Comisia Europeana estimeaza ca o taxa asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea genera fonduri de 25 miliarde de euro la bugetele statelor din Uniunea Europeana, potrivit Reuters. CE a prezentat joi proiectul unei Taxe pe activitatile financiare, aratand ca bancile sunt subtaxate si ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor afectate de criza.

"Cred ca ideile prezentate astazi de Comisie sunt cele potrivite pentru a ne asigura ca sectorul financiar isi aduce contributia la cele mai importante probleme din UE si din lume", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru taxe.

Introducerea taxei reprezinta cea mai buna solutie pentru cresterea stabilitatii sectorului financiar, pentru majorarea veniturilor si a taxelor dintr-un sector care e scutit de taxa pe valoare adaugata. Daca o taxa de 5% ar fi aplicata asupra remuneratiilor totale si a profiturilor bancilor, veniturile s-ar putea ridica la 25 miliarde de euro, estimeaza Comisia.

CE va derula un studiu de impact inainte ca propunerea sa devina initiativa legislativa, anul viitor.

Liderii UE au convenit in luna iunie ca blocul comunitar ar trebui sa-si asume pozitia de lider in stabilirea unei abordari globale privind introducerea unui sistem de taxe asupra bancilor.

FMI a propus in acest an liderilor G20 o taxa pe activitati financiare, insa ideea nu a fost adoptata.