Reducerea datoriei publice. De unde au taiat celelalte tari europene si cat timp le-a luat? (II)

de DP     Dan Popa's Weblog
Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 7:55 Economie | Finanţe & Bănci


Sa luam tipurile cheltuieli guvernamentale, care sunt mult mai probabil să ducă la o reducere majora a datoriilor fata de cresterea veniturilor. Datele ( pe care le puteti vedea cu ochiul liber in tabelul de mai jos) arata ca cele mai eficiente reduceri a datoriei publice s-au obtinut taind nu din investitii, ci din prestatiile sociale, din consumul guvernamental si din salariile bugetarilor, in aceasta ordine. Repet, cifrele sunt obtinute in urma monitorizarii a 191 de  episoade de reducere a datoriilor, perioada monitorizata fiind  1985-2009, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Prin urmare, pe categorii, avem asa:

1. subvenţii plătite de către administraţia publică,

2. prestaţii sociale, inclusiv cele de securitate socială, pensii pentru limită de vârstă plătite şi prestaţiile de asistenţă socială, cum ar fi indemnizatiile pentru cresterea copilului si celelalte

3. consumul guvernamental de bunuri şi servicii,

4. remunerarea angajaţilor bugetari

5. formarea brută de capital fix a guvernului (investitiile, mai pe sleau).

Tabelul (click pe el pentru contemplarea in integralitate) afişează de la an la modificările pe componente ale
De unde si ce taiem
Foto: Hotnews
cheltuielilor publice în timpul consolidarii acestora. Asa cum se poate observa, se taie din orice, mai putin din investitii. Singura excepţie pare a fi componenta „formarea brută de capital fix”. Mai mult, reducerile de beneficii sociale par a fi relativ mari, urmate de consumul guvernamental şi de remunerarea salariaţilor

Rezultatele indică faptul că acea consolidare bazata pe reducerea beneficiilor sociale şi salariile guvernului ar putea să ducă la o cea mai eficace reducere a datoriilor.
 • Cresterea economica si reducerea datoriei. O crestere economica de 1% poate duce la o reducere a datoriei cu 9 %

Guvernele din economiile avansate au, în general, un număr limitat de optiuni pentru reducerea datoriei lor publice. Pe de o parte se pot ajusta politicile fiscale prin orientarea unui eventual excedent bugetar primar catre reducerea nivelului datoriei sau, pe de altă parte, pot incerca sa obtina o crestere economica (virgulita) care sa te dez-indatoreze.
Mai sunt două opţiuni suplimentare care au insa efect limitat in reducerea datoriei si nu sunt deloc recomandate de specialisti: e vorba de inflatie si SFA (stock-flow adjustement-  diferenta de variatie dintre  datoria publica guvernamentala si deficitul sau surplusul bugetar intr-o anumita perioada de timp).

Datele arata ca reducerea datoriei publice in termeni anuali s-a situat intre 3,4 puncte procentuale în medie (in cazul tarilor care aveau ecedent bugetar) si 2,3 puncte procentuale (tarile cu usor deficit). În plus, s-a mai  observat că majorările de venituri nu par să fi indus reduceri ale datoriei, în timp ce scăderea cheltuielilor au avut o contributie semnificativa.

Tendinţa de creştere reală a economiei este si ea un factor important pentru succesul dez-indatorarii. O crestere economica de 1% poate duce la o reducere a datoriei cu 9 %, arata studiile.  Asa se face ca punerea în aplicare a politicilor macroeconomice solide şi structurale, ca si promovarea creşterii economice este esenţială pentru o reducere majora a datoriilor. (Vezi si prima parte a articolului)

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1949 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Corect (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 8:42)

  Vizitiul [utilizator]

  Normal si de bun simt, dar la noi bunul simt nu are ce cauta, la multitudinea de oi proaste cu mana intinsa: "sa ne dea"!

  Nu are nimeni interes sa mearga tara bine, nu intereseaza, caci la mica ciupeala este in sangele acestora.

  Mentalitate de oi proaste!
  • +2 (2 voturi)    
   'Sa ne dea' (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 9:07)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Originea problemei nu provine de la 'poporul care cere' ci de la guvernantii si legiuitorii care 'dau'. Fac referire la ultima marire a pensiilor, la zecile de subventii, s.a.m.d., ca si cand ne-am permite, iar dezvoltarea ar fi inutila.
  • +2 (2 voturi)    
   care oi? (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 10:06)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   pomanagii! dar sa nu-i uiyam pe cei ce traiesc POLITIC si MEDIATIC pe spinarea pomanagiilor. O lista scurta de pomanagii: 24% din ajutoarel sociale sunt FALSE, 25% din pensiile de invaliditate sunt FALSE, 50% din concediile medicale sunt FALSE. Medicii au declarat 25 mil. de pacienti (se plateste pe cap de inscris in lista medicului de familie). S-au prescris in 2009 retete compensate pt. 27 milioane de persoane diferite. Mai insiram pomanagii?
 • +1 (1 vot)    
  INFORMARE,INFORMARE,INFORMARE (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 9:10)

  xian [utilizator]

  In UE tari cu guverne socialiste aplica astfel de masuri de austeritate si acolo sunt mari proteste si greve violenta Ex. SPANIA !!! Dar din fericire sunt departe de Estul Salbatic !!
 • +3 (3 voturi)    
  Nu te supara pe oi (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 9:34)

  anonim [anonim]

  Oile doar behaie si alearga dupa cum le fugaresc cainii.

  Problema e ca ai nostri caini (politicienii) sunt bolnavi de jigodia promisiunilor.

  De la pulanele oferite gratis de Ceausescu la puncte de pensie, ajutoare de incalzire, ajutoare de nastere, inmormantare, ajutoare de... tot ce poate sa-ti treaca prin cap, de la asta ni se trage.

  Prea de tot am ajuns!
  De parca am face copii doar pentru ajutoare, am crapa numai daca primim ajutoare, am face foc in soba numai din ajutoare si tot asa.

  Parsiva rau gandirea asta a mainii intinse.

  Cand incerci sa nu le mai dai iti da in cap ca e "drept castigat".
 • 0 (0 voturi)    
  si mai rau de atat... (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 14:39)

  Andrei [anonim]

  Cel mai cumplit este ca nici guvernul actual nu a schimbat aceste lucruri si nici partidele din opozitie nu au de gand sa faca ceva, alea din contra promit sa dea si mai mult...
  In momentul de fata oricare dintre politicieni mai degraba ar da 'mainii intinse' in loc sa o puna la munca...
  Asta este tragedia!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by