Noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual, iar banii vor fi luati doar in cazul unor probleme neprevazute, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acesta a declarat totodata ca acordul privind mentinerea capitalului bancilor in Romania este unul temporar si probabil nu va mai fi necesar intr-un an si jumatate, iar odata cu revenirea economiei institutiile financiare ar putea chiar sa-si creasca voluntar expunerea.

"Nu vad un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentru ca nevoia nu mai este aceeasi. In cazul imprumutului actual a fost o situatie de criza, unde exista o mare nevoie de finantare. Va fi cu siguranta o valoare mai mica, dar va trebui sa discutam cu autoritatile suma exacta", a spus Franks.

Potrivit acestuia, noul acord va fi, cel mai probabil, unul de tip precautionary, insemnand ca FMI va elibera la fiecare evaluare o anumita suma de bani, care nu va mai intra in contul BNR sau la bugetul de stat, ca pana acum. Banii vor ramane la Washington si vor fi disponibili pentru situatii neprevazute.

"Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare. Cumperi o asigurare pentru masina personala si singura data cand o vei folosi este cand vei suferi un accident. Dar tu speri ca nu vei avea un accident, speri ca vei face o treaba buna conducand masina si ca nu vei avea probleme. Cu toate acestea, uneori, se poate intampla sa ai un accident fara sa fie vina ta. Acesta este motivul pentru care este necesar un aranjament de tipul precautionary cu Fondul", a explicat Franks.

"Daca se incheie un aranjament de tipul precautionary stand-by, de fiecare data cand se face o evaluare si board-ul decide ca banii vor fi disponibili, statul nu ia banii si ii duce la Bucuresti la rezerva bancii centrale, ci ii lasa la Washington. Daca ulterior vor exista probleme, atunci suma reprezentand transele aprobate pana la acel punct vor putea fi acordate. De obicei, daca inchei un program de tip precautionary, nu ai nevoie de bani si nu ii vei folosi", a mai spus el.

Daca Romania va trage fonduri in cadrul noului aranjament, Franks nu a respins ipoteza ca o parte din suma sa fie virata catre bugetul de stat, asa cum s-a intamplat si in trecut.

Seful misiunii FMI a mentionat ca un nou program va include masuri de reforma care sa asigure revenirea econoniei la potentialul sau, iar printre cele mai importante actiuni este ajustarea deficitului bugetar, astfel incat decalajul sa se reduca la sub 3% din PIB.

Legat de acordul privind mentinerea capitalului bancilor, Franks a declarat ca initiativa de la Viena este o masura temporara de care nu va mai fi nevoie, iar bancile vor dori sa isi creasca expunerea in mod voluntar.

"La urmatoarea intalnire semestriala vom discuta cu bancile. Mai sunt necesare limite? Este timpul sa ridicam limitele pentru ca tara merge bine si bancile isi tin banii in tara? Este nevoie sa ajustam limitele? Vom analiza situatia de la caz la caz la fiecare sase luni. Ma astept ca peste un an si jumatate sa nu mai fie nevoie de acord", a afirmat oficialul FMI.

Franks a aratat ca, odata ce economia isi revine, reapar si oportunitati pentru banci de a credita si de a face profit.

"Bancile vor sa faca profit, sa crediteze, iar Romania este o tara care are un viitor stralucit. Va creste foarte mult. Cresterea medie in Romania in urmatorii 10 sau 20 de ani va fi cu mult peste media Uniunii Europene datorita procesului de recuperare a decalajelor", a continuat seful misiunii FMI.

Franks a avertizat insa ca Romania va avea o economie competitiva doar daca va realiza reformele structurale necesare.

El a spus ca sunt tari ale caror economii stagneaza din cauza politicilor inadecvate, desi au un potential foarte mare de dezvoltare.

"Aceasta este in prezent provocarea pentru Romania. Trebuie ca politicile sa fie la locul lor astfel incat tara sa devina un loc atractiv pentru a-ti plasa banii, pentru a investi si pentru a creste", a conchis Franks.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

FMI, Comisia Europeana, BNR si cele noua banci au convenit in luna iulie ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie a anului trecut.