Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la 7,7%, cea mai mare contributie avand-o scumpirea marfurilor nealimentare (10,75%) si in special preturile la tutun (crestere de circa 26,1% de la inceputul anului), arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica. Preturile alimentelor au urcat in medie cu 3,87% de la inceputul anului. In ultimul raport asupra perspectivelor economiei mondiale, publicat in aceasta saptamana, FMI estimeaza pentru Romania o rata anuala a inflatiei de 7,9% la sfarsitul lui 2010 (decembrie/decembrie), cea mai inalta din tarile Europei de Est (Ungaria - 3,5%, Bulgaria - 2,7%, Polonia - 2,4%, Estonia - 3,8%).

Asteptarile tuturor analistilor- de la macroeconomisti la specialistii din BNR- au fost depasite in privinta preturilor la alimente, care au crescut peste asteptari. "Daca va uitati la pretul cartofilor sau al uleiului, veti vedea ca au crescut desi in perioada analizata nu ar fi avut motiv sa creasca. De asemenea, sunt zone in care lunar inflatia este de 1% in mod constant, ceea ce poate indica probleme legate de concurenta pietei”, a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal.

Mai mult, perioada urmatoare se arata una cu mari incertitudini. Iesirea publica a ministrului Agriculturii, chiar daca nefericita, arata insa un adevar. Preturile produselor alimentare si mai ales cel al painii vor urca usor. “Avem incertitudini politice legate de calendarul viitoarelor evenimente, incertitudini legate de evolutia cursului de schimb dar si incertitudini legate de evolutia preturilor la gaze si energie”, mai spune Dumitru.

Preturile in crestere al materiilor prime nu vizeaza insa doar Romania, ci e valabil in intreaga lume, chiar presedintele Bancii Mondiale Robert Zoellick atragand atentia asupra speculatiilor care se fac asupra acestei categorii de preturi.

Estimarile BNR in legatura cu inflatia pe 2010 sunt de 7,8%, acestea putand fi insa depasite, mai atrag atentia economistii. “Impingerea” anul viitor a eliminarii subventiilor la energie ridica riscul ratarii tintei de inflatie a BNR si pentru 2011, spun acestia. “Daca ar fi eliminat subventiile in acest an, efectul se putea resorbi pana la finele lui 2011, facand probabil un succes in tintirea inflatiei. Asa insa, lucrurile raman sub semnul intrebarii. Noi vedem la sfarsitul acestui an o inflatie de 8-8,5%”, a conchis Dumitru.

.