Ordonanta 50 privind contractele de credit pentru consumatori ajunge marti in comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor. Aceasta urmeaza sa intocmeasca raportul final care va intra apoi in dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, Camera decizionala.

"Sunt 100 de amendamente de la Comisia Economica. Mai avem si noi la Comisie (de Buget, Finante si Banci- n. red) tot pe atatea, dar nu stim inca sigur daca sunt aceleasi sau se suprapun doar in parte. Mesajul nostru este ca soarta Ordonantei 50 inca nu s-a jucat. Marti dupa amiaza incepem discutiile, ele vor dura mai mult ca sigur si miercuri, iar pe saptamana urmatoare speram sa finalizam Raportul final", declarase pentru HotNews.ro Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

Ordonanta va trece, fara indoiala, discutia fiind legata de forma in care va trece, mai crede Stefan.

"Parerea mea particulara este ca din conflictul clienti-bancheri se poate iesi reglementand clar si stimulativ modalitatea de refinantare. Daca un client considera costul creditului sau prea mare sau daca nu e multumit, sa si-l poata refinanta in conditii mai bune", a mai explicat Viorel Stefan.

Grupurile de clienti nemultumiti au solicitat intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, pastrarea prevederilor ordonantei care le sunt favorabile.

Totodata, clientii nemultumiti ai bancilor au depus luni memorii la sediile principalelor partide politice, incercand sa atraga atentia asupra pozitiei lor in privinta adoptarii Ordonantei 50/2010, care reglementeaza creditele pentru consumatori.

"Observand diferentele intre declaratiile politice si actiunile concrete ale partidelor referitoare la OUG 50/2010, grupurile de clienti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si RBS s-au hotarat sa ia atitudine. Asadar luni, 11 octombrie, un grup de clienti va depune cate o scrisoare pentru fiecare partid", potrivit unui comunicat semnat de Adrian Paraschiv, liderul grupului de clienti ai Volksbank.

Saptamana trecuta, Comisia de Politica Economica a aprobat 98 de amendamente la aceasta ordonanta, amendamente care sunt in favoarea bancilor. ANPC preciza intr-un comunicat ca OUG 50 a fost modificata in aceasta comisie in defavoarea consumatorilor.

De altfel, Guvernul a mandatat ANPC sa trimita Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestei luni, clarificarile solicitate privind ordonanta. Guvernul considera ca ordonanta corespunde directivelor europene in domeniu si nu se impun modificari.

Proiectul OUG 50 urmeaza sa ajunga apoi in Comisia Juridica. Pentru a deveni lege, documentul va trebui sa treaca in final de Camera Deputatilor, camera decizionala.