Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, avertizeaza ca asa-numitul "razboi al valutelor" cu tarile emergente ar putea duce la o noua criza, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

La un forum de la Marrakech (sudul Marocului), Almunia a intrebat daca acest lucru ar fi posibil in conditiile in care tarile "nici macar nu gasesc modalitatea de a discuta rezonabil in privinta cursului de schimb".

Daca se mentine acest razboi pot aparea "probleme mari", care sa degenereze in tendinte protectioniste in cazul tarilor afectate, ca urmare a problemelor acestora cu exporturile din tari precum China si alte state, care i-au urmat politica valutara, precum Brazilia si Coreea de Sud.

"Tarile emergente trebuie sa fie constiente nu numai de noile posibilitati, dar si de responsabilitatile lor", a declarat Almunia.

"Daca nu au responsabilitate sa respecte ce s-a stabilit, atunci va trebui sa se recurga la institutiile multilaterale, cu o reprezentativitate mai veche, pentru ca exista actori care nu existau in Bretton Woods", a spus oficialul european, facand referire la pactul ce a dus la crearea actualului sistem multilateral comercial si financiar, in 1944.

In acest sens, a cerut ca Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce in cadrul organismelor internationale, daca se vrea sa nu apara riscul de a deveni irelevanta.

"Ori toate tarile au un singur reprezentant european, ori fiecare il are pe al sau, dar atunci Europa este mai mult o problema decat o solutie", a subliniat Almunia.