobanda întrucât singurul element care mai poate determina variaţia acestora rămâne Indicele de referinţă (EURIBOR, ROBOR, LIBOR), care are o valoare dată de piaţă, fiind independent de voinţa băncii.
   Ca urmare a acestui fapt băncile forţează clientii fie sa accepte majorarea marjei fixe din contract prin semnarea sau acceptarea tacita a actului adiţional, fie interpretează abuziv prevederile ordonanţei şi introduc o nouă marjă (de asemenea fixă pe toată durata ulterioară a contractului).
   Ce trebuie sa stiti este ca in cazul in care veti accepta expres sau tacit o astfel de modificare foarte curând se va ajunge ca nivelul dobânzilor practicate (în euro spre exemplu) să urce la valori astronomice de peste 10-13% anual (Euribor 4,5% + Marja fixă între 7-9% = dobânzi de peste 11% anual).
   In concluzie, iata cateva informatii care sa va ajute sa luati decizia corecta in raport de propunerea bancii: :
   1. Legea garanteaza pastrarea marjei fixe (din contractul de credit) si ofera astfel dreptul clientului de a refuza marirea marjei. Marirea marjei fixe nu se poate face decat cu acceptul express au tacit al clientului.
   2. Pasivitatea clientului este sanctionata potrivit art. 40 alin 3 din OUG 50/2010, prin considerarea ca acceptare tacita a conditiilor bancii in cazul nesemnarii de catre client a actului aditional.
   3. Clientul are dreptul sa accepte sau sa refuze propunerea Bancii. In cazul in care clientul respinge propunerea bancii este necesar ca acesta sa faca o notificare la sediul Sucursalei Bancii.
 • 0 (0 voturi)    
  ciceoo@yahoo.com (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:47)

  ciceo ovidiu [anonim]

  nu inteleg un lucru , adica cum am acceptat pt un credit cu dobanda variabila o dobanda ea mi-a fost impusa de banca . Da la data la care am semnat creditul am acceptat dar Euribor era de 5 % . Chiar sunt niste nesimtiti in loc sa calculeze marjele la nivelul euribor de la data acordarii creditului, adica pt. dobanda acceptata ei le calculeaza la euriborul de acum .si pe langa asta din cauza lor are loc o contractie a PIB-ului de aproape 1% ., deoarece pierderile alea de 600 - 900 mil euro sunt de fapt bani pe care noi nu-i mai consumam sau economisim . si cu efect de multiplicare poate nu am avea scadere de pib anul asta .
 • 0 (0 voturi)    
  va rog sa nu dati curs hotiei in continuare (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:47)

  arhimede [anonim]

  Stimati deputati,

  Bancile au furat si inselat bietul roman, timp de 20 de ani, acum este momentul trezirii, daca dvs. pe care v-am ales, ne tradati, inseamna ca faceti jocul acestor jigodii care au venit la supt si spus minciuni. Stiti cum au dat creditele? pe fondul nevoii romanului, dupa Ceausescu, de a-si mai face cate ceva prin casa, sau sa-si ia o masina, au umblat cu reclame mincinoase in care spuneau dobanda la 1/2 din cat percepeau de fapt. Romanii, nefiind prea priceputi la contracte, clauze, caci in niciun caz angajatii bancii iti explicau, s-au folosit si i-au prins pe oameni, PE VIATA, sa le fie datori....si cu dobanzi de 300%, pe 10 ani. Va rugam sa nu fiti de acord cu amendamentele ARB, acestia au lucrat totdeauna contra romanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  SALUT ! (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:49)

  Razvan [anonim]

  S-ar putea atasa cumva si documentul in integralitatea sa cumva pe-acilea pe undeva ? Nu de alta dar ar fi interesant de prezentat ANPC-ului si instantelor de judecata de catre orice client, atata vreme cat toate bancile pretind ca ele respecta intocmai OUG 50/2010,iar pe calea acestui document infirma tocmai acest aspect legat de respectarea textului legii in forma sa actuala.
 • +1 (1 vot)    
  e nesimtire (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:57)

  un client nemultumit [anonim]

  Oare niciodata nu se va gasi cineva care sa impuna celor ce ne JECMANESC fara nici un pic de rusine zi de zi sa respecte legea?
  Ce atatea acte aditionale...? DE CE? Daca totul era conform legii nu era nevoie de semnatura clientilor ci doar de o IMFORMARE a lor care sunt modificarile facute CONFORM LEGII! Si oare nu exista un organ de control care sa ii conntroleze pe acesti bancheri cum pun in practica legea? Ma indoiesc ca nu exista. Si atunci, de ce trebuie procese si negocieri...? De ce nu ii controleaza si daca nu respecta sa fie sanctionati fara atatea tergiversari si procese!
 • 0 (0 voturi)    
  de ce sa se modifice marja fixa ? (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:05)

  p [anonim]

  Am un credit la o banca cu marja fixa 3% clar exprimata, dobanda fiind variabila EURIBOR 6M.

  Nu vad de ce sar in sus bancile cu probleme in contracte si spun ca vor marja variabila.

  Atat nesimire !!!! Cititi ofertele din UE si comparati sa vedeti ce flexibile sunt bancile si au si profit destul.
  • 0 (0 voturi)    
   Oare de ce? (Vineri, 8 octombrie 2010, 11:39)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui p

   Pentru ca orice creditor din Romania nu face decat sa exploateze toate portitele posibile pentru a scoate ultimul banut de la client. Din fericire, OUG50/2010 a reglementat situatia cu marja 'variabila in sus' in mod corect, cel putin pentru mine. Citeste aici daca vrei detalii despre 'marja variabila': http://inromaniasepoate.blogspot.com/2010/06/calcul-rata-dobanda-leasing-teapa-sau.html
 • 0 (2 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:28)

  Deea [anonim]

  Am si eu o intrebare intrebatoare la aplicarea retroactiva;))
  Daca se modifica OUG 50 in sensul neaplicarii retroactive (a creditelor deja existente) si...omu deja a refinantat (cu comision de rambursare anticipaya 0%)...acum...trebe sa fie chemat la banca (aia la care avea creditul pe care l-a refinantat) sa...plateasca comisionul de rambursare anticipata 5%?
  As muri de ras
 • 0 (0 voturi)    
  Voi chiar credeti ? (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:35)

  Fanica Avram [anonim]

  Manipulare in masa scrie in acest articol.

  Un articol ca sa fie sigur din cate stiu eu trebuie sa fie luat din cel putin 2 surse independente. In acest cica hotnews "a intrat in posesia ..."
  Cum ne poate demonstra ca acest document este autentic ?

  Voi nu vedeti ca va duce de nas si vrea sa induca panica in randul celor care sunt gata sa actioneze bancile in judecata?

  Eu cred ca cei din ARB nu au avut nici un fel de succes in modificarea OUG-ului asa cum vor muschii lor si atunci au trecut la dezinformare in masa prin intermediul ziarelor.
  • 0 (0 voturi)    
   manipulare (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:30)

   cornel [anonim] i-a raspuns lui Fanica Avram

   si eu cred ca acest articol este o manipulare a arb prin intermediul acestui site. indemn la unitate si la actiuni comune prin care sa ne recastigam drepturile terfelite de bancile din romania.

   sunt oameni care au trecut la actiuni concrete, voi, restul, ce mai asteptati?
 • +2 (2 voturi)    
  nesimtire multa la banci (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:57)

  nistorsc [anonim]

  am luat credit de la BCR in 2008 (robor 12.01) acum este 7.22: dobanda nu a scazut. BNR a returnat catre banci din provizioanele pentru credite iar in 2009 a redus provizioanele pentru creditele restante: dobanda nu a scazut. dobanzile la atragerea depozitelor a scazut de la 15% la 6% / an: dobanda mea tot nu a scazut! acum, cand robor e jos imi aplica aceleasi "costuri" iar daca roborul va creste, va creste si dobanda mea. ASA NE JEFUIESC BANCILE! OUG 50 NU CONTEAZA! EI NE JEFUIESC IN CONTINUARE!
 • +2 (2 voturi)    
  V-ati cam incurcat in propriile smecherii (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:20)

  Un abuzat [anonim]

  Domnilor bancheri cand v-am intrebat de vreo 4 ani incoace de ce dobanda variabila nu se modifica ati sustinut ca ne-ati vandut un produs in conditiile de atunci.
  Nu conteaza ca ne-ati aburit cu dobanda variabila care nu s-a modificat deloc sau chiar a crescut.
  Tot asa v-ati sustinut si retroactivitatea(un produs la un moment dat) cu toate ca avem un contract continuu pe 20, 30 ani plin de obligatii doar pentru imprumutat.
  Acum va deranjeaza marja fixa pe care trebuie sa o cunoastem si noi? Iar vreti sa ne abuzati?
  Pai tocmai asta este sensul Directivei : TRANSPARENTA!
  Iar la creditele ipotecare pentru investitii imobiliare nu ati respectat nicio lege pana acum.
  Voiam sa-mi refinantez creditul dar este mai usor sa va dau in judecata. De atatea smecherii nu stiti ce sa ne mai explicati.Lasand la o parte faptul ca in contracte toate notiunile trebuiau definite.
  Intelegeti odata: problema nu este OG 50 ci legile anterioare pe care le-ati sfidat cu nepasare.
  Imprumutatul doreste ce doreste si U.E. : TRANSPARENTA!
  • -3 (3 voturi)    
   pentru - un abuzat (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:54)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Un abuzat

   Esti abuzat doar de prostia si nestiinta din creierul tau, atat tu cat si alti abuzati de pe forumuri. Termenul de ABUZ poate fi confirmat doar de JUSTITIE, nu de fiecare papagal care a vazut ca e la moda si i se pare lui ca ar putea castiga avantaj folosind acest cuvant. Cand o sa intelegeti odata sa cititi ceea ce semnati, iar odata asumate acele obligatii sa nu mai bociti in cor pe la usa bancilor. Rusine, plangaciosilor!
   • +2 (2 voturi)    
    pentru -un bancher (Marţi, 28 septembrie 2010, 16:05)

    un "abuzat" [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Clientii bancilor sunt plangaciosi? Nimeni nu a comentat cand au fost in vigoare acele contracte NESIMTITE facute de banci. Clientii au avut nevoie de bani si le-au luat de la camatarii legali. In momentul in care exista o lege pe care acesti bancheri "cinstiti" nu catadicsesc sa o respecte de ce nu sunt pusi la zid? Cine merge cu lacrimile in batista la tot soiul de Comisii si fac apel la presedinte pentru ca legea sa nu fie promulgata si ei sa poata fura in liniste si legal? Clientii/ Nuuuu , "camatarii legali". Nu va ajuns cat ati stors de pe oamenii amaratzi? Mi-e jena sa te numesc om. Pentru ca nu esti.
   • +1 (1 vot)    
    raspuns (Marţi, 28 septembrie 2010, 16:20)

    bobo [anonim] i-a raspuns lui bancher

    mister bancheru', ia spune matale cum e aia cu "banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda cand are chef, ca vrea bani mai multi", aia nu e abuziva ? e ca si cum te scoli suparat dimineata suparat si cresti dobanda, ca e dreptul dau, ce naiba.
   • +1 (1 vot)    
    daca... (Marţi, 28 septembrie 2010, 16:30)

    cornel [anonim] i-a raspuns lui bancher

    daca va stiam de camatari nu semnam si nici voi n-ati mai fi avut primele nesimtite de pana acum iar unii dintre voi nici macar servici. esti un papagal sa vii cu astfel de aprecieri. oricum, roata se invarte, asa ca e bine sa iti cauti servici. pupici
   • +1 (1 vot)    
    Tie sa-ti fie rusine (Marţi, 28 septembrie 2010, 23:03)

    Un abuzat [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Se vede ca esti roman "educat" in Ferentari. Arogant, in lipsa de argumente treci la jigniri. De obicei nu raspund la marlanii sau nu raspund celor spalati la creier de media romaneasca.
    Tov. bancheru, ABUZUL, este atunci cand, in mod voit, incalci o prevedere legala. Ai priceput ca ce am semnat incalca legea romana? Stai linistit, nu-ti voi reda tie textul de lege sau clauzele din contract.
    Dupa postare esti pafarist.
    Am si spus ca nu renteaza sa-mi refinantez creditul pentru ca in instanta voi castiga sigur.
    In contract bancherii s-au balbait in notiuni, sfidand cumparatorul. Aveau acea clauza abuziva: credit curent! Sau nici aici nu intelegi abuzul.
    Democratia implica si respect reciproc ; respectul pe care bancherii care au repatriat 60-70% profit net la"mumele" lor de pe carca romanilor,nu ni l-au prea aratat.
    Linisteste-te: sunt un client bun platnic si am derulat credite pe care le-am achitat anticipat. Si din prezentul am achitat anticipat... Ma deranjeaza principiul!
    Am hotarat sa iau atitudine si sa nu mai inghit nerespectarea legilor, abuzurile...
  • 0 (0 voturi)    
   da, s-a marjat (Marţi, 28 septembrie 2010, 17:29)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Un abuzat

   pe faptul ca noile credite erau alt produs bancar, si de aceea aveau o dob mai mica decat cea de la creditul dvs. Practic, tot acelasi tip de credit este (un credit ipotecar ramane ipotecar, indiferent ca i se schimba denumirea din ,,maxicredit'' in ,,o casa pe luna'' sau mai stiu eu ce alta denumire). Moral aveti dreptate, si Ordonanta 50/2010 a scos dobanda de tip ,,dobanda pietei'' sau ,,dobanda interna a bancii'' din contract. Puteti opta intre dobanda fixa si Euribor+marja fixa.
   Nu vreau sa fiu in locul dvs cand faceti alegerea!!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu-mi fac griji (Marţi, 28 septembrie 2010, 23:21)

    Un abuzat [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Ma refer clar la articolul din lege referitor la creditele ipotecare care stipulau euribor plus marja inca din 2006.
    Si... surpriza: bancile nu au aplicat legea la creditele ipotecare!
    Iar instanta ii va obliga sa respecte legea romana intrucat este legea incheierea contractului.
    Acum fac lobby pentru marja variabila pe care decat ei stiu sa o calculeze....si nici macar toti...
    • 0 (0 voturi)    
     fals (Miercuri, 29 septembrie 2010, 13:38)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui Un abuzat

     Bnacile au aplicat legea si la creditele ipotecare.
 • 0 (0 voturi)    
  UITATI CE AVETI DE FACUT!!! (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:23)

  Mihai [anonim]

  Faraq comentarii. Luati exemplu de la la d-l TOMA:

  http://www.incont.ro/utilitare/cine-este-romanul-cu-cea-mai-mica-dobanda-la-credit-euribor-1-5-si-cum-a-ajuns-aici.html

  Aici trebuie sa ajungem cu totii!
 • 0 (0 voturi)    
  oug 50 (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:25)

  client 2 [anonim]

  propunerile bancherilor anuleaza 90% din prevederile ordonantei si ei ramin cu veniturile intacte. pot tine mai departe pe toata lumea prizoniera in sistem. ei propun de fapt sa se mentina dobinzile pe care abuziv le-au marit la nivelul maxim. mari smecheri. altfel au pierderi. si daca vreo doua, trei banci dau faliment nu este mare paguba. au mai dat si altele.
 • 0 (0 voturi)    
  unde esti tu Tepes Doamne!! (Marţi, 28 septembrie 2010, 15:26)

  bia [anonim]

  sa se schimbe primesc dar sa nu se schimbe nimic- cam asa si bancile cu propunerile lor
 • 0 (0 voturi)    
  oug 50 (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:15)

  C. Ionescu [anonim]

  Stadiul discutiilor:

  Pe 27.09.2010 a avut loc o intalnire intre ARB, MF, ANPC, CC, la sediul MF. ARB a insistat ca bancile vor avea pierderi importante, au invocat un studiu facut de curand. Cei de la MF au parut convinsi de scenariul apocaliptic. ANPC si CC au pledat pentru adoptarea OUG 50 in forma propusa.

  28.09.2010, Comisia B.F.B.-C.D. a amanat dezbaterea. Desi initial majoritatea era in favoarea adoptarii in forma propusa, la insistentele unor membri s-a decis sa se asteapte o opinie de la MF si sa se studieze cu mai mare atentie amendamentele venite de la ARB. Problema este ca desi amendamentele ARB au sustinatori in comisie, nimeni nu indrazneste deocamdata sa-si asume propunerea lor in plen. Au fost si incercari de convingere a initiatorului (ANPC) sa faca amendamente, refuzate pana in prezent.
  Daca comisia va reusi sa se intruneasca intr-o sedinta fara public, amendamentele ARB au sanse sa fie incluse in raport.

  In comisie, voturile sunt impartite, exista inca o majoritate aparenta in favoarea adoptarii fara modificari, dar si opinii pe cat de vehemente pe atat de discrete in favoarea modificarii. Daca nu ar fi in atentia publicului, OUG 50 nu ar avea nici o sansa sa treaca in forma propusa.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca trec modificarile ARB, mergem noi la Base! (Marţi, 28 septembrie 2010, 20:20)

  Mihai [anonim]

  In final o sa-i aflam si noi pe aia care tin cu ARB, probabil mituiti de banci....

  Si o sa mergem la Presedinte sa-i cerem sa nu promulge legea modificata in favoarea bancilor!

  si asa situatia in tara este exploziva din cauza reducerilor cu 25% a salariilor; OUG50 aduce o alinare, o mica compensare la venituri!...daca si aici sintem tradati, e greu de evaluat ce se va intampla!
 • 0 (0 voturi)    
  Daca se modifica OUG50 va fi greva bancara! (Marţi, 28 septembrie 2010, 20:34)

  Dan [anonim]

  Eu cred ca daca politicienii corupti, pt. ceva arginti, vor modifica ordonanta in favoarea bancilor, clientii saraciti de politicieni si banci nu vor mai avea posibilitatea practica sa-si plateasca ratele si vor declara greva bancara; toti! Ce vor face bancile impotriva a citorva milioane de oameni flamanzi?..o sa-i execute silit?..atunci va fi si mai grav!...oamenii nu vor mai avea nimic de pierdut si vor reactiona imprevizibil.
  Cel mai bine e ca bancile sa se alinieze la practicile si dobanzile din tarile lor de bastina, numai asa isi vor asigura pacea si o moarte naturala!
 • +1 (1 vot)    
  comisioane (Marţi, 28 septembrie 2010, 20:50)

  cristian [anonim]

  Eu as propunere adaugarea unui articol care sa specifice ca baza de calculare a comisioanelor este valoarea ramasa. Exista banci care iti calculeaza comisioanele pe toata perioada creditului, folosind ca baza suma imprumutata.
 • 0 (0 voturi)    
  Mesaj pentru membrii comisiei -CD (Marţi, 28 septembrie 2010, 20:56)

  Aurelia [anonim]

  Alesii nostri si aici ma refer la membrii comisiei care analizeaza amendamentele la OUG 50, ar trebui sa tina cont ca au fost votati sa reprezinte interesele cetatenilor, pentru ca nu mai este mult si vom fi chemati din nou la vot si noi vom fi cei multi , nu bancherii. Si atunci sa vedem cine are de pierdut. Am suferit destul prin majorarea abuziva a dobanzilor si cresterea cursului de schimb valutar, in conditiile in care veniturile au fost diminuate cu 25%(bugetari) si nu ne-a plans nimeni de mila ca am avut pierderi.Am strans din dinti si am platit ratele la zi. Vrem dreptate si respect!
 • 0 (0 voturi)    
  proces colectiv (Marţi, 28 septembrie 2010, 23:38)

  pagubit de BCR [anonim]

  Pentru a intra in procesul colectiv contra BCR:
  http://finance.groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010
  Suntem 600 deja!
 • +1 (1 vot)    
  pielea de pe tara Romaneasca (Marţi, 28 septembrie 2010, 23:40)

  EmanuelO [anonim]

  Bancile, bancile, bancile, dar la noi nu se gandeste ARB-ul ca ne iau pielea de pe noi si implicit de pe tara Romaneasca. Comision de retragere, comision de plata rata, comision de risc, comision daca plateste altcineva rata in locul meu, comision de rezerva minima obligatorie, comision de administrare, comision de rambursare in avans, comision eliberare scrisoare de refinantare, comision de analiza dosar, comision, comision, comision.... plus dobanda, plus marja bancii, plus asigurare, plus altele care imi scapa.
  Iar in ce priveste nerealizarea profitului preconizat de banci ma ofer martor pentru ARB sa cxonfirm ca nu au avut castig nicaieriri in lume asa cum au avut in Romania, iar atunci nu se mai gandeau sa dea in judecata statul Roman pentru castiguri nemaiinalnite niciunde in lumea asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Sustineri mincinoase (Miercuri, 29 septembrie 2010, 0:42)

  Escu [anonim]

  Argumentele lor sunt mincinoase:noi nu am agreat un cuantum al dobanzii ci am ageat o dobanda variabila care nu s-a modificat de ani de zile, care nu a fost definita, care nu a fost detaliata...
  Mai mult argumenteaza ca dobanda se poate modifica doar prin modificare legislativa dar fara a modifica si contractele vechi care-si produc efecte si la data aparitiei legii.
  INECHITATE! Nici macar legile penale nu sustin asa ceva. O lege se aplica tuturor nu numai celor care vor cei de la banci.
  Principii comuniste: legi doar pentru unii!
  Atentie: deputatii s-ar putea sa modifice ord.!!!!!
  Sa-i vedem cum vor vota ca sa stim si noi cum vom vota.
 • 0 (0 voturi)    
  OUG 50/2010 (Miercuri, 29 septembrie 2010, 8:36)

  Dica [anonim]

  Aviz bancherilor: LACOMIA SE PLATESTE ! ...

  Parca asa s-a intamplat in SUA ...
 • 0 (0 voturi)    
  Renunta la BANCI (Miercuri, 29 septembrie 2010, 8:54)

  Boris [anonim]

  Oameni buni de ce sa mai apelam la serviciile bancilor cand se comporta cu clientii ca si camatarii de cel mai rau soi. Simplu Nu mai folositi produsele BANCARE, carduri, credite etc. Va asigur ca astfel veti avea mai multi bani si mai putin stres. Asta implica si o planificare mai buna a viitorului personal. Sa stim ce cumparam cand cumparam sa anticipam si sa facem ceva economii, astfel scoatem din circuit capusele bancare.

  PS. Platiti creditele actuale daca sumele va permit si nu mai faceti credit la banca cat veti traii, daca nu va place tratamentul aplicat acum de acesti camatari cu acete.
 • 0 (0 voturi)    
  tupeu maxim (Miercuri, 29 septembrie 2010, 9:03)

  nodws [anonim]

  cat tupeu pot sa aibe ... cererile lor sunt efectiv dintr-un alt film... o comedie... se contrazic singuri... merita ca toti clientii sa dea bancile in judecata... castigarea proceselor este garantata...
  sper sa apuc sa traiesc indeajuns incat sa vad o banca dand faliment.. raifeisen, BRD, BCR ...
  merg sa pun lumanari la biserica pentru asta
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate (Joi, 30 septembrie 2010, 16:48)

   andra [anonim] i-a raspuns lui nodws

   Merg si eu pe ideea asta!
 • 0 (0 voturi)    
  banii inapoi (Miercuri, 29 septembrie 2010, 10:35)

  berger [anonim]

  Am si eu un credit de nevoi personale de 6000 EUR la o banca (Unicredit): acum 3 saptamani am depus o notificare in care le ceream foarte politicos sa imi explice modul in care au calculat dobanda in ultimii 2 ani, in contract facandu-se referire la Euribor, care a scazut de cateva ori de cand am contractat eu creditul. Ieri am primit de la banca o scrisoare in care mi se comunica faptul ca in urma sesizarii mele banca a recalculat dobanda si ca imi restituie 420 EUR.

  Bancile stiu ca au profitat dincolo de orice limita, dar si cadrul legal din Romania le permitea sa faca acest lucru. Acum este altceva. Mergeti in instanta, dragilor, nu ezitati. Prin ceea ce se intampla acum, negocieri, lupte, discutii bancile vor sa sperie clientii, sa ii face nesiguri si sa ii tina jos.
  Capul sus, curaj!
  • 0 (0 voturi)    
   serios? (Miercuri, 29 septembrie 2010, 14:53)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui berger

   si cat zici ca era nasul de lung?....
 • 0 (0 voturi)    
  OUG 50/2010 (Miercuri, 29 septembrie 2010, 20:56)

  Nicu [anonim]

  Opinie Ilie SERBANESCU:
  "Prin toată nebunia aia cu creditarea de acum câţiva ani, pot spune că băncile şi-au tăiat singure craca de sub picioare. Iar acum sunt în situaţia în care sunt. De fapt, pot spune că în România băncile nu fac creditare, ci cămătărie. În privinţa falimentului, nu prea au de ce să dea faliment pentru că nu mai dau credite şi şi-au încetat expunerea de doi ani. Nu e faliment, ci o poziţie de stand-by. Cred că nu mai au ce să facă pe aici. Nu mai pot face profit decât strângând cu uşa vechii clienţi"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by