"Transpunerea Directivei trebuie sa se faca asa cum este si nu sa facem o extindere a ei. Dl presedinte Chiritoiu a amintit ca si in alte tari aplicarea Directivei a fost extinsa, ceea ce e adevarat in parte. Am sa spun insa ca extinderea directivei asupra stocului de credite, nu stiu sa fi fost aplicata in vreun stat. Extinderea asupra stocului inseamna 8 milioane de credite si 4,5 milioane de consumatori. Comisioane de rambursare anticipata nu mai exista, transparenta s-a realizat. Problema e ce se doreste? Se doreste sa fie redus costul creditului acordat fiecarui client, atunci vorbim de un impact fiscal mult mai puternic asupra economiei romanesti. Sistemul bancar ar slabi foarte mult si nu cred ca asta isi doreste Romania", a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Amendamentele finale se vor depune pana cel tarziu in 21 octombrie, dupa ce o serie de documente vor fi transmise Comisiei de Buget, Finante si Banci. Marti vor fi audiate partile interesate in aplicarea actului normativ.

In sala sunt prezenti reprezentanti ai BNR, Ministerului Economiei, Asociatiei Romane a Bancilor, Consiliului Concurentei, la cel mai inalt nivel.

  • Mircea Draghici, membru al Comisiei

Stim si noi cum isi exporta bancile profitul. Multe banci au somat clientii sa accepte contractul intr-o noua formula. In unele banci, comisionul de rambursare a fost redenumit pentru a ramane in cotele de profit stabilite. In alte banci, cetatenii sunt chemati sa semneze contracte stufoase, pe care clientii nu stiu daca e bine sau rau sa le semneze. Eu cred ca este un comportament absolut abuziv al bancilor. Vazand profiturile uriase din anii trecuti si punand in balanta resursele limitate ale clientilor, cred ca avem cateva raspunsuri la problemele consumatorului roman

Presedintele Comisiei, deputatul Viorel Stefan l-a intrebat pe seful ANPC daca a trimis proiectul de Ordonanta si Bancii Nationale. "Da, l-am trimis, iar BNR ne-a adus la cunostinta cateva lucruri pe care domniile lor l-ar dori in proiectul de lege. Vom pune punctul de vedere al BNR la dispozitia membrilor Comisiei", a mai spus Cerbulescu.

  • Radu Ghetea, presedintele ARB (continuare)

Avem certitudinea ca exista un impact fiscal, ca ar putea exista un asemenea impact chiar daca s-ar ajunge la concluzia ca nu vrem sa modificam costul total al creditului.

Un singur process pierdut inseamna ca trebuie sa facem provizioane. Bancile ar ramane cu banii dar impactul fiscal ar fi acelasi. Noi consideram ca trebuie sa se vada care sunt implicatiile aplicarii Ordonantei si in functie de efecte sa trageti concluziile si eventual modificarile care sunt de cuviinta.

In conditiile in care prin reprezentantii ANPC s-a lansat ideea sa se poata pastra costul total al creditului numai cu acordul clientului. Si mie ca si client mi-ar fi convenit. Calculele noastre au fost urmatoarele: avem 25 de miliarde de euro acordate populatiei. Numai o parte dintre ele trebuie amendate. Am luat cifra de 15 miliarde si am aplicat o pierdere de 3-6%. Calculele noastre au spus ca un posibil impact ar fi intre 450 milioane de euro- 900 milioane de euro/an.

  • Constantin Dascalu, membru al Comisiei

Din start tin sa spun ca sunt adeptul unui sistem bancar local sanatos. De asemenea, imi amintesc ca in anii trecuti eram bombardati cu informatii legate de mega-profiturile bancilor din Romania care asigurau si 40% din profiturile bancilor mama. Acele profituri uriase erau facute pe seama creditelor acordate fara ca cineva sa se intrebe cum e posibil ca o banca sa genereze in Romania asemenea profituri. Acum vin si se plang despre pierderi. Nu mi se pare normal sa avem cele mai mari dobanzi din Europa.

  • Petre Bunescu, BRD

Noi ca prestatori de servicii bancare ne dorim sa ne pastram clientii nu sa ne erodam propria baza de clienti. Poate ca unii clienti s-au simtit nedreptatiti de-a lungul timpului, dar daca au fost situatii in care acestia au avut dreptate, bancile au fost amendate sau bancherii amendati.

Pentru cateva sute de erori insa, sa ne gandim la reglementarea a 8 milioane de clienti...

Primul impact pe care l-am resimtit a fost aceasta dificultate de plata. Foarte multi clienti au renegociat, am gasit impreuna solutii in conditiile dificile de astazi. Si costurile serviciilor bancare reflecta costul cu care bancile isi asigura resursele. Statul roman se poate impreumuta pe pietele din afara la Euribor cu 2%, asa cum ni se cere noua sa dam credite? Nu cred.

In primele 6 luni, cele 42 de banci au inregistrat 54 de milioane de euro pierdere. Si aceasta va creste din cauza provizioanelor.

  • Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei:Avem o analiza la nivelul UE. Peste jumatate dintre tarile UE au implementat Directiva intr-o masura mai mare decat o cere textul, nu suntem noi o exceptie.

Exista probleme pe care le-am vazut in sistemul bancar, legate de lipsa de concurenta. Mobilitatea scazuta a clientilor romani, am mai vazut cazuri care indicau o lipsa a concurentei intre banci. Si am considerat prin urmare ca e utila o standardizare a contractelor.

Sunt cateva obiectii legate de sistemul bancar si e o ocazie ca Dvs sa corectati aspecte care noua ne-au scapat. Mi-as permite sa sugerez sa pastram anumite castiguri ale Ordonantei. Transparenta si faptul ca e o lege usor de aplicat.

  • Raducanescu, BNR, dir. Dir. reglementare

Obiectiile formulate la proiectul de lege au cuprins multe puncte care nu se regasesc in versiunea finala. M-as referi in primul rand la faptul ca regimul sanctionator este disproportionat fata de periculozitate

In legatura cu celelalte disp[ozitii nu ne-am putut pronunta si am solicitat ANPC derularea unui studiu de impact pe care doar dansii il pot face, studiu legat de implementarea acestor legi. Neoficial, bancile au ridicat problema acestei legi avand propria interpretare.

  • Gheorghe Gherghina, secretar de Stat la Finante

Initial s-a considerat ca fiind vorba de implementarea unei directive care nu are impact asupra bugetului. Intrucat BNR, printr-o adresa semnata de dl. director Cosmescu a facut o evaluare potrivit careia bancile ar putea avea o diminuare a veniturilor, ceea ce presupune o diminuare a impozitului pe profit si ne-au solicitat sa incercam o mediere. Medierea a avut loc, incercand sa armonizam modul de aplicare al Ordonantei. In Comisia Economica s-a ajuns la un acord intre initiator si banci, pe amendamente.. Noi suntem interesati sa stim care este impactul bugetar, daca exiosta unul si de asemenea, modul in care acesta poate fi finantat

  • Viorel Stefan, presedintele Comisiei

Vom cere Consiliului Fiscal sa faca o analiza a impactului bugetar pe anul in curs si pe urmatorii ani a aplicarii Ordonantei 50/2010

  • Adriana Ahciarliu, presedinta Asociatiei de Leasing Bancar

La nivelul unor firme de lessing am stopat creditarea persoanelor fizice . Aplicarea in aceasta forma a Directivei are nu numai un impact fiscal, ci si unul de imagine la adresa Romaniei. Noi v-am transmis lista cu punctele noastre de vedere.