Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut cu 1,02 miliarde de euro in luna septembrie, la 32,57 miliarde de euro, dupa virarea transelor de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, arata datele bancii centrale.

In cursul lunii septembrie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 2,57 miliarde de euro, reprezentand transa a cincea aferenta acordului stand-by, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a treia a imprumutului de la Comisia Europeana), venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 1,54 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,20 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii septembrie, de 35,78 miliarde de euro, fata de 34,79 miliarde de euro, cat se consemnau la data de 31 august.