Consiliul de Administratie al Bancii Centrale ar putea decide, in sedinta de miercuri, sa mentina dobanda de politica monetara la 6.25%. Aceasta idee a fost, de altfel, concluzia unui sondaj intern efectuat de membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). 85% dintre participanti considera ca rata dobanzii de politica monetara s-ar putea situa la acest nivel si la finalul anului 2010, in timp ce 15% estimeaza o crestere cu pana la 0,5 %.

Pentru finalul anului 2010, 85% dintre participantii la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute neschimbate pentru lei. 77% dintre participanti estimeaza mentinerea rezervelor minime obligatorii in valuta la acelasi nivel la finele anului, in timp ce 23% dintre participanti estimeaza reducerea acestora pana la 20-22%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Pe 4 august, BNR a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25 la suta, ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la 15 la suta, iar in valuta la 25 la suta.