Nivelul actual al cursului yuanului si dolarului nu reflecta valoarea reala a mondelor nationale ale Chinei si Statelor Unite ale Americii, a afirmat vineri un purtator de cuvant al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, citat de AFP.

Aceste comentarii vin pe fondul deprecierii dolarului, care a ajuns la minimul ultimelor opt luni in raport cu moneda unica europeana, si a temerilor legate de izbucnirea unui 'razboi a valutelor' intre euro, dolar, yuan si yenul japonez.

Purtatorul de cuvant al cancelarului a precizat, intr-o conferinta de presa, ca "in timp ce sunt injectate cantitati enorme de lichiditati, (dolarul, n.r.) este devalorizat din acest motiv si in acest caz nu mai corespunde cu valoarea sa reala".

Dolarul este supus unor puternice presiuni pe pietele internationale in conditiile in care Federal Reserve va pune in aplicare un nou set de masuri de stimulare a economiei, iar injectia de noi dolari va reduce si mai multe valoarea monedei americane.

Purtatorul de cuvant a precizat ca Angela Merkel afirmase deja ca moneda nationala a Chinei ar trebui sa reflecte adevarata sa valoare.

Seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, afirmase joi ca ia foarte serios in considerare amenintarea unui razboi a valutelor si ca va face orice pentru a preveni acest lucru.

"Iau foarte in serios amenintarea unui razboi a valutelor, chiar daca este doar o amenintare latenta", a spus Strauss-Kahn, cu cateva zile inainte de reuniunea anuala a FMI de la Washington, care debuteaza vineri.