Ungaria va introduce o cota unica de 16% pentru a stabiliza economia tarii si pentru a nu mai ajunge in situatia de a recurge la credite externe, a declarat vineri, la Sofia, premierul ungar Viktor Orban, care a adaugat ca succesul Bulgariei, care are cea mai redusa cota de impozitare din Europa, de 10%, a constituit una dintre motivatiile acestei decizii, relateaza Novinite.com.

"Politicile Ungariei trebuie orientate spre piata ungara astfel incat sa ne putem plati creditele si din acest motiv introducem cota unica, urmand exemplul dumneavoastra, si reducem la jumatate taxele percepute entitatilor economice, pentru a stabiliza economia ungara astfel incat sa nu mai recurgem la credite externe", a afirmat Orban, intr-o conferinta comuna de presa sustinuta alaturi de premierul bulgar Boiko Borisov.

In iunie 2010, Orban a anuntat ca guvernul sau conservator intentioneaza sa introduca o cota unica de 16% incepand cu 2011.

Orban a subliniat ca Ungaria vrea "sa stea pe propriile picioare" si sa-si revina din recesiunea provocata de criza economica globala.

Actualul premier a sustinut ca guvernul socialist care a pierdut alegerile generale din aprilie 2010 a ruinat Ungaria depasind limitele in care bugetul isi poate sustine cheltuielile.

"Institutiile financiare internationale s-au oferit sa ajute Ungaria pentru a preveni un colaps economic. Suntem recunoscatori Fondului Monetar International pentru ca a salvat economia ungara", a spus el, subliniind ca guvernul pe care il conduce se va asigura ca Ungaria nu va mai ajunge niciodata in situatia de a depinde de imprumuturi externe.

In 2008, Ungaria a beneficiat de un pachet financiar de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International.

In Ungaria, impozitul pentru persoane fizice este de 17% pentru venituri anuale pana la 5.000.000 de forinti si de 32% pentru ce depaseste aceasta suma. Acest sistem fiscal, foarte complex, este insotit de o serie de deductibilitati. Mai multe detalii aici.

In urma cu un an, Ungaria a majorat TVA cu 5 puncte procentuale, de la 20 la 25%.