Revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuarii cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor, anularea impozitarii pensiilor mici, cresterea salariului minim la 750-800 lei, scaderea CAS la angajator cu 3%, inghetarea pentru un an a pretului la energia furnizata populatiei sunt doar o parte din promisiunile PSD incluse in programul economic al partidului. "Impunem neimpozitarea pensiilor mici si plafonam restul cheltuielilor cu bunurile si serviciile la cel mult 50% fata de anul trecut", se mai arata in documentul PSD. Fata de programul liberalilor, cel al PSD vine cu solutii total opuse in anumite directii, ceea ce ar putea face dificila o coabitare la guvernare.

Vezi mai jos principalele propuneri economice ale celor doua partide: PSD si PNL

  • PSD - impozite mai mari pe lux, dar si pe terenurile agricole "necultivate nejustificat"

Social-democratii mai intentioneaza ca, in cazul in care vor guverna, sa elimine obligatia privind plata contributiilor sociale pentru pentru persoanele angajate cu drepturi de autor si sa demareze auditul financiar al actualului Guvern.

simulare impozite salarii

simulare impozite salarii

Foto: PSD

Alte propuneri de guvernare economica ale PSD:

-Cresterea salariului minim la 750-800 de lei si unificarea salariului minim din mediul privat cu cel de la stat.

-Reducerea impozitarii muncii, prin scaderea CAS-urilor cu trei puncte la angajator si sa eliminarea contributiilor la angajatori pentru 12 luni, daca infiinteaza locuri de munca pentru cei de peste 45 de ani, cu obligativitatea mentinerii pe post inca un an de zile.

-Inghetarea pentru un an a pretului energiei furnizate populatiei.

-Impozitarea suprafetelor agricole "necultivate nejustificat"

-Introducerea sistemului diferentiat de impozitare, PSD anuntand doua variante

cote de impozitare

cote de impozitare

Foto: PSD

-In prima varianta de impozitare, cea in patru trepte, acestea sunt urmatoarele: 0% pentru veniturile de pana la 1.000 lei, 15% pentru veniturile sub 4.500 lei, 25% pentru veniturile intre 4.500 si 10.000 lei si 35% pentru veniturile de peste 9.000 lei

-In varianta impozitarii in trei trepte, PSD propune - 8% impozit pentru veniturile pana la 1.000 lei, 12% pentru cele intre 1.000 si 4.500 lei si 16% pentru veniturile ce depasesc 4.500 lei.

-Impozitul pe profit ramane 16%, dar se acorda scutire de impozit pentru profitul reinvestit.

-Majorarea TVA in cazul produselor de lux si diminuarea cotei de TVA pana la 5%, pentru paine, carne proaspata, lapte, ulei si zahar.

-Cresterea impozitelor pentru proprietatile de lux si pentru proprietatile multiple.

-Plata integrala a subventiilor in agricultura,

-Compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile sub 1.000 lei

-Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor catre 100%.

  • Programul liberalilor se bate cap in cap cu cel lansat de PSD

Programul liberal de guvernare, lansat la finele lunii septembrie mizeaza pe reducerea "statului social" promovat de politicile de stanga. "Deficitele economice s-au agravat ameninţător în ultima perioadă.Deficitul bugetar poate fi o formă de investiţie publică, câtă vreme sumele alocate investiţiilor sunt mai mari decât nivelul deficitului bugetar. În situaţia în care deficitul bugetar depăşeşte nivelul investiţiilor, rezultă că, de fapt, statul se împrumută pentru a plăti salariile şi pensiile,ceea ce pune bugetul într-o situaţie de nesustenabilitate" se arata in documentul PNL.

Liberalii, prin programul lor alternativ de guvernare, sustin reducerea rolului statului "ca agent economic" si intarirea rolului sau in functionarea pietelor. "Politica bugetară este, cu siguranţă, rezultatul voinţei politice, dar este şi consecinţa eficienţei politicii fiscale. Cel dintâi obiectiv al politicii bugetare este legat de reducerea, ca pondere în PIB, a cheltuielilor legate de funcţionarea administraţiei centrale. Cel de-al doilea obiectiv se referă la transparenţa şi simplificarea procedurilor care pun în contact interesul public cu cel privat, cu deosebire în cee ce priveşte achiziţiile şi licitaţiile publice", mai spun liberalii

Strategia lor prevede:

-mentinerea cotei unice pentru impozitarea veniturilor si a profitului si reducerea ulterioara a acesteia a 10%, -deductibilitati pentru primele platite catre fondurile de pensii si asigurari private de sanatate, cheltuieli efectuate cu studiile profesionale, cu asigurarea locuintei, reabilitarea termica a locuintei sau cheltuieli cu dobanzile platite pentru credite ipotecare contractate pentru o singura locuinta.

-contributiile de asigurari sociale ar urma sa scada cu 10%.

-pentru cei care creeaza locuri de munca prin angajarea de someri, contributia sociala va fi integral redusa in 2011, in vreme ce, pentru 2012, ea va avea o reducere de 50%.

-abrogarea impozitului minim si reintroducerea impozitului de 3% asupra cifrei de afaceri pentru IMM-uri, programul liberal mai sustine reducerea cotei standard TVA la nivelul de 19%.

Vezi si intregul program al PNL

Ceea ce le lipseste ambelor programe pentru a fi serios analizate sunt sursele de finantare si impactul bugetar. Pana cand vom afla si aceste lucruri, le prezentam ca atare.