ANPC: Majoritatea amendamentelor propuse de reprezentantii sistemului bancar deturneaza sensul Ordonantei 50

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 7 octombrie 2010, 17:01 Economie | Finanţe & Bănci


Majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent la Ordonata 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori deturneaza sensul acestui act si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). ANPC sustine ca printre amendamentele propuse de reprezentantii sistemului bancar si insusite de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare se regasesc unele prevederi care afecteaza in mod grav consumatorii.

Citeste care sunt amendamentele incriminate de ANPC:

 • Perceperea de catre creditori a unui comision de retragere pentru sumele provenite din creditele acordate prin intermediul unui card (carduri de credit, descoperit de cont pe cardul de salariu);

 • Perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unui comision de administrare credit. Se creeaza posibilitatea de a taxa de doua ori acelasi serviciu prestat consumatorului;

 • Aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract (inclusiv la dobanda si comisioane);

 • Anularea, in cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform careia cesionarul era obligat sa aiba o persoana de contact in Romania. In acest fel, consumatorii ale caror contracte au fost cesionate unor societati din afara tarii raman fara posibilitatea de a rezolva eventuale probleme aparute pe parcursul derularii contractului, stiut fiind faptul ca ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, acelasi rezultat il are si faptul ca i se permite creditorului cedent sa nu notifice cesiunea consumatorului;

 • Pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale. Acest amendament elimina posibilitatea consumatorilor de a obtine in instanta anularea anumitor comisioane percepute abuziv, practic se legalizeaza comisioane considerate pana acum de catre instante ca fiind ilegale. Mai mult, asa cum este formulat respectivul amendament: "ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta" impune aplicarea retroactiva a unor reglementari care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce incalca Constitutia Romaniei (data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 a fost 21.06.2010, legea de aprobare este evident ulterioara);

 • Modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei. Avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani dobanzile la credite au fost majorate succesiv intr-un mod netransparent in baza unor clauze considerate abuzive de catre instantele de judecata, amendamentul propus de Comisie anuleaza dreptul consumatorilor de a obtine in instanta corectarea acestor abuzuri. Desi reprezentantii creditorilor au afirmat public ca transpunerea dobanzilor existente in formula "indice + marja", conduce la majorari viitoare de dobanzi, indicii de referinta Euribor si Libor fiind in prezent la minime istorice, totusi au solicitat completarea articolului din Ordonanta cu precizarea in mod expres a mentinerii nivelului de dobanda de la data conversiei;

 • Denaturarea in mod grosolan a intensului prevederilor Directivei europene. Ca de exemplu, textul Ordonantei prevedea in mod expres, la art. 73 (2), costurile ce nu se includ in costul total al creditului. La lit. c) se specifica neincluderea in costul total al creditului a altor costuri, "in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit". Prin amendamentele propuse, textul devine ambiguu iar transparenta in cazul calcularii costurilor ce revin consumatorilor dispare. Conform noii formulari, creditorul are libertatea sa ascunda costuri sub acoperirea sintagmei "alte costuri, in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca, indiferent (...)". Caracterul general al prevederii permite creditorului sa nu includa in costul total al creditului sume importante pe care imprumutatul le va afla eventual dupa incheierea fazei precontractuale sau chiar la data semnarii contractului.

 • Inducerea in eroare a consumatorilor prin permiterea comercializarii in acelasi spatiu comercial a bunurilor de consum si a serviciilor de creditare chiar si in cazul in care nu este vorba de un contract de credit legat, desi consumatorului i se da de inteles ca exista o legatura intre comerciant si creditor.

 • Reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50/2010, ceea ce incalca prevederile Directivei conform careia sanctiunile aplicate trebuie sa fie eficiente si cu efect de descurajare. Este evident ca nivelul actual al sanctiunilor nu a avut un efect de descurajare, fiind frecvente situatiile in care creditorii ignora sanctiunile aplicate.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sustine in continuare adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de cea propusa. Respectarea drepturilor consumatorilor si crearea unui mediu concurential corect in domeniul serviciilor financiare sunt modalitatile optime de reluare a creditarii, de dezvoltare si crestere a profitului, se mai arata in comunicat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2195 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Bravo ANPC!!! (Joi, 7 octombrie 2010, 17:51)

  Bogdan [anonim]

  Aceasta lege, in forma propusa de ANPC ar fi facut doar echilibru si fundamenta relatia banca-client pe baza unui respect reciproc.

  In forma modificata de PSD & baietii comisiilor este o palma pe obrazul romanilor. E prima data in istorie cand o lege se aplica retroactiv, inainte de publicarea ei.

  RUSINE deputatilor care ai aprobat asa ceva!!! Rusine Ghetea si Isarescu!!!
 • -1 (1 vot)    
  cred ca base a raspuns la amndoua (Joi, 7 octombrie 2010, 18:14)

  panfil flecaru [anonim]

  a trimis'o inapoi pentru varsta, pen'ca jumate din populatia tzarii este sexul slab :-)
  totusi, logica expunerii sade in picioare, mai ales ca intre 58, cat este si 63, propus, este destul de mult.
  iar, sa nu uitam, presedintele a propus numai rediscutarea. onor parlamentul decide. daca hotarasc alesii sa ramana la egalitate, base tre' sa se conformeze si sa dea cu batzul.
  cat despre stavilirea la un moment dat a jmecheriilor de dumbovitza din palavrament, asa e.
  dar, e oarea acum momentul ? este una din legile reformei, este ceruta si asteptata de partenerii contractuali, fmi, bm si ue. a fost tergiversata destul. si mai ales ar insemna o cedare la presiunea strazii si'a vuvuzelelor.
  si'ar mai fi ceva. daca in sala au fost 80 dela putere, dece au plecat opozitionistii, care, daca ramaneau in sala inclinau votul in favoarea lor, si nu trecea. nu sunt mai mult de 80 de deputati la psdnl ?!
  • +2 (2 voturi)    
   hait ! (Joi, 7 octombrie 2010, 18:41)

   panfil [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   unde dai, siunde crapa.
   pusesem asta la articolul cu legea pensiilor.
   cer scuze si o trec pa academiei...
  • +1 (1 vot)    
   aloo, postacu! (Joi, 7 octombrie 2010, 18:52)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui panfil flecaru

   vezi ca bati campii la alta masa decat cea ordonata!
 • +3 (3 voturi)    
  Daca acesta este jocul, (Joi, 7 octombrie 2010, 18:14)

  Catre Cristofor Columb [anonim]

  putini or sa se mai joace. Bancherii care au fost salvati de banii guvernelor nu inteleg ca pe altii nu i-a salvat nimeni si nu vor vrea sa se mai joace acest joc in conditiile in care nu au decat de pierdut: e vorba de o mentalitate care pana la urma se va raspandi, incetateni si intoarce impotriva bancherilor, ca un bumerang. Peste tot, lumea este precauta in a se imprumuta. Daca aceste conditii vor continua sa fie inrautatite, o sa va jucati singuri intre voi Monopoly, fara consumatori.

  E corect sa lasi antreprenorii sa faca profit cat vor, dar cred ca daca exagereaza... pana la urma o sa renunte tot mai multi dintre salbatici la bilutele colorate oferite ca moneda de catre cuceritorilor.
 • +4 (4 voturi)    
  corect (Joi, 7 octombrie 2010, 18:20)

  zambara [utilizator]

  corect,
  Insa pe legiuitori cred ca ii cam doare in pix de consumatori.
  Lobby-ul facut de banci e foarte probabil sa fie mai puternic decat cel facut de consumatori.
  Asa ca miram-as sa nu se schimbe ceva virgule pe acolo.
 • +2 (2 voturi)    
  Nici o problema (Joi, 7 octombrie 2010, 19:36)

  DanS [anonim]

  Mai exista solutii, chiar daca legiuitorul alege sa ignore ce cere cetateanul votant.

  1. Punerea politicienilor respectivi pe lista neagra a votarii
  2. Declararea unui boicot la adresa uneia sau mai multor banci. Ceva similar s-a intamplat in Belgia acum cativa ani si banca respectiva a dat faliment in termen de 3 - 4 luni.

  Daca bancile si politicienii cred ca populatia va mai accepta multa vreme sa fie exploatata intr-o formula de sclavagism modern ... se inseala!
 • 0 (0 voturi)    
  Murdaria din banci (Joi, 7 octombrie 2010, 19:54)

  iulian [anonim]

  full viewde citit.
  from://// </////i@yahoo.com> add to contacts
  to: bcr_ord_50_2010@yahoogroups.com


  --------------------------------------------------------------------------------

  apropo de refinantare, domnule ghetea, din opt milioane de credite daca mai pot face refinantare 1 milion este bine, restul este sortit pierderii proprietetii ..este exclusa varianta refinantarii.domnule ghetea noi ne-am imprumutat la banca suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de banca dar aceasta oug ne arata cum ar trebuii sa arate un contract de credit facut corect acum trei patru ani.de aceia domnule ghetea oug se refera la dobanda din contract care nu are voie sa se mareasca.aici ordonanata ne fereste cumva si cresterea euriborului la alte cote .dumneavoastra ati spus in emisiune ca oug este facut prost la capitolul unde este trecuta referinta euribor care poate creste .sa creasca ,domnule sa creasca ,daca am 3% dobanda iar euriborul creste la 3 4 tot este mai bine decat 10%.
  domnilor prin aceste credite pe care le-am accesat si prin clauzele abuzive care se practica de catre bancii am ajuns sa se vanda romania pe o perioada de 25- 30 ani.

  domnilor bancheri nu vindeti viitorul romaniei ,nu vindeti viitorul copiilor nostrii,.cred ca este ultimul lucru care se mai poate vinde.!!!!!! viitorul.
  in urma discursului dumneavoastra constat ca romania este condusa de banci iar daca bancile pleaca din tara romania va avea o cadere sau se va ajunge in colaps.
  chiar romania este condusa de banci asta ati vrut sa spune-ti. inseamna ca avem o problema ! asta am inteles !!!
  domnule ghetea nu vrem sa renuntam la credite dar sa fie calculate in modul oug si fara sa o interprteati dumneavoastra cu toate bancile pe care le conduceti in alta favoare decat a clientului. conform altor legi decat oug 50 care stipuleaza clar legea se interpreteaza in favoare clientului..
 • 0 (0 voturi)    
  PSDeii le iau romanilor si ultimul sfant (Joi, 7 octombrie 2010, 20:22)

  randy [anonim]

  Acest PSD&gasca sa care ne-au sclavagist atata amar de vreme (agresivi,populisti,hoti,combinatori de exceptie)se pare ca vor sa le-o traga romanilor pana in ultima clipa. Nu e suficient ca traiesc din ce in ce mai rau, voi sa le ia si ultimul banut prin modificarea ordonantei 50/2010. Mai rsau este ca tot ei si copii lor se pregatesc sa ne conduca, speculand la maxim criza care s-a abataut asupra romanilor. Imi doresc foarte tar sa-i vad pe toi care ne-au jefuit 20 de ani cum dau coltul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by