Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Analistii economici: Valeriu Tabara a facut o greseala cand a spus ca alimentele de baza se vor scumpi

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a facut o greseala cand a spus ca preturile alimentelor de baza se vor scumpi cu 8-10%. Asta sustin analistii economici si producatorii din industria alimentara, chestionati de HotNews.ro. Potrivit acestora, o astfel de afirmatie venita din partea unui membru al guvernului, ar putea influenta piata. Declaratia ministrului ar putea fi interpretata drept "unda verde" de catre unii producatori agricoli pentru a putea majora intr-adevar preturile. "Nu mi se pare oportuna aceasta declaratie. Unii producatori ar putea sa se foloseasca de aceasta declaratie. Vorbim aici nu numai de marii producatori, ci si de sindicate. Poate fi un bun pretext pentru acestia", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Rudnitchi, fost consilier in Ministerul Agriculturii si analist economic. Potrivit acestuia, piata nu ar permite in acest moment o crestere a preturilor din cauza consumului redus. In plus, cursul leu/euro este destul de stabil fapt care favorizeaza mentinerea preturilor, a mai spus Rudnitchi. Intre timp, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca a exagerat atunci cand a vorbit de cresteri de 10% si ca s-ar putea sa existe cel mult cresteri de preturi in marja indicelui de inflatie de 5% la produsele de baza.

Preturi piperate - americanii care vor sa-si puna acasa statii de incarcare rapida pentru masini electrice trebuie sa plateasca 2.000 de dolari

Masinile electrice devin din ce in ce mai prezente in ofertele de viitor ale companiilor auto, insa sunt mari probleme cu intretinerea acestora. Achizitionarea si instalarea in casa a unei statii de incarcare rapida, de exemplu, costa in Statele Unite circa 2.000 de dolari. Pretul a fost caracterizat ca fiind "socant" de unele organizatii care apara drepturile consumatorilor, insa cei care nu sunt dispusi sa dea atat de mult pot alege sa incarce masina la o priza de 120V unde insa bateria se va incarca mult mai greu. Tinand cont de pretul electricitatii de peste ocean, calculele arata ca o incarcare completa pentru o masina electrica de capacitate medie, costa 2,75 de dolari, masina avand o autonomie de 160 km conform datelor producatorului. In orice caz, cel mai demoralizant aspect nu tine de pretul statiei de incarcare, ci pur si simplu de preturile automobilelor. In Statele Unite o astfel de masina cu motor electric costa 41.000 de dolari, iar dupa aplicarea subventiilor guvernamentale pretul ajunge la 33.500 dolari.

Iranul poate provoca falimentul constructorului francez de automobile Peugeot - prim-vicepresedintele Mohammad Reza Rahimi

Iranul poate provoca falimentul constructorului de automobile Peugeot, daca renunta la comenzile catre compania franceza, a declarat prim-vicepresedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi. "Daca ne decidem, putem aduce societatea Peugeot la faliment. Daca maine incetam importul de piese de schimb, vanzarile companiei vor scadea cu 2,5 miliarde de dolari", a declarat Rahimi. "Daca ridicam din spranceana, o parte a industriei auto franceze se va prabusi", a avertizat el. Iranul produce in prezent modelele Peugeot 405 si 206, care reprezinta o mare parte a parcului auto iranian. Piesele de schimb sunt importate. Cu o productie de peste 1,4 milioane de vehicule anul trecut, Iranul este cel mai mare producator de masini din Orientul Mijlociu. Industria auto angajeaza direct sau indirect 500.000 de oameni in Iran, ceea ce o face a doua industrie a acestei tari, dupa sectorul petrolier.

Trichet, ostil unui 'razboi al valutelor'

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, se declara "foarte, foarte ostil" oricarui fel de razboi al valutelor, si refuza sa foloseasca acest termen pentru a caracteriza situatia actuala. La reuniunea anuala a Fondului Monetar International, Trichet a spus ca are "incredere deplina" in capacitatea comunitatii internationale de a "gasi mijloacele pentru a continua sa coopereze". Liderii tarilor puternic industrializate si emergente se acuza unii pe altii fie ca isi devalorizeaza intentionat monedele nationale, pentru a favoriza exporturile, fie ca fac presiuni pentru cresterea cursului de schimb. "Razboiul valutelor", denuntat la sfarsitul lui septembrie de ministrul brazilian al Finantelor, Guido Mantega, s-a aflat in centrul dezbaterilor din week-end de la Washington intre ministrii de finante din cele 187 de state membre ale Fondului Monetar International.