Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Trei economisti impart premiul Nobel pentru Stiinte Economice

Premiul Nobel pentru Stiinte Economice a fost decernat economistilor Peter Diamond, Dale Mortensen si Christopher Pissarides. Cei trei au creat modele care ajuta la intelegerea modului in care somajul, numarul locurilor de munca vacante sau salariile sunt afectate de legislatie si de politicile economice. O concluzie a teoriei acestora este ca ajutoarele de somaj mai generoase duc la un somaj mai ridicat si intervale de timp mai lungi in care angajatorii cauta angajati, iar somerii incearca sa gaseasca un loc de munca.

Pe multe piete, cererea nu intra intotdeauna in contact imediat cu oferta, explica Academia. Aceasta problema priveste, de exemplu, angajatorii care cauta mana de lucru si persoanele care incearca sa gaseasca un loc de munca. Procesul de cautare necesita timp si resurse si de aceea genereaza tensiuni pe piete. Pe asemenea piete, cererea unor cumparatori nu va fi satisfacuta, iar unii vanzatori nu vor vinde cat vor. Prin analogie, pe piata muncii vor exista atat someri, cat si locuri de munca vacante. Premiile Nobel, fiecare in valoare de 10 milioane de coroane suedeze, sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea institutiei. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

Inmatricularile de masini noi au scazut in Romania cu 19,2 la suta, in septembrie

Marcile Renault, Volkwagen si Opel au inregistrat, in septembrie, cele mai importante cresteri in ceea ce priveste vanzarile in Romania, cu procente cuprinse intre 9,71 si 85,68%. Inmatricularile de masini noi au fost de 8.390 unitati, in scadere cu 19,2 la suta fata de luna iulie 2010, si cu 2,50 la suta sub valoarea din septembrie 2009, releva datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. In intervalul ianuarie - septembrie 2010, in Romania au fost inmatriculate 62.348 unitati, in scadere cu 29,67% comparativ cu intervalul similar din anul precedent, cand se raportase 88.645 inmatriculari masini noi. Potrivit sursei citate, in septembrie, inmatricularile Opel au crescut cu 86,68% (700 unitati), Volkswagen cu 36,82% (654 unitati), iar pentru Renault cu aproape 10% (599 unitati).

Tot in septembrie a.c, vanzarile Nissan si Seat au crescut cu peste 100%, in timp ce in cazul Chevrolet si Peugeot cu peste 60%.

Marca autohtona de automobile, Dacia, a inregistrat o diminuare de 9,07%, in septembrie, pana la 1.784 unitati, dar s-a mentinut pe primul in privinta cotei de piata.

Ministerul Finantelor a atras 371,26 milioane lei prin certificate de trezorerie la 12 luni, adica 37% din suma programata

Ministerul Finantelor Publice a atras 371,26 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 7% pe an. Valoarea initiala a licitatiei era de un miliard de lei, iar dobanda maxima acceptata a fost de 7% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,41 miliarde de lei. In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an. In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei. Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 4,65 miliarde de lei, iar in august a atras putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei. La finele lui iulie, MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat valoarea programata de 400 milioane de euro.