Estimarile pentru ultimul trimestru din 2010 ale Saxo Bank sunt destul de pesimiste. „Ţinând cont de faptul că S&P 500 se tranzacţionează în prezent aproape la acelaşi nivel ca la începutul anului, dar şi de lipsa investiţiilor cauzată de o piaţă imobiliară slabă şi de dificultăţile actuale din Europa de Sud şi ale majorităţii economiilor dezvoltate, Saxo Bank este îngrijorată că un front de aer rece va persista, generând mai multe provocări şi greutăţi în 2011”, a spus David Karsbol, economistul sef al bancii.

Potrivit Saxo Bank, problema este că, în prezent, ratele de creştere a câştigurilor se datorează aproape exclusiv unei singure surse: extinderea marjei. Iar în timp ce câştigurile din productivitate pot aduce venituri numai până la un anumit nivel, creşterea vânzărilor va trebui, în curând, să facă faţă provocării.

Saxo Bank estimează un trend descendent al cheltuielilor la nivel local si de stat întrucât factorii de decizie depun eforturi să-şi echilibreze bugetele. În ciuda faptului că percepţia generală este că recesiunea s-a încheiat în vara lui 2009, aceasta este încă o realitate puternică la nivel local şi de stat.

„Temerile cu privire la double dip au revenit în decursul verii pe măsură ce încetinirea ritmului economiei americane s-a accentuat, aşa cum estimam în Raportul Anual pe 2010 (2010 Yearly Outlook). Potrivit aşteptărilor noastre, creşterea va ajunge la o stagnare finală în cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 pe măsură ce consumul va scădea, sectorul de producţie îşi va reduce ritmul, iar investiţiile vor fi afectate negativ de piaţa imobiliară slabă. Din păcate, din punctul nostru de vedere, riscul unui double dip, în decursul următoarele trimestre, este foarte ridicat”, a mai spus Karsbol.

  • Comentariu general asupra pieţei

După cum sublinia echipa de strategie a Saxo Bank în trimestrul al trilea, câştigurile sporite ale companiilor au produs un usor optimism. "Însă, acest lucru nu va fi de ajutor luptei consumatorilor cu datoriile, guvernelor paralizate de deficite şi furiei dezinflaţiei. Realitatea provocărilor economice devine vizibilă şi drumul redresării este lung, iar în timp ce unele economii încep să îşi revină, altele par să se zbată mai mult acum decât înainte", spun analistii bancii citate.

  • Previziuni macro

Saxo Bank se aşteaptă ca riscul să se tranzacţioneze în range, iar perspectiva analiştilor băncii asupra economiei dictează o poziţie „bearish” şi mai puternică decât range trade call, având în vedere în special întrevederea încetinirii ritmului economic al Chinei, şi îngrijorările continue privind neplata datoriilor suverane. Analiştii sunt de asemenea îngrijoraţi cu privire la Zona Euro. La fel ca SUA şi Japonia, Europa se confruntă cu o economie privată slabă, dar, spre deosebire de acestea, în cazul Europei se întrevăd reduceri şi în sectorul public. Ţinerea în frâu a deficitelor este un proces necesar, sănătos, dar impactul pe termen scurt al acestuia asupra creşterii PIB-ului va fi considerabil.

  • Previziuni cu privire la piaţa valutară (Forex)

În privinţa valutelor principale, tema decuplării confirmă un dolar, un euro şi o liră sterlină slabe. În acelaşi timp, valute precum dolarul australian, dolarul neozeelandez şi, probabil, chiar şi coroana suedeză, majoritatea îndatorate economiilor emergente prin pieţele de export, au avut o performanţă foarte bună în cea mai mare parte a anului.

  • Previziuni cu privire la piaţa de capital

Analiştii consideră că pieţele de capital estimează de facto un tablou mult prea roz al economiei globale. Se aşteaptă ca vânzările să fie slabe în 2011, urmărind dezvoltarea PIB-ului nominal, dar sectorul corporativ ar putea să fie în stare să reducă nişte costuri. Astfel, creşterea câştigurilor este aşteptată să rămână, în 2011, la acelaşi nivel sau chiar pozitivă marginal, în loc să să fie clar negativă. Saxo Bank estimează o dezvoltare normală a creşterii câştigurilor începând din 2012.

  • Previziuni cu privire la piaţa mărfurilor

Condiţiile meteorologice adverse de la nivel global şi impactul acestora asupra preţurilor alimentelor vor continua să atragă atenţia în ultimul trimestru din 2010. Acest aspect, combinat cu îngrijorările permanente cu privire la recesiunea double dip, vor conduce la discrepanţe majore în ceea ce priveşte performanţa din diverse sectoare de mărfuri. Prezentul raport economic continuă să atragă cumpărători pentru aur, argint şi platină, investitorii fiind răsplătiţi frumuşel în cel de-al treilea trimestru.

  • Politica dobânzii

Se aşteaptă ca băncile centrale din SUA, Zona Euro şi Japonia să menţină politica dobânzii on hold până în trimestrul al doilea din 2011.