Zona Euro risca sa reintre in recesiune in 2011, in conditiile in care tarile care utilizeaza moneda unica europeana aplica planuri de austeritate bugetara iar mediul economic international se degradeaza, avertizeaza economistii chestionati de Le Monde. Planurile de austeritate vor costa cresterea economica cel putin un punct procentual anul viitor si, daca euro se mentine in jurul cotatiei de 1,40 dolari, supraevaluarea sa ar mai putea costa relansarea o jumatate de punct procentual.

Zach Witton, economist la agentia de rating Moody's din Londra, crede ca activitatea economica va incetini spre sfarsitul acestui an: "Va intra intr-o usoara recesiune in prima jumatate a anului 2011, cu doua trimestre de recul al produsului intern brut, dupa care activitatea economica va reporni progresiv".

Pentru ansamblul anului 2011, Witton estimeaza ca relansarea economica se va cifra in jur de +0,7% in Zona Euro. In opinia sa, tarile care depind masiv de exporturi - precum Germania si Olanda - sunt cele mai expuse riscului de recesiune, spre deosebire de Franta, care se bazeaza mai mult pe cererea interna.

Razboiul valutelor schimba datele jocului

Gura de oxigen oferita la inceputul verii de reculul monedei unice in fata dolarului a oferit sperante ca masurile de austeritate vor putea fi resorbite fara prea multe pagube.

Euro s-a apropiat, la jumatatea lunii iunie, de rata naturala de schimb, calculata prin paritatea puterii de cumparare, in jurul valorii de 1,20 dolari. Dar razboiul valutelor, care s-a intensificat incepand din septembrie, a schimbat datele jocului.

In timp ce pietele financiare isi pastreaza reticentele asupra capacitatii celor mari fragile tari, precum Grecia sau Irlanda, de a-si rezolva problemele bugetare, si in conditiile in care sistemul bancar ramane fragil, riscul unei noi recesiuni ascute tensiunile interne din Zona Euro.

"Prima criza a euro a fost gestionata cu abilitate, dar in 2011 vom intra in zona riscului", avertizeaza consilierul bancar François Vigne.