Statele Unite au cerut sambata Fondului Monetar International, in cadrul adunarii anuale de la Washington, sa-si reformeze procedurile de supraveghere a cursurilor de schimb practicate de statele membre, anunta AFP.

"FMI trebuie sa-si intareasca supravegherea politicilor ratelor de schimb si a practicilor de acumulare a rezervelor", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

"Recunoastem ca acumularea de rezerve ca masura de precautie este necesara pana la un anumit punct si a ajutat anumite economii sa contracareze efectele negative ale crizei financiare recente", a spus el.

"Totusi, o acumulare excesiva de rezerve la scara mondiala antreneaza distorsiuni grave asupra sistemului monetar si financiar international si inhiba procesul international de ajustare" intre ratele de schimb, a avertizat Geithner.

Statele Unite sunt nemultumite de procedura actuala aplicata de FMI, extrem de complicata, pentru a chema la ordine un stat membru care isi subevalueaza deliberat moneda nationala.

Washington acuza Chine ca franeaza aprecierea monedei sale nationale, yuanul, cumparand valute straine. Potrivit cifrelor FMI, la data de 30 iunie Beijingul detinea cele mai mari rezerve valutare din lume - peste 30% din totalul mondial, respectiv 2.447 miliarde de dolari.