Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CE: Taxarea suplimentara a bancilor ar putea aduce 25 miliarde de euro la bugetele de stat

O taxa europeana suplimentara asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea strange pana la 25 miliarde de euro la bugetele guvernelor din Uniunea Europeana (UE).

Comisia Europeana a prezentat ieri proiectul unei "taxe pe activitatile financiare", aratand ca bancile sunt subtaxate si ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care au fost afectate de criza mondiala.

Liderii UE au convenit in luna iunie ca blocul comunitar ar trebui sa-si asume pozitia de lider in stabilirea unei abordari globale privind introducerea unui sistem de taxe asupra bancilor.

FMI a propus in acest an liderilor G20 o taxa pe activitati financiare, insa ideea nu a fost adoptata la scara larga. Uniunea Europeana s-a pus deja de acord ca, in principiu, interventiile de "bailout" trebuie suportate de banci, si nu de contribuabili.

Insa liderii europeni nu au ajuns inca la un consens in privinta destinatiei banilor proveniti dintr-o astfel de taxa, unele voci cerand crearea unui fond de bailout in care sa fie varsate fondurile, in timp ce un alt curent de opinie vrea ca sumele sa intre la bugetele de stat.

La nivel mondial, CE propune o taxa pe tranzactiile financiare, idee pe care o va prezenta la summit-ul G20 din noiembrie.

Liderii G20 au respins insa anterior aceasta idee, notand ca modul in care guvernele nationale vor sa-si recupereze banii investiti in banci in urma crizei mondiale trebuie sa ramana la latitudinea fiecarui stat.

Nicio tara nu vrea insa sa ia o decizie pe cont propriu, pentru a nu crea dezechilibre de ordin competitional intre bancile locale si competitorii lor din alte jurisdictii.

Ministerul Finantelor a respins toate ofertele bancilor pentru titlurile de stat

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 25 iulie 2013, considerand inacceptabil nivelul randamentelor. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de peste 491,91 milioane de lei.

Aceasta este o redeschidere a emisiunii din 22 martie 2010. Pentru aceeasi emisiune de obligatiuni a mai fost organizata o licitatie in data de 5 august, insa si la acea data autoritatile au respins ofertele bancilor, care se ridicau la 557,18 milioane de lei.

In ultimele luni, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai 2009.

BCE a decis sa mentina neschimbati alti doi indicatori-cheie, rata marginala de imprumut si rata dobanzii la depozite, la nivelul de 1,75% si, respectiv, 0,25%.

BCE a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro.