Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au propus luni o ampla reforma a Pactului de Stabilitate care include o reforma a tratatelor europene, scrie Le Monde. Reprezentantii celor doua state intentioneaza sa inaspreasca sanctiunile in cazul tarilor cu deficite excesive, se arata intr-o declaratie comuna a celor doi. "Un stat care nu ia masurile necesare timp de 6 luni pentru a-si corecta deficitul va fi sanctionat, Consiliul (Europei- n.red.) putand, de asemenea, decide sanctiuni preventive", a mai aratat seful statului francez.

Anticipand apelul facut de Sarkozy si Merkel, ministrii de Finante ai UE s-au pus de acord luni seara cu privire la intarirea disciplinei bugetare, gasind in cele din urma un compromis cu privire la sanctiunile care sa fie aplicate.

Nu este pentru prima oara cand Germania si Franta abordeaza aceasta problema. In 21 iulie, ministrii economiei din cele doua tari, Christine Lagarde si Wolfgang Schäuble au adresat presedintelui UE Herman Van Rompuy, o scrisoare in care propuneau sanctiuni politice si cu caracter financiar pentru statele care depasesc pragul de deficit prevazut de Pactul de Stabilitate.