In SUA au fost inchise vineri inca 3 banci, dintre care una - Premier Bank - avea plasamente de peste 1,18 miliarde de dolari si depozite atrase in valoare de 1,03 miliarde. Anuntul a fost facut de FDIC si nu a generat niciun fel de panica. Clientii respectivelor institutii nu vor simti in niciun fel schimbarea, bancile raposate fiind preluate de institutii vii care si-au pus infrastructura la dispozitia clientilor.

Premier Bank (sediul in Missouri) a fost preluata de Providence Bank, din acelasi stat. Celelalte banci care si-au deschis de ieri sucursale in loc luminat, in loc cu verdeata, unde nici intristare si nici suspinare nu-i, sunt Westbridge Bank and Trust Company (91,5 milioane de usd, active) tot in Missouri si Security Savings Bank (508 mil. dolari, active) din Kansas. Ambele au fost preluate la randul lor.

Bine, din cate stiu, Premier Bank era sub administrare speciala de prin 2007, de cand a inceput criza acolosha, iar banca a fost lasata in offside de investitorii in real estate ($8.2 mil. Catre RJ York, de exemplu) carora le daduse credite cu geamantanul ca sa construiasca un mega-hotel de 100 de mil de dolari. Era in coma, asa incat falimentul ei era oarecum de asteptat.

Westbridge a picat din acelasi motiv (expunere pe zona de real estate), dar si pentru ca au vrut sa se extinda mai mult decat le era plapuma. Au crescut rapid de la 6 agentii la peste 30. Apoi a crapat.

Ideea e ca trebuie discutat despre pierderile sau chiar despre inchiderea unor banci ca despre ceva natural, fara a face din asta o mare drama a intregului sistem bancar. Nu vreau desigur sa se intample asa ceva la noi, fereasca Dumnezeu, dar nu mi se pare normal sa ii aud pe cate unii sfasiindu-si cu tristete bonusurile pe motiv ca sistemul va inregistra pierderi. Ca si cand sistemul ala musai trebuie sa fie intotdeauna pe profit…

Pana la urma, contrar legii lui Ghresham, banca buna o inghite pe aia rea, iar sistemul se auto-imunizeaza. Nici sa jonglezi contabil cu neperformantele numai ca sa iti “ajustezi” provizioanele nu poate fi o solutie pe termen lung.

In total, anul asta au falimentat 132 de banci in SUA, fata de cele 140 de anul trecut. E posibil ca pana de Revelion, numarul falimentelor din 2010 sa il depaseasca pe cel de anul trecut.

Citeste mai multe pe blogul lui Dan Popa.