Unul din miturile crizei este acela ca in Romania nu exista active toxice. In Romania nu exista active toxice complexe, insa exista active toxice simple. Acestea sunt creditele neperformante. Creditele neperformante nu sunt inca in discutie publica, in afara de cateva statistici seci. Pentru autoritati problema nu exista, sau daca exista este strict o problema privata, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Legislatia actuala in domeniu este inca in faza incipienta - de exemplu, concordatul preventiv este foarte dificil daca nu imposibil de aplicat in 90% din cazuri.

Creditele neperformante sunt o problema mult mai mare decat nivelul restantelor. Autoritarile romane ar trebui sa se gandeasca de pe acum la un plan de rezerva - un AVAS 2. Dificultatile politice vor fi mari. Pe cine salvam? Sistemul sau creditatii? Populatia sau firmele? Indiferent de decizie, bilanturile bancilor si ale firmelor trebuie reparate.

Vom lua drumul Ungariei - care "subventioneaza" direct populatia cu credite sau vom merge spre sustinerea sistemului pana cand isi va "reveni" consumul intern?

Citeste si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.