"Sunt 100 de amendamente de la Comisia Economica. Mai avem si noi la Comisie (de Buget, Finante si Banci- n. red) tot pe atatea, dar nu stim inca sigur daca sunt aceleasi sau se suprapun doar in parte. Mesajul nostru este ca soarta Ordonantei 50 inca nu s-a jucat. Marti dupa amiaza incepem discutiile, ele vor dura mai mult ca sigur si miercuri, iar pe saptamana urmatoare speram sa finalizam Raportul final", declarase pentru HotNews.ro Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
Ordonanta va trece, fara indoiala, discutia fiind legata de forma in care va trece, mai crede Stefan.
"Parerea mea particulara este ca din conflictul clienti-bancheri se poate iesi reglementand clar si stimulativ modalitatea de refinantare. Daca un client considera costul creditului sau prea mare sau daca nu e multumit, sa si-l poata refinanta in conditii mai bune", a mai explicat Viorel Stefan.
Grupurile de clienti nemultumiti au solicitat intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, pastrarea prevederilor ordonantei care le sunt favorabile.
Totodata, clientii nemultumiti ai bancilor au depus luni memorii la sediile principalelor partide politice, incercand sa atraga atentia asupra pozitiei lor in privinta adoptarii Ordonantei 50/2010, care reglementeaza creditele pentru consumatori.
"Observand diferentele intre declaratiile politice si actiunile concrete ale partidelor referitoare la OUG 50/2010, grupurile de clienti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si RBS s-au hotarat sa ia atitudine. Asadar luni, 11 octombrie, un grup de clienti va depune cate o scrisoare pentru fiecare partid", potrivit unui comunicat semnat de Adrian Paraschiv, liderul grupului de clienti ai Volksbank.
Saptamana trecuta, Comisia de Politica Economica a aprobat 98 de amendamente la aceasta ordonanta, amendamente care sunt in favoarea bancilor. ANPC preciza intr-un comunicat ca OUG 50 a fost modificata in aceasta comisie in defavoarea consumatorilor.
De altfel, Guvernul a mandatat ANPC sa trimita Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestei luni, clarificarile solicitate privind ordonanta. Guvernul considera ca ordonanta corespunde directivelor europene in domeniu si nu se impun modificari.
Proiectul OUG 50 urmeaza sa ajunga apoi in Comisia Juridica. Pentru a deveni lege, documentul va trebui sa treaca in final de Camera Deputatilor, camera decizionala.
Daca e sa judecam corect, bancile NU au schimbat contractul privat de cate ori au vrut, insa acest contract a fost de la inceput prevazut astfel incat sa ofere un avantaj bancilor.
Acestea au profitat atat de legislatia deficitara din acel moment cat si de lipsa de informare (si de responsabilitate, in foarte multe cazuri) a clientilor: cati dintre acestia au stiut (sau au incercat macar sa se informeze) ce semneaza? Sau, daca au stiut, inseamna ca au acceptat de bunavoie conditiile, chiar si exagerate, inpuse de banci.
In Romania LOBBY = MITA, TRAFIC DE INFLUENTA.
Repet: MITA si TRAFIC DE INFLUENTA!
NU exista cadru legislativ pentru "lobby", care de altfel nici nu e un cuvant din limba romana.
Atat bancherii cat si SOV declara deschis in presa ca fac si au facut "lobby".
Autoritatile insa nu se autosesizeaza. Bine ca se autosesizeaza pentru lucruri de doi lei.
Chiar trebuie sa facem greva fiscala pentru ca autoritatile sa isi faca treaba?
Totusi daca se ajunge la executarea garantiei:
- banca iti ia banii pe casa
- ramai cu datorie egala cu diferenta pana la val creditului
- platesti in continuare acea datorie (da, ai inteles bine, poprire pe salariu, etc), desi ei ti-au perceput un comision de risc, care chipurile acopera acest risc de scadere a garantiei.
Deci, acel comision e de fapt o SIMPLA DOBANDA ASCUSA.
Acum, poti sa ne spui si noua daca esti bancher? A, pardon, daca lucrezi la banca, ca pana la a fi bancher .... mai ai multi de fraierit :)
evident, daca totul merge bine si banca isi incaseaza ratele pana la sfarsit, acel comision devine profit.. si se numeste prima de risc.
cu cat risti mai mult (de exemplu risti sa imprumuti bani intr-o tara in care legea poate sa modifice retroactiv contracte), cu atat speri la un profit mai mare.
este evident ca in Romania bancile au profitat de lipsa unei legislatii solide si a unor organisme de control si au incheiat contracte cu clauze ambigue, dar acum clientii vor sa mearga exact in extrema opusa.. deci in ochii mei si bancile si clientii sunt la acelasi nivel.. altfel nu-mi explic cum pot unii sa ceara in instanta dobanzi mai mici decat cele la care se imprumuta statul roman de pe pietele internationale.
PAREREA DUMITALE E PROASTA, DLE STEFAN.
daca ai deschide ochii ai vedea ca niciun client nu face refinantare, ptr ca bancile sunt unite intr-un mare cartel, sub umbrela ARB(ii stiti, aia care fac lobby si presiuni pe la usa dvs...)
bancile s-au unit impotriva clientilor.
din pacate, si dvs, cei care ar trebui sa ne aparati va lasati cumparati, ca Iuda, ptr cativa arginti.
Eu imi tineam niste bani in depozite in vederea unei investitii. Desi am un credit, imi facusem calcule ca ma descurc cu acest credit astfel incat sa nu rambursez anticipat creditul in derulare.
Chiar si daca imi creste dobanda cu 4-5% (odata cu EURIBOR-ul) voi putea suporta rata. Insa hotia pe care incearca bancile sa o faca, modul in care inteleg ele sa fim "parteneri" m-a determinat sa le dau banii.
1. Mi-am desfiintat depozitele, deci ei nu se mai pot folosi de banii astia sa ii indatoreze pe alti români. Aici putina solidaritate intre români nu ar strica.
2. Cu banii aia mi-am rambursat anticipat o parte din credit, astfel incat le platesc mai putina dobanda.
Mesajul meu catre banci: luati-va banii si carati-va in tara voastra.
Este esential sa stim acest lucru pentru a putea stii la randul nostru cum sa votam la uninominal, astfel incat sa eliminam din Parlament pe politicienii care voteaza impotriva noastra, care voteaza pentru jupuitorii din bancii.
Ord 50/2010 este una din putinele initiative de valoare ale Guvernului Boc si trebuie sa gasim toate mijloacele pentru a o pune in aplicare in intregime. Tagma jefuitorilor - bancile - au incercat sa profite de situatie pentru a mari dobanzile si comisioanele, pentru a-i spagui pe unii parlamentari sa le sustina cauza, etc.
Pe toti cei care voteaza in favoarea bancilor trebuie sa ii eliminam in viitoarele alegeri uninominale, deoarece un vot pentru modificarea OUG50/2010 este un vot impotriva poporului !
"Patria si Dreptul Meu !"
.
”Bancile care nu respecta prevederile OUG 50/2010 sa fie amendate progresiv de ANPC: 15% pt. a doua abatere, 30% pt. a treia abatere, 45% pt. a patra abatere, 60% pt. a cincea abatere s.a.m.d. pana la suspendarea activitatii de catre BNR si ridicarea licentei pt. conducatorii bancii respective pe 5 ani si plata in solidar cu banca a daunelor pricinuite clientilor”
Suna bine, nu-i asa ! ... similar impozitul pt. prima casa, a doua casa , a treia ....etc
Ambele comisii incep sedintele la ora 14. Ieri, doar comisia I.S. trimisese invitatie ANPC pentru a participa la dezbateri, comisia B.F.B (cea care face raportul final) "uitase" ca e nevoie de prezenta initiatorului. Dezbaterile in Comisia B.F.B. vor dura mai multe zile, programarea sedintelor se va face cu discretia necesara asigurarii unor dezbateri fara public.
Cum vor vota partidele politice in comisii:
- PSD va vota in favoarea mentinerii costurilor din contracte (propunere ARB)
- PDL va veni cu amendamente care sa contracareze propunerile ARB (unele amendamente vor fi foarte dure pentru banci, vor fi folosite ca argument de negociere pentru readucerea legii aproape de forma initiatorului)
- PNL va vota in principiu pentru amendamentele propuse de ARB
- UDMR nu are deocamdata o strategie de vot, unii vor vota probabil in favoarea bancilor (Lakatos P.) altii pentru mentinerea OUG 50 in forma propusa (Erdei D.I.)
- despre ceilalti (indep., minoritati) nu sunt informatii privind o strategie de vot
PSD parca erati pentru masurile sociale!
Vreti sa subjugati astfel populatia.Majoritatea au credite la banci.Vreti sa mai va votam?Poate alta data!
sper din tot sufletul sa NU se faca bancilor pe plac... dar cum suntem in romania....
Indiferent de ce spuneti, bancile sunt aici miezul problemei! Daca ar fi respectat integral legislatia existenta inainte de OUG 50/2010 nu ar fi avut nici o problema. Dar nu se poate sa existe milioane de contracte prin care banca hotaraste cum doreste clauzele si nivelul platilor, consumatorii erau intr-un dezechilibru total.
Putini au fost si au castigat cei care au sesizat incalcarile legale si au si castigat in instante.
OUG 50/2010, in forma ANPC, restabileste explicit echilibrul dintre banci si clienti, iar bancile ar putea avea chiar de castigat, caci prin reducerea dobanzilor abuziv marite mai multi clienti ar continua sa le plateasca.
Refinantarea nu este o solutie intrucat valorile garantiilor au scazut, iar majoritatea clientilor aflati in aceasta situatie nu se califica pentru refinantare.
OUG 50/2010 in forma ANPC consolideaza sistemul bancar prin reguli de conduita clare si in armonie pe relatia client-banca. Pana acum banca trata clientul cu dispret total. Chiar eu, autorul acestui comentariu, ma aflu in situatia in care banca mi-a modificat unilateral unele clauze din contract, iar demersul meu in justitie este consecinta actiunilor bancii.