ING ofera credite ipotecare in Spania la o marja de 0,6%. Alpha Bank opereaza in Grecia cu o marja mai ridicata cu cateva puncte procentuale la acelasi produs fata de Romania. In general, bancile practica in tara noastra un nivel ridicat al marjelor de dobanda la creditele ipotecare fata de alte tari din Uniunea Europeana. Bancherii pun acest lucru pe seama riscului de tara ridicat, desi Grecia sau Portugalia au un risc de tara mai mare decat al Romaniei.

Robert Rekkers, director executiv la Banca Transilvania, include printre principalele motive pentru marjele de dobanda mai ridicate ale bancilor romanesti rezervele minime obligatorii la pasivele in euro de 25% si riscul de tara ridicat.

"Avem rezerve minime obligatorii la euro de 25% si risc de tara mare. Avem volatilitate politica si o tara in criza. Toate acestea afecteaza creditul", a declarat pentru HotNews.ro seful Bancii Transilvania.

De asemenea, Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, pune nivelul ridicat al marjelor de dobanda tot pe seama riscului de tara. El arata ca riscul de tara nu poate fi ignorat, avand in vedere ca la orice credit in euro dobanda perceputa de banca este compusa din indicele Euribor, la care se adauga riscul de tara si marja bancii.

"In cazul Romaniei vorbim de un risc de tara semnificativ, mai ales daca facem comparatie cu Spania. In cazul Greciei cred ca riscul e ceva mai mare. Riscul de tara nu poate fi ignorat. Daca lucrurile se vor imbunatati, si noi credem ca lucrurile se vor imbunatati in 2-3 ani, riscul va scadea si implicit se vor reduce si marjele", a spus Nicolae Chidesciuc.

Robert Rekkers mai arata ca Grecia "nu sta chiar atat de rau", in conditiile in care a primit zeci de miliarde de euro de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Daca ne uitam peste ofertele de credite ale unor banci locale, vedem ca exista marje de dobanda care ajung si la 8%. In acelasi timp, bancile din Grecia practica marje de sub 4%, in Portugalia de circa 2,5%, in vreme ce in Spania marjele la creditele ipotecare sunt sub 1%.

Potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pietei finaciare CMA, Romania ocupa cea de-a zecea pozitie la nivel mondial in ceea ce priveste riscul de default, in vreme ce Grecia se afla pe cea de-a doua pozitie. Astfel, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României este de 3,509 puncte, in vreme ce CDS-ul Greciei este de 7,753 puncte, iar al Portugaliei de 4,088 puncte. In cazul Spaniei, o alta tara cu probleme, costul de asigurare la default este de 2,307 puncte, iar bancile ofera credite ipotecare cu o marja de 0,59%.​