Gradul de realizare a programului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat - pondere 35% in punctajul total, sumele aduse suplimentar - pondere de 35% precum si o serie de alte conditii a caror lista incepe cu urmatorul: "contributia deosebita directa sau indirecta la atragerea de venituri la bugetul general consolidat" - sunt numai o parte dintre criteriile dupa care vor fi acordate stimulentele pentru bugetarii din aparatul Finantelor. Vezi lista integrala a criteriilor, in documentul atasat.

UPDATE Sorin Blejnar (ANAF): "Pot sa va asigur ca nu vor exista abuzuri in acordarea stimulentelor. De aceea am solicitat ca listele sa fie avizate la Bucuresti. Daca un sofer a participat direct la o activitate a Fiscului, poate a muncit cateva nopti pentru aceasta, el merita stimulente".

Amintim ca modul in care soferii, muncitorii necalificati, curierii (etc) au primit stimulente a constituit un subiect analizat pe larg de catre HotNews.ro, pe baza informatiilor din documentul oficial cu salariile de baza + stimulentele angajatilor - publicat de MFP in luna mai.

Sebastian Oprescu, Liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici a declarat pentru EurActiv.ro/Hotnews.ro ca acest set de criterii este o solutie buna pentru ca, asa cum sunt formulate acum, toti angajatii pot primi stimulente, nu doar aceia cu atributii de control si executare silita. "Initial, oficialii intentionau sa acorde stimulente numai celor care aduc efectiv bani la buget, dar aparatul functioneaza prin contributia tuturor angajatilor", a explicat Oprescu. Din pacate, adauga acesta, luna august a fost o luna proasta in ceea ce priveste colectarea de venituri la buget in schimb luna septembrie este "mult mai buna".

Grila de criterii va fi valabila pana la intrarea in vigoare a legii care prevede includerea stimulentelor (in cuantum de 1,5 inmultit cu nivelul salariului) in salariul de baza.

In cursul zilei de luni, 18 octombrie, listele cu angajatii care vor primi stimulente vor ajunge de la directiile locale, la Ministerul de Finante. Intrebat daca nu considera ca astfel de evaluari pe care sefii le fac angajatilor, mai ales la centrele locale, pot fi discretionare, Oprescu a spus ca, din fericire sindicatele fac parte din comisiile de evaluare si la nivel central si local astfel incat evaluarea va fi una transparenta.

Seful fiscului, Sorin Blejnar, a mai declarat ca nu exista un termen limita pentru transmiterea listelor cu persoane care vor primi stimulente insa, in mod evident, este in interesul directorilor din teritoriu si al sindicatelor sa transmita listele cat mai curand.

Cu putin timp mai devreme, Ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu declarase ca exista informatii potrivit carora anumiti directori la nivel local "s-au trecut in fruntea listelor de stimulente" desi nu au avut rezultate, din acest motiv fiind necesara verificarea listelor la minister.