LIVE TEXT "Criza economica si finantele UE: evolutii previzibile"/ Valentin Lazea: Pietele financiare ne impun reducerea deficitului... spun asta si pentru protestatarii de la Finante

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 14 octombrie 2010, 14:38 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Lazea (BNR): "Noi trebuie sa reducem deficitul si datoria publica nu pentru ca ne cere UE ci pentru ca pietele financiare nu se uita la statele care nu au disciplina bugetara. Asta si pentru protestantii care arunca acuma cu scaune la Ministerul de Finante.'"

Institutul European din Romania precum si reprezentanti ai BNR, Centrului de Cercetari Monetare si Financiare, Ministerului  Finantelor Publice, KPMG dezbat problema veniturilor si cheltuielilor la nivelul Uniunii Europene in contextul in care criza economica a impus adoptarea unor masuri pentru consolidarea disciplinei bugetare. HotNews.ro transmite dezbaterea
LIVE TEXT
 • Gabriela Dragan: Institutul European a lansat studiul „Viitorul resurselor proprii ale Comunitătilor europene, prin prisma implicatiilor asupra contributiei României la bugetul UE”.
 • Cercetarea captează un demers institutional comunitar mai larg – reforma bugetului – început înainte de aderarea României. Adaptarea bugetului Uniunii la o lume în schimbare rapidă are ca principală optiune validă reforma acestuia.
Valentin Lazea (BNR):

 •  In anul acesta s-a manifestat un mare grad de solidaritate in zona euro, dovada pachetele pentru Grecia si pentru fondul de interventie preventiv; din fericire nu a fost folosit inca dar vedem care este situatia in Irlanda, unde deficitul va ajunge la peste 30% din PIB.
 • Tarile net contributoare la aceste fonduri vor solicita pe buna dreptate mai multa disciplina din partea tarilor beneficiare. Pe de o parte, vorbim de semestrul european in care fiecare tara va trebui sa-si prezinte cu mult in avans bugetul.
 • Apoi vorbim de aplicarea cvasi-automata de sanctiuni. Acest lucru poate insemna 2 aspecte: 1. neacordarea de fonduri europene care la limita sa se transforme inclusiv intr-o amenda si asta se poate face in cadrul legal existent; 2. lipsirea de drept de vot - ar presupune o amendare a tratatului de la Lisabona.
 • Toate acestea ne duc la o mai mare armonizare fiscala dar nu uniformizare. Deocamdata doar TVA - ca nivel si accizele sunt armonizate la nivel european; probabil ca vor mai fi comprimate o serie de intervale ale taxelor dar nu se va ajunge la o uniformizare...
 • Noi trebuie sa reducem deficitul si datoria publica nu pentru ca ne cere UE ci pentru ca pietele financiare nu se uita la statele care nu au disciplina bugetara... Asta si pentru protestantii care arunca acuma cu scaune la Ministerul de Finante. 

Niculae Done (KPMG):

 • Startul in domeniul resurselor financiare ale UE a fost dat de CECO. Atunci s-a pus problema cum se gestioneaza aceste resurse.
 • A fost introdusa apoi taxa asupra produselor agricole aduse pe teritoriul UE, apoi taxe vamale pentru produsele importate. Astazi vorbim despre UE ca un teritoriu care are vamile la statele periferice. Aceste doua categorii de taxe au fost denumite resurse financiare traditionale. Acestea nu stau nici pe umerii companiilor, nici ai cetatenilor.
 • Resurse bazate pe TVA. Conditiile lasate la latitudinea statelor creeaza diferentele in aplicarea TVA chiar daca aplicam aceeasi directiva. Acest calcul atrage dupa sine cheltuieli mari de administrare a acestei taxe.
 • Resurse bazate pe Venitul National Brut.
 • Ca principiu de restructurare - se porneste de la ideea unei reforme minime in ceea ce priveste resursele.
 • Se porneste de la ideea ca resursele proprii ale Uniunii sa prezinte ponderea cea mai mare in resursele UE.
 • Reforma minima 2013: mentinerea resurselor traditionale si a contributiilor nationale. Reducerea cheltuielilor administrative de colectare, asociata cu o imbunatatire a cash-flow-ului.
Dorin Mantescu (MFP):
 • Bugetul european nu poate fi deficitar, pe cand statele membre pot inregistra deficite. Cadrul pe termen mediu - la bugetele nationale este 3-5 ani, la nivelul UE 5-7 ani.
 • Exista si o politica monetara comuna care complica si mai mult aceste aspecte.
 • Problemele principale din trecut - lipsa de sanctiuni, chiar daca din pdpunct de vedere legislativ au fost prevazute, nu au fost puse in practica.
 • Implicit tot cadrul de supraveghere a suferit. Criza financiara a amplificat dezechilibrele.
 • Discutiile de realizare a unui semestru european reprezinta un pas inainte. Daca pana acum bugetul national era redactat si aporbat in primul rand, de acum urmeaza sa fie trimise ex-ante planurile de convergenta; astfel incat sa fie formulate recomandari si statele membre sa le ia in calcul la redactarea bugetelor.
 • Un accent mai mare pus pe datoria publica in procesul de supraveghere.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6209 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ? (Joi, 14 octombrie 2010, 15:12)

  ? [anonim]

  dl Lazea ar tb sa taca din gura. salariul lui nu a fost afectat de criza
 • +1 (1 vot)    
  Protestatarii din Ministerul finantelor (Joi, 14 octombrie 2010, 15:17)

  Vlad [anonim]

  Acesti oamenii care ar trebuii sa inteleaga primii situatia actuala a bugetului Romaniei sunt niste nerusinati.Multi si inutili.Prost pregatiti si marginiti.Supranumerari ,lenesi si ineficienti.Nici unul din ei nu ar rezista sa lucreze 8 ore la rand. Din pauze in pauze,isi fac piata in timpul serviciului sau alte comisioane.Cu complicitatea sefilor mai marunti care fac la fel.Spagangii si profitori .Am avut de a face cu ei la toate nivelurile.Parca i-a facut o mama. Inventeaza tot felul de chichite ca sa ajungi sa dai spaga sa rezolve o problema.
  Sucestia mea pentru guvern : Informatizati,informatizati,informatizati. Si aruncati in strada acesti indivizi care paraziteaza bugetul .
 • 0 (0 voturi)    
  interesenta pozitia bnr... (Joi, 14 octombrie 2010, 15:21)

  capatu` satului [anonim]

  in conditiile in care in urma cu ceva vreme a facut presiuni asupra guvernului bocu`, prin intermediul presedintelui bancii centrale europene, pt. a nu reduce salariile angajatilor bnr, cautand tot felu` de pretexte puerile legate de finantare deficitului de stat si alte ineptii, pretexte imbratisate cu succes inclusiv de urii jurnalisti ce isi dau cu parerea pe HN;

  io zic ca directoru` bnr doreste aplicarea reducerilor la toti angajatii din tara indiferent ca sunt la stat sau la privat, cu exceptia angajatilor bnr - criza trebuie sa fie peste tot, mai putin la noi in ograda;

  cand aud de politica prudentiala a bnr, si rolu` acestei institutii in smenu` curent de la noi, imi vine sa vars....

  sau poate domnu` lazea daca nu i s`a redus salaru` cu 25 % desi este salarizat intr-o autoritate publica de stat crede ca a scapat;

  domnului lazea si celorlalti bnr`isti le recomand sa nu se bucure de reducerea salariilor din finante si celelate autoritati publice, pe langa cele din mediul privat,, ca daca se duce pe apa sambetei ministeru` de finant si firmele private, ajung si angajatii bnr pe drumuri.....
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt multe ciudatenii in salarizarea celor din fin (Joi, 14 octombrie 2010, 15:43)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Daca au salariu si sunt angajati sa presteze o anumita munca,de ce trebuie sa mai ia si stimulente?Daca nu incaseaza decat 30-35% din cat este prevazut in proiectul de buget,de ce trebuie sa ia stimulente,cand in mod normal ar trebui penalizati la salariu?Neincasarea ,de catre cei de la finante ,a taxelor si impozitelor,la nivelul prevazut,a determinat reducerea cu 25% a salariilor la profesori,doctori,politisti.Am impresia ca cei din finante nu-si cunosc lungul nasului,se cred smecheri,ca romanii trebuie sa munceasca pentru lefurile lor.In MFP sa creat o structura mafiota care foloseste statul ca instrument de spoliere a romanilor in interes propriu.Daca nu se potolesc,cred ca ar trebui sa renuntam la ei.Nivelul de incasare actual se face si fara ei si nu mai cheltuim cu lefurile lor.
   • 0 (0 voturi)    
    hai sa`ti explic cum sta ministeru` (Joi, 14 octombrie 2010, 16:04)

    capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui mircea

    de finant cu gradu` redus de colectare;

    raspunsu` este la tine si la noi toti care am fost la vot in ultimii 20 de ani;

    vindeanu` are datorii peste tot, io zic ca si la stat, Petromidia are datorii imense la stat, Electrica, CFR, Electrocentrale, CNH, cluburile de fotbal, marii asfaltisti ai patriei la fel - raspunsu` de ce aceste datorii nu se recupereaza le gasiti doar la ratatii ce conduc tara de 20 de ani si nu la angajatii cu 1.000 de lei net pe luna;
    cu parere de rau, pot spune ca tara asta are o gramada de fraieri ce sunt manipulati dintr-o directie in alta de orice sef de partid, suntem tara nr. 1 din Europa la botanishti, de aia ne fura conducatorii atat de usor;

    da` n`ai ce face daca prezidentu` republici a dat ordin sa se taie stimulentele, normal ca ialomiliteanu` executa ordinu` fara sovaire, daca se produce un blocaj fiscal cine e de vina, normal ca angajatu` de jos, ca doar n`o fi vinovat ministru, presedintele si restu`....
    • 0 (0 voturi)    
     Mai fugi cu explicatiile nesimtite. (Joi, 14 octombrie 2010, 17:38)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

     Fiscul trebuie sa fie fisc.Sa arda si pe mine si pe tine si pe el insu-si.Daca nu este in stare sa faca asta ,sa plece,sa ne lase in pace.La cat se incaseaza ,se realizeaza si fara ei,de la fraieri cum spui d-ta,dar daca nu ar fi fraierii astia statul se ducea de rapa de mult.Sau poate asta urmaresti!Vezi ca si Patriciu,Vantu,Voiculescu,Robert Negoita vor la fel.Poate va asociati.Ve-ti fi mai usor de prins.Stii cum se spune,cade unul,cad toti.
  • 0 (0 voturi)    
   pana una alta, (Joi, 14 octombrie 2010, 16:21)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   asta e a III-a luna in care salariile celor din BNR au fost reduse cu 25%.
   Asta te face mai fericit??
 • +1 (1 vot)    
  criza si finantele (Joi, 14 octombrie 2010, 15:23)

  elena [anonim]

  Articolul e f. bun dar din pacate cine ar trebui sa citeasca ce spuneD-L LAZEA ,are treaba sa faca haos.Cine are interes sa ne aliniem la normele europene,vantu cu gasca ,psdistii instigatori si tradatori,functionarii de la finante si bugetarii in general?-NU,deoarece nu mai pot fa.ce ce au facut pana acum .Cu banditii inainte tovarasi.
 • 0 (0 voturi)    
  austeritate (Joi, 14 octombrie 2010, 15:37)

  obs [anonim]

  Se pare ca efectele benefice ale masurilor de austeritate vor fi ratate.Sentimentul de panica s-a instalat,din veniturile reduse oamenii au inceput sa economiseasca,crezul bani albi pentru zile negre este daunator.Criza are si o componenta de incredere,cand aceasta a inceput sa imugureasca iunie 2010 i-am dat in cap.Ce s-a ales din reducerea cheltuielilor?Sa fie oare o coincidenta faptul ca in luna august prodictivitatea muncii s-a redus cu 14%, este
  luna in care s-au primit salariile reduse in sistemul bugetar.Istoria a demonstrat ca din marile crize economice nu se iese prin parghiile clasice.A fost un mare economist al carui crez a fost confirmat de istorie care a sistinut ca in vremuri de criza statul trebuie sa cheltuiasca mai mult.La noi economia este intepenita,cosumul scade datorat lipsei de incredere,bancile au lichiditati dar nu dau credite din prudenta.E nevoie de ceva novator care presupune curaj si desigur si riscuri
  • 0 (0 voturi)    
   iesirea din criza (Joi, 14 octombrie 2010, 16:25)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui obs

   se face in primul rand cu investitii. trebuie sa investesti in productia de bunuri si servicii, sa produci mai mult, ca apoi sa vinzi mai mult, si asa sa iti acoperi si gaura si sa iesi din criza.
   Dar intaiul economist al tarii si piticul economist inca nu au auzit de aceasta regula, ei tot cred ca facand economie iesi din criza (de fapt te afunzi si mai rau, pt ca scad disponibiitatile).
   • 0 (0 voturi)    
    iesirea din criza (Joi, 14 octombrie 2010, 17:37)

    obs [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Da,asa scrie la carte,dar asta functioneaza intr-o situatie de normalitate.Sa produci mai mult,sa vanzi mai mult.Dar pentru asta trebuie sa ai consum sau export.De ce nu se i-a masura scutirii de impozit pe profit pentru exporturi?
 • 0 (0 voturi)    
  scarba (Joi, 14 octombrie 2010, 16:17)

  alin [anonim]

  Am o propunere. Trimiteti-l pe Lazea, care are un salariu de peste 30 000 de lei lunar la BNR sa lucreze in Ministerul Finantelor sau daca e asa destept, de ce nu merge in privat?
  sunt dulci banii statului! Asta pentru ca la BNR tot banii STATULUI sunt!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by