Companiile mici se plang ca sunt controlate prea des de Fisc, casele de avocatura care le reprezinta confirmand ca litigiile ating sute de milioane de euro. Oficialii casei de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu vorbesc despre o suta de milioane de euro, valoarea sumelor contestate de clienti la adresa Fiscului. Multinationalele nu confirma insa ipoteza companiilor de talie medie. “Nu am observat nimic deosebit in ultimul an, ca sa iau o referinta clara. Controale au fost, dar nu intr-un ritm mai accelerat”, a declarat pentru HotNews Shachar Shaine, presedintele fabricantului de bere URBB.

Portofoliul de litigii fiscale al casei de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu era dublu, la 1octombrie 2010 fata de 1 oct. 2009, valoarea sumelor contestate de clienţi depăşind 100.000.000 Euro. Creşterea a fost generată, confirma avocatii, de intensificarea activităţilor de inspecţie fiscală pe fondul presiunilor de creştere a veniturilor bugetare, de nevoia crescândă a clienţilor de reducere a costurilor (inclusiv a celor fiscale), cauzată de lipsa de lichidităţi şi de evitarea blocajelor financiare.

O mare parte din litigii se referă la contestarea obligaţiilor fiscale în materie de TVA impuse în sarcina companiilor sau in cea a persoanelor fizice, precum şi a obligaţiilor în materie de impozit pe profit aferente cheltuielilor a căror deductibilitate a fost respinsă de organele de control fiscal.

Alti reprezentanti ai multinationalelor au declarat pentru HotNews ca explicatia controalelor intetite la adresa IMM e simpla. „In primul rand, multinationalele lucreaza corect cu Statul. Isi achita la timp taxele si impozitele, iar un control dureaza mult –dat fiind volumul mult mai ridicat al businessului- si nu e sigur ca vor gasi ceva. In plus, in ideea in care ar gasi niste sume care ar putea fi interpretate ca fiind datorate la buget, noi lucram cu cele mai bune case de avocatura, iar procesele s-ar putea dovedi prea lungi si prea costisitoare pentru Stat. Se prefera controalele la companii mici, care cu greu se pot opune hotararilor si care de multe ori se simt timorate in fata Fiscului”, spun surse apropiate investitorilor straini.

Aceleasi surse recomanda celor care vin in control sa lase firmele sa isi vada de business si sa isi concentreze eforturile pe rezolvarea problemelor legate de cheltuieli si venituri. „Stiu in mod sigur ca o felie consistenta din cheltuielile Statului s-a datorat constructiilor. Le recomand sa se duca in control la firmele care au luat bani multi de tot ca sa faca lucrari de infrastructura si sa se vada daca ce s-a facut concret cu acei bani, daca s-a facut ceva”, mai spun investitorii. Din datele lor, litigiile comerciale depasesc 600 mil de euro.

Reprezentantii caselor de avocatura mai acuza si legislatia confuza. „Întrucât legislaţia fiscală în acest domeniu este neclară şi pe alocuri contradictorie, este posibil ca organele fiscale să aibă interpretări ale reglementărilor legale diferite de cele ale contribuabililor”, explica Ioana Şandru, Partener Zamfirescu Racoţi Predoiu. In plus, companiile mici mai spun ca de cele mai multe ori soluţiile date de autorităţile fiscale sunt fie pur formale fie ignoră drepturile contribuabilului. „Din cauza intensificării controalelor fiscale constatăm că numărul dosarelor prin care se contestă deciziile emise de organele fiscale pentru soluţionarea contestaţiilor a crescut semnificativ, iar de cele mai multe ori soluţiile date de autorităţile fiscale sunt fie pur formale fie ignoră drepturile contribuabilului”, conchide Stan Tîrnoveanu, coordonatorul practicii de litigii fiscale din cadrul firmei de avocatură citate.