Nicolae Cinteza, seful supravegherii BNR: Lichiditatea din sistemul bancar romanesc e ok. O banca a adus chiar ieri in tara 200 de milioane de euro
Reactia sefului supravegherii din BNR a fost solicitata de HotNews.ro ca urmare a aparitiei pe diverse forumuri ale clientilor a unor postari legate de faptul ca unii clienti nu au reusit sa isi retraga sume de bani pe care le aveau depuse la banci.
Zvonurile conduc de multe ori la aparitia fenomenului de bank run (retragere masivă şi rapidă a depunerilor bancare) care poate falimenta o banca fara ca aceasta sa fi suferit o reala criza de lichiditati.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Sa vezi nea privighetoare ce copios o sa ne distram noi cand or s-o ia toate pe urma lui Lehman.. :)
De cand cu povestea OUG si zvonurile tot mai crdibile privind posibilul faliment, lumea a inceput sa-si retraga banii. Majoritatea se incadreaza in limita de garantare. Cu astia 200 de milioane se mai mentin o luna-doua pe linia de plutire, dar si expunerea pe care o au in imobiliare ii roade pe de alta parte.
Sa nu uitam totusi ca FGDB are in total fonduri de 1 miliard. Sunt cam la limita, sa zicem ca le vor ajunge daca pica doar VB. Insa urmeaza dupa ei cel mai probabil si o banca greceasca, am tot vorbit pe aici despre ce se intampla in Grecia.
Well.. in cazul asta sunt curios pe unde mai scoate FGDB camasa. Nu va iluzionati, nu va lasati pacaliti a nu stiu cata oara de cei care spun ca "totul va fi bine" si ca daca nu au picat in 2008 sau 2009 totul e in regula, de acum "ne revenim" din criza chipurile. Sistemul financiar a ramas tot la un pas de stop-joc. Un singur domino lipseste ca sa inceapa cea mai tare distractie din istoria recenta. E doar o problema de timp, la fel ca la orice caritas.
Deci, nu au cum sa mai faca rost de bani de la actionari, asa ca apeleaza si eu la imprumuturi, numai ca, aceste imprumuturi vor costa mai mult.
Ca idee, in urmatoarele luni se vor observa iar schimbari (majorari) ale ratelor de dobanda la acordarea de credite. :) Oricum nimeni nu mai doreste credite!
Pentru cei care au depozite la banci: LICHIDATI-LE si INVESTITI BANII PE FOUNDURI DE INVESTITIE sau pe BURSA. Profitul e mult mai mare pe termen lung, din cauza inflatiei si a nivelului dobanzilor nu se obtine plus valoare prin depozite in aceasta perioada.
Tu ai mai crede pe cineva care te-a mintit si te-a furat constant zeci de ani de zile ?
Ia uite aici ce a facut BNR-ul cu banii nostri: http://blog.flavian.ro/2010/09/valoarea-banilor-material-cu-poze.html
Acelasi gen de oameni care ne indemnau sa bagam banii la caritas si sa cumparam imobiliare prin 2007 sau chiar 2008.
De data asta nu mai sunt agenti imobiliari sau fosti securisti ci bancheri, speculatori sau consilieri de credite care arunca cu noroi.
Dormi linistit.. FNI si BNR vegheaza pentru tine... :)
Dar cele 200 milioane euro cred au fost aduse pt. ca nu prea se mai incadrau in anumiti indicatori de siguranta, asa cum deseori ne povestea d-l Cinteza.
Toate astea nu au nimic in legatura cu faptul ca bancile nu trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de clienti, cum sugera d-l Cinteza acum ceva timp, legat de eventualele probleme ce s-ar putea crea prin aplicarea de catre banci a OUG 50.
La prima banca mai serioasa care pica, fondul e istorie si vor intoarce iar mana catre stat, FNI si tot fraierii vor fi buni de plata pentru caritas-ul pus la cale de banci.
FNI, caritas, schema de pensii, sistem bancar.. zici joc piramidal si tragi apa... cat crezi ca o mai ducem asa ?
Cum crezi ca sa va descurca cu vreo 500 de milioane ? Sau vreo cateva miliarde in caz ca o iau la vale inca vreo cateva banci prinse in joc ?
Aur, ferme, combustibil. Bagati economiile in chestii tangibile, care au valoare oricand, nu va mai lasati prostiti de bancheri si schemele lor.
Chiar e asa greu sa vezi ca si in cazul cel mai fericit esti pe pierdere ? Dobanda bancii e 6.25%. Inflatie estimata: ~8%. Si sa nu uitam de impozitul de 16%. Cu alte cuvinte bagi niste lei si scoti mai putin.
am depozit in RON la TLV cu 8% /an.
mai incet cu pianu pe scari.
dobanda la euro 4% / an
Daca n-ai comisioane prea mari evident. Si daca inflatia ramane conform asteptarilor.
Dar ce faci cu impozitul ? Si cu un eventual faliment ?
nu fi chiar asa prapastios.
de ex daca schimb in euro si tin cu 4% e mult peste inflatia din zona euro.
fireste nu e sustenabil nici macar pe termen mediu dar daca te uiti putin in jur .. te poti feri de furturi.
Nu-i musai sa cumperi ferme.
btw sa ai grija de o ferma e mult mai complicat decat un depozit / un portofoliu etc.
Iar minime rezerve de cash poti pastra si in aur. Creste in draci de cand cu criza si nu si-a pierdut valoarea in atatea milenii de existenta.
Indiferent de ce helicopter ben sau taie-zerouri mugurel s-a jucat la tiparnita... ;)
acu' pe bune, duce cineva grija bancilor? are cineva impresia ca dupa ce si-au facut buzunarul si obrazul gros vor avea probleme majore?
nu vor avea, pierderile sunt minore comparativ cu marjele astronomice si de o nesimtire inimaginabila.
oricum sunt asigurati, o sa-i coste mai mult asigurarile de aici inainte...
chiar trebuie sa le plangem de mila unor banci ultra bogate si cu accente puternice de hotie???
culme a e ca cei care au luat credite de nevoi personale in anii 90 cu dobanda fixa de peste 35% (pe lei), nu au carait, pentru ca nivelul de trai a crescut si ei si-au putut plati datoriile.
oricum, la ce comentarii faci, se vede ca lucrezi in sistem, si stii ce vorbesti.
Eu am inteles altceva din textul asta, Volksbank e foarte ingrijorata de situatia ei din Romania, asa ca a adus ceva euroi ca sa dea impresia ca ii solida, de fapt asta e problema, prin simplul fapt ca a adus bani in tara, arata ce pozitie "buna" are pe piata.
Prea le stiti voi ca niste oameni mari pe toate!
Lucrati in BNR?!Sau sunteti precum nea Gica de la bloc care isi da cu parerea cum se repara atat o Dacie cat si un Lamborghini?!
Mai puneti mana la munca si lasati barfa asta ieftina...ca pica...ca nu pica...ca stiti voi etc..!
Dar o sa considere asta, doar cei care vor apuca sa-si transfere la timp banii la CEC, B. Transilvania, B. Carpatica si care or mai fi romanesti...
Se pare ca se merge initial pe linia austriaca VB, BCR, Raiff....apoi urmeaza celelalte...
Fondul de garantare abia daca se apropie de 1% din necesarul pt. despagubirea deponentilor pina in 50.000, asa ca nu va faceti vise de siguranta!....mai precis, cei care au 50000 vor fi despagubiti cu 500...
Oricum semnale de "reforma" sistemelor finaciar-bancare pe plan mondial sint; ca la noi reforma poate lua forma de faliment, e mai mult ca sigur, ca si rata de insolventa s-a dublat in ultimile 2 luni!
Iar faptul ca si pe acest forum 7 din 10 comentatori, cred ca bancile vor intra in trepidatie spune foarte mult, despre ce se va intampla.
Ca sa nu mai zicem despre evolutia pretului aurului...
Cred ca pina si cei care scriu pe aici despre soliditatea sistemului bancar, stau cu frica-n oase si nu stiu ce sa faca cu banii...ca prosti n-or fi...este evident ca lumea se schimba rapid, atotputernicul zeu ban se clatina serios....ca inca este greu de vazut cu ce va fi inlocuit e alta problema....deocamdata va ramane, dar componenta de profit din el nu mai mai fi asa de mare, ci va fi transferata intr-o componenta morala;
Aflati repede care este acea banca si daca aveti cumva bani acolo, mutati-i repede, cit mai apucati, dar atentie unde ca asa cum spunea dl-.Cinteza in alte comentarii, situatia este foarte sensibila, si nu se stie cum evolueaza.
Si chiar suma asta de 200 mil euroi, poate fi foarte mica, sa nu ajunga nici 2 zile...
au facut asta pentru a sustine HQ-ul si pentru a-si modifica parametrii riscului la asiguratori, estul fiind considerat riscant.
mai ales pe zona Germania-Austria greul a trecut si acum se reorienteaza spre a intari filialele.
Romania nu-i o exceptie, este regula...
Volksbank are probleme legate mai ales de atitudinea fata de client iar in vremurile astea sa-ti tratezi urat clientii e ca si cum te-ai impusca singur in picior. clientii nemultumiti au generat retrageri ale depozitelor, suprapuse cu retragerile de depozite medii si mari.
astea oricum se retrageau, randamentul nu mai e in regula dupa introducerea impozitului pe dobanda incasata.
asa ca majoritatea bancilor au simtit de vreo luna si ceva incoace retrageri serioase.
nu e motiv serios de ingrijorare, cei care tin banii in banci pentru randamente totalizeaza sub 15% din total depozite si oricum nu toti sunt dispusi sa faca investitii
extrem de discret, majoritatea bancilor au adus bani inapoi; nu va imaginati ca sunt altii noi, sunt tot aia 'exportati' de aici