INS: In trimestrul al doilea, venitul mediu al unei gospodarii era de 2337 lei, iar cheltuielile de 2045 de lei

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 4 octombrie 2010, 10:39 Economie | Finanţe & Bănci


Veniturile totale medii lunare ale romanilor in trimestrul al doilea au fost in termeni nominali, de 2337 lei pe gospodarie si de 806 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie de 2005 lei pe gospodarie (691 lei pe persoana), iar cele in natura de 332 lei lunar pe gospodarie (115 lei pe persoana), mai reiese din datele Institutului National de Statistica (INS). In privinta cheltuielilor, romanii au cheltuit in aceeasi perioada 2045 de lei in medie pe gospodarie, principalele destinatii ale cheltuielilor fiind consumul de bunuri, servicii precum si transferurile catre administratie la bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor si contributiilor, mai arata INS.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri - 50,7%, spun oficialii INS. La formarea acestora au contribuit veniturile din prestatii sociale (in proportie de 25,6%), veniturile din agricultura (cu 3,3%), veniturile din activitati neagricole independente (cu 2,9%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (cu 1,8%).
structura veniturilor
Foto: Hotnews
Bineinteles, intre mediul rural si urban exista mari diferente. In mediul urban, veniturile totale medii pe o gospodarie au fost cu 36,0% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,4% din salarii, de 23,9% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,6% din total.

In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat o treime (33,2% ) din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 8,5% din veniturile gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (28,7%) si celor salariale (29,2%). Fiecare dintre aceste surse de venituri au ponderi sensibil apropiate de veniturile provenite din productia agricola, fiind cu doar 4-5 puncte procentuale mai mari decat veniturile din agricultura.
 • Cheltuielile- 90% din venituri
Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2010, in medie, de 2045 lei lunar pe gospodarie (705 lei pe persoana) si au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratie si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor si contributiilor.
                structura cheltuielilor
                Foto: Hotnews

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 445 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 39 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 41,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii. In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Pe ce ni se duc banii
Foto: Hotnews
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile  nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2010, in medie, 41,4% din consumul gospodariilor. O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul II 2010, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 19,3%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (15,4%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1770 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  of of, mediile astea... (Luni, 4 octombrie 2010, 11:22)

  Laur006 [anonim]

  Asta cum e? Ca'n bancul ala cu fripturile mancate intr-o casa cu doua familii, nu? O familie mananca 11 fripturi pe luna, iar cealalta numai una. Da' in medie reiese ca in casa aia se mananca 6 fripturi/familie lunar :-)
  • 0 (0 voturi)    
   Eu mananc un porc si tu o rosie... (Luni, 4 octombrie 2010, 11:46)

   Gigi Maybachistu' Rational [anonim] i-a raspuns lui Laur006

   ...statistic fiecare dintre noi a mâncat o jumătate de porc şi o jumătate de roşie. Iar domnul doctor ne avertizează că - tot statistic - mâncăm prea multă carne grasă şi prea puţine roşii :)))

   Aşa o fi, un venit mediu puţin mai mare decât cheltuielile aşa cum scrie în articol presupune o familie în care ambii parteneri ai cuplului muncesc sau au pensie şi câştigă 1000-1200 de lei fiecare. În Bucureşti e adevărat. Ba chiar venitul fiecăruia e puţin mai mare, în cartierul meu "sărac şi muncitoresc" o măturătoare are 1000 lei net pentru 3 scări de bloc, iar un şofer vreo 1800 lei. Câţiva pensionari, simpli muncitori constructori la viaţa lor, nu parlamentari, magistraţi sau altceva, au 1200-1400 lei pensie.

   Dar în judeţe, şi mai ales acolo unde populaţia a lucrat în agricultură, e praful de pe tobă. Pensia socială minimă de 350 de lei, folosită în principal pentru aprovizionarea cu băutură "cu plata la ziua de pensie". Şi asta numai fiindcă un anume partid şi un anume "politician prostănac" s-au bătut cu ghearele şi cu dinţii pentru ea, probabil singurul lucru bun pe care l-au făcut în 20 de ani de carieră politică.

   Nu degeaba între 25% şi 40% din toate impozitele din ţară se strâng în Bucureşti :)
   • +1 (1 vot)    
    Pensia sociala minima nu e un lucru bun. (Luni, 4 octombrie 2010, 14:07)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Rational

    Pt ce un om care nu a muncit in viata lui, sau a muncit prea putin timp trebuie sa primeasca 350 de lei, avand in vedere ca nu a contribuit cu nimic sau cu prea putin ?
    Stiu..solidaritate...dar totusi unu care a muncit cativa ani ia aceeasi pensie cu unul care nu a muncit deloc. Vi se pare corect ca din contributiile dvs sa se plateasca pensii unor lenesi?
    • 0 (0 voturi)    
     Hehe... :) (Luni, 4 octombrie 2010, 14:18)

     Gigi Maybachistu' Rational [anonim] i-a raspuns lui bgd

     Ajutoarele sociale, oricât de nedrepte par, sunt necesare ca să împiedice reapariţia “fenomenului care l-a creat pe Marx” în secolul 19, sclavia angajaţilor faţă de patroni. Faptul că Ghiţă are ajutor social şi nu munceşte este motivul pentru care el nu se duce să muncească pe un leu în condiţii mizerabile, ca în India.

     Dacă e mai comod să stai cu berea la PET pe cei 350 de lei decât să munceşti pe 600, angajatorii trebuie să dea mai mult ca să atragă lumea.

     Dacă e mai comod să muncesti 4-5 ore/zi pe 600 de lei decât 8 ore pe 1000, angajatorul trebuie iarăşi să dea mai mult ca să atragă lumea.

     Nu e nici socialism, nici comunism, e capitalism 100% - se folosesc regulile economiei clasice, cu cererea şi oferta, în beneficiul potenţialului muncitor, care îşi caută de lucru. Pe Boc îl costă 350 de lei. Ieftin. :D
     • 0 (0 voturi)    
      Da, inteleg importanta unor ajutoare sociale... (Luni, 4 octombrie 2010, 15:00)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Rational

      ...intr-o anumita masura. Nu inteleg totusi plusul pe care il aduce pensia minima. Sunt pur si simplu niste bani cheltuiti cu scopul de a tine niste oameni care nu au contribuit cu nimic toata viata. Intr-un fel incurajam statul in fotoliu si muncitul la negru. In nici un fel nu mentinem un nivel de salarizare ridicat prin aceasta pensie deoarece acei oameni nu mai beneficiaza de nici un fel de salariu.
 • +1 (1 vot)    
  sa traiti bine! (Luni, 4 octombrie 2010, 11:24)

  gimini [utilizator]

  Deci veniturile in bani au fost de 2005 lei si cheltuielile de 2045 de lei. Titlul corect era: "Cetatenii Romaniei au intrat oficial in faliment: cheltuie mai mult decat incaseaza". Hai sa traiti bine, ha ha ha!
 • 0 (2 voturi)    
  ORIBILA ANALIZA! (Luni, 4 octombrie 2010, 12:39)

  agaton [anonim]

  Cum e posibil sa se ajunga la asemenea sume astronomice, stiut fiind faptul ca majoritatea celor care traiesc din munca si nu din furat castiga in general sub 1000 de lei pe luna? Cat despre pensionarii de rand, acestia sunt cu mult sub 1000 de lei. Atunci exista o explicatie si anume ca banii furati pe diverse cai de grupurile mafiote (asupra carora statul ne are nici un control si nici un interes sa-i controleze, ei fiind statul) se intorc in comert de unde-si procura masini de lux de sute de milioane de euro, vile nesimtit de mari, precum si alimente si alte bunuri, aceste cumparaturi se aduna cu cele ale majoritatii amarate care abia isi mai duce zilele, in felul acesta se ajunge la un rezultat nesimtit, care nu are nici o legatura cu realitatea. In plus bine ca exista unii ca voi ce nu fac nici un fel de analiza ca si cand ati avea creierile spalate si incercati sa le spalati si pe ale noastre. Daca nu am dreptate, contraziceti-ma, dar cu argumente si mai ales publicati postarea ca sa vada cine poate ca nu toti am fost anesteziati.
  • -1 (1 vot)    
   simplu (Luni, 4 octombrie 2010, 17:52)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui agaton

   inmultesti 806 lei (venit pe persoana) cu 2,5 persoane intr-o familie (statistica ce aproximeaza numarul de membrii de ai unei familii in romania)...

   PS: Statistica a fost facuta in vara, deci fara "platile facturilor la caldura"... sa te tii statistici in "iarna"...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by