BNR a afisat joi un curs de referinta de 4,2765 lei/euro, in usoara scadere fata de cotatia de miercuri- 4,2279 lei/euro, resimtind tensiunile din viata politica, spun traderii bancilor. Fata de dolar, leul a fost cotat de BNR la 3,0367 lei/dolar, fata de fata de nivelul de 3,0570 lei/dolar din sedinta anterioara. Contactati de HotNews, traderii unei mari banci comerciale au explicat ca toate monedele regionale s-au apreciat puternic joi, mai putin leul care a fost tinut in frau de tensiunile politice.

"Faptul ca e posibila depunerea unei motiuni de cenzura, ca echilibrul public e fragilizat de grevele uneo bugetari, toate astea impiedica o apreciere a monedei nationale", spun traderii. Potrivit acestora, leul pare mai sensibil la o apreciere decat la o depreciere.

In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 3,9043 la 3,8956 zloti/euro, insa cotatia a urcat ulterior la 3,9084 zloti/euro, in vreme ce moneda ungureasca s-a depreciat constant de la 270,88 la 273,60 forinti/euro.

"Evolutia leului pare corelata cu reinoirea tensiunilor sociale locale. Aceste actiuni nu favorizeaza perspectivele performantei fiscale deoarece acestia ar putea influenta colectarea veniturilor. Protestele ar putea limita castigurile leului de astazi, castiguri ce par probabile avand in vedere evolutia pozitiva a principalelor piete de capital si a monedelor regionale", spun si analistii ING.

"Randamentele pentru scadenta de 6 luni s-au tranzactionat la 5,95% de la 6%, in timp ce ratele de dobanda pentru scadenta de 1 an au scazut la 6,2% de la nivelul precedent de 6,3%. O evolutie statica pare probabila desi alte scaderi nu ar trebui excluse, mai ales in cazul ratelor de dobanda cu scadente de 3 luni sau mai lungi", mai spun analistii citati.

BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,36% pe an, fata de 2,73% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,86% pe an, de la 3,23% in sedinta anterioara