Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca euro este o moneda falsa si extrem de volatila, tinuta in mod artificial la valoarea din prezent de catre Banca Nationala a Romaniei, iar oamenii de afaceri cumpara materia prima in dolari.

"Faptul ca Banca Nationala tine in mod fals cursul e gresit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro", a raspuns Patriciu, intrebat daca mentine o estimare a sa mai veche ca euro va ajunge la 4,7 lei la sfarsitul anului, relateaza Mediafax.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat marti ca Banca Nationala a Romaniei a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara.

"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu la conferinta Romanian Financial Forum.