Aproximativ 3.000 de milionari americani au primit ajutoare de somaj dupa ce economia Statelor Unite a intrat in recesiune, in 2008, potrivit datelor Internal Revenue Service (IRS), citate de Bloomberg. Numarul total al americanilor care au primit ajutoare de la stat in 2008 a fost de 9.5 milioane de persoane.

Datele IRS indica faptul ca 2.840 de familii care au raportat venituri de cel putin un milion de dolari in 2008 au primit ajutoare de somaj totalizand 18.6 milioane de dolari. Intre acestea, 806 de americani au avut venituri de peste 2 milioane de dolari, iar 17 au raportat castiguri de peste 10 milioane de dolari.

In 2008, numarul americanilor care au primit ajutoare de somaj a fost de 9.5 milioane, ei incasand circa 43.7 miliarde de dolari. Cu un an inainte, in 2007, 7.6 milioane de someri au primit ajutoare in valoare de 29.4 miliarde de dolari.

Bloomberg citeaza mai multi economisti care s-au declarat "surprinsi" de numarul mare de milionari care au solicitat ajutoare de somaj.

"Este un numar mai mare decat m-am asteptat. Dar oameni cu diferite niveluri de venituri isi pot pierde locul de munca", a declarat Alan Viard, bursier la American Enterprise Institute din Washington. El a adaugat ca un milionar care isi pierde slujba are dreptul la aceleasi ajutoare financiare ca un muncitor dintr-o fabrica sau angajat al unui restaurant.

Bloomberg precizeaza ca ajutoarele financiare pentru primele 26 de saptamani sunt platite de catre stat. La nivel national, aceste ajutoare se cifreaza la circa 300 de dolari pe saptamana. Incepand din 2008, Guvernul de la Washington a ajutat la plata ajutoarelor de somaj dincolo de cele 26 de saptamani platite de catre stat.

Deocamdata nu exista date pentru anul fiscal 2009.