Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfarsitul lunii august la 20,9 miliarde de lei, reprezentand 4,09% din PIB, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 127,16 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 106,25 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 106,25 mld lei, iar cheltuielile - 127,16 mld lei.

Deficitul bugetar dupa opt luni

Conform datelor provizorii, veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 2,9% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, in vreme ce cheltuielile au crescut cu 1,3%.

La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din impozitul pe profit s-au redus cu 2,0%, cele din impozitul pe venit au scazut cu 5,1%, iar incasarile din contributii de asigurari sociale s-au diminuat cu 5,7%.

Veniturile din Taxa pe Valoare Adaugata au urcat cu 4,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din accize au crescut cu 11,7%. Reprezentantii institutiei arata ca veniturile din TVA au avansat ca urmare a majorarii cotei de la 19% la 24%, iar veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu LEU/EURO luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse.

De asemenea, au crescut incasarile din venituri nefiscale cu 2,23 miliarde de lei, precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 1,16 miliarde de lei.

Veniturile din capital au urcat cu 65,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut ca urmare a virarii la bugetul de stat in luna august a sumei de 228,0 milioane de lei, reprezentand contravaloarea unei parti din obligatiunile Rompetrol.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 10,1%, iar cele de personal s-au redus cu 6,8%.

Deficitul bugetar dupa opt luni

Pe partea de cheltuieli, ministrul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mentiunea ca la bugetul de stat acestea au crescut cu 1,4% ca urmare a reorganizarii unor institutii publice care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat.

"In luna august, cheltuielile de personal au cunoscut o reducere accentuata, fiind prima luna de plata a drepturilor salariale diminuate cu 25%, aferente lunii iulie. Platile lunare au fost mai reduse cu 38,9% fata de luna iulie 2010 si cu 34,5% fata de luna iunie", se arata in comunicat.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2009, in vreme ce cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 10,1%, cu precizarea ca "in cursul lunii august platile s-au redus fata de luna precedenta, in special la cele pentru ajutorul de somaj".

In ceea ce priveste cheltuielile cu dobanzi, reprezentantii ministerului arata ca ritmul de crestere s-a redus in ultimile luni, dar se mentine o "depasire" pe primele opt luni ale anului cu 27,8%, justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.

Conform Ministerului de Finante, cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au crescut cu 127,0%. Totodata, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in valoare de 16,9 miliarde de lei, respectiv 3,3% din PIB.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.​