Europenii sunt ingrijorati serios de cresterea euro, evolutie care are loc intr-o lume caracterizata acum de o concurenta a devalorizarii monedelor importante. In ultima luna, moneda unica europeana a castigat 9% fata de dolar si mai mult de 10 procente fata de yuan.

Joi, euro a depasit nivelul de 1,40 pentru un dolar. Aprecierea reduce semnificativ competitivitatea exporturilor zonei euro, iar economistii europeni spun ca daca se va atinge o cotatie 1,50 pentru un dolar, se va junge, de exemplu, la incetarea productiei de aeronave Airbus, scrie Le Figaro.

In acest context Comisia Europeana spune ca este inacceptabil ca europenii sa suporte o parte disproportionata a ajustarii ratelor de schimb in lume. Dupa ce a cerut chinezilor o apreciere semnificativa a yuan-ului, Comisia se intoarce acum spre Statele Unite, administratia si Fed fiind suspectate ca au lasat deliberat dolarul sa cada pentru a ajuta exporturile americane.

France Presse comenteaza ca, in plus, aprecierea monedei unice vine si intr-un context economic in care zona euro este categoric codasa in ceea ce priveste reluarea cresterii economice.

"Razboiul monedelor" se va afla, de altfel, in centrul discutiilor la reuniunea ministrilor de Finante din tarile G7, reuniune ce incepe vineri la Washinghton.

Tot in acest week-end FMI are reuniunea anuala la Washington. Fondul s-a angajat, prin vocea directorului sau Dominique Strauss-Kahn sa faca "propuneri" pentru a evita razboiul monedelor. Dar, acest angajament nu este suficient, scrie AFP.

In atentie sunt China, reticenta la a-si lasa yuanul sa se aprecieze, Japonia care a intervenit pentru devalorizarea yenului, in timp ce SUA dau impresia ca lasa liber cursul de schimb al dolarului.