Scaderea salariilor si neincasarea stimulentelor pe ultimele doua luni au determinat sute de angajati din Minister sa inceteze lucrul si sa inceapa un protest in holul principal al institutiei, miercuri 13 octombrie. Protestul a inceput in jurul orei 12:00 si majoritatea participantilor declara ca intentioneaza sa ramana acolo si peste noapte.

Cei care protesteaza sunt functionari din toate categoriile, inclusiv directori de directii, au declarat surse din Minister pentru HotNews.ro. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar a invitat reprezentanti ai functionarilor de doua ori la negocieri si le-a transmis, la discutii, ca printr-un amendament introdus in Parlament stimulentele medii de la nivelul anului 2009, de un salariu si jumatate, vor fi incluse in salariul de baza - prevederea urmand sa intre "imediat" in vigoare. Declaratiile nu i-au convins pe participantii la protest. Surse apropiate negocierilor cu Fondul au confirmat pentru HotNews.ro ca maine va sosi in tara o parte a echipei de negociatori FMI, iar unii dintre protestatari sustin ca autoritatile ar putea intampina probleme daca functionarii MFP nu isi fac treaba.

UPDATE 11 (Ora 20:30): Gheorghe Ialomitianu a iesit in mijlocul protestatarilor.

UPDATE 10: (ora 19:00) Liderul sindical Vasile Marica a anuntat ca, daca protestatarii doresc sa ramana la Minister peste noapte trebuie sa se organizeze mai bine si sa aduca provizii. Ministrul Ialomitianu nu a iesit la discutii.

UPDATE 9: (ora 18.20): Ministrul Gheorghe Ialomitianu s-a intors la sediul ministerului declarand ca "nu a plecat la Guvern pe usa din spate". El a fost huiduit de catre protestatari.

UPDATE 8: (ora 17.10): Sorin Blejnar si circa 50 de persoane, reprezentanti ai directiilor din minister si ai ANAF, au intrat la negocieri. "Sincer, nu cred ca veti mai lua stimulente. E mai bine sa aui un salariu decent decat sa iei pomana din stimulente", a declarat Blejnar. Protestarii au parasit sala, negocierile s-au sistat.

UPDATE 7: (ora 16.40): Unii dinte protestari sustin ca joi va sosi in Romania o echipa din FMI si ca autoritatile ar putea intampina probleme daca functionarii din Ministerul Finantelor nu isi fac treaba. Surse apropiate negocierilor cu Fondul au confirmat pentru HotNews.ro ca maine va sosi in tara o parte a echipei de negociatori FMI.

UPDATE 6: (ora 16.30): Sorin Blejnar (ANAF) a invitat din nou la negocieri cate doi reprezentanti din fiecare directie din minister, dar nu reuseste sa-i convinga sa intre la discutii. Protestatarii spun ca nu mai are rost sa discute.

UPDATE 5: (ora 14.59): Sorin Blejnar s-a urcat pe o masa aflata in holul de la etajul 1 al MF si le explica angajatilor ce masuri a propus

UPDATE 4:(ora 14.58) Sorin Blejnar, seful ANAF, a declarat pentru HotNews.ro ca le-a promis salariatilor ca MF va depune un amendament la noua lege unitara de salarizare (aflata acum in dezbatere la Camera Deputatilor) prin care salariile lor sa fie aliniate la nivelul celorlalti bugetari. Salariatii nu s-a intors inca la lucru

UPDATE 3: Prima reactie a Ministerului de Finante: salariile angajatilor sunt cele mai mici din sistemul bugetar.

UPDATE 2: Si salariatii Finantelor si Fiscului din tara au inceput proteste spontane (vezi Constanta / Cluj / Iasi)

UPDATE 1: Ministrul Gheorghe Ialomitianu si secretarii de stat Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina au parasit sediul Ministerului in jurul orei 14.10. Ei au plecat spre sediul Guvernului

Reamintim ca salariile de baza ale angajatilor din Finante sint mici fata de stimulentele primite pina in urma cu doua luni. Stoparea platii stimulentelor a insemnat o scadere masiva a veniturilor acestora.

Potrivit unui comunicat al MFP, salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar. "Pana in luna iulie 2010 salariul unui angajat al Ministerului Finantelor Publice era compus din salariul de baza plus stimulente, care, conform legii, se acordau in functie de reultatele fiecarui angajat. In timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecarui angajat", se arata in comunicat.

In urma cu aproximativ o luna, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu a facut demersuri ca prin Legea de aprobare a modificarilor Ordonantei Guvernului nr.1/2010 salarizarea personalului ministerului finantelor publice sa se ridice la nivelul salarizarii din celelalte institutii bugetare. In acest moment, proiectul de modificare este in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi supus votului final, se mai spune in comunicat.