Leul s-a depreciat marti in fata monedei unice europene, pentru a treia sedinta consecutiv, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand la 4,2940 lei pentru un euro, cu 1,33 bani mai mult decat in ziua anterioara. Luni, un euro era cotat de banca centrala la 4,2807 lei.

Moneda nationala s-a tranzactionat cu o tendinta de depreciere luni, inchizand ziua la un curs de 4,2865 lei pentru un euro. In aceasta dimineata cursul se apropie de 4,3 lei pentru un euro, urmand aparent tendinta regionala de depreciere, si daca presupunem ca aprecierea dolarului indica aversiune fata de risc, depasirea nivelului psihologic pare probabila, se arata intr-o nota a ING.

Potrivit economistului ING Vlad Muscalu, cu cat se apropie mai mult momentul votului la motiunea de cenzura se va resimti o tensiune pe pietele leului, iar o cadere a guvernului ar putea complica perspectiva procesului de consolidare fiscala.

"Aceasta (tensiunea - n.r.) s-ar putea concretiza in primul rand in accentuarea presiunilor de depreciere si, in cele din urma, in presiuni de majorare a ratelor de dobanda. Daca guvernul ramane, aceasta dinamica ar putea fi inversata, dar o cadere ar putea intensifica o asemenea evolutie deoarece incertitudinea s-ar putea instala. Aceasta ar putea ameninta totodata si pragul randamentelor administratorilor datoriei publice", arata Vlad Muscalu.

Leul s-a depreciat si in fata dolarului american, acesta fiind cotat la 3,0817 lei, comparativ cu 3,0791 lei in ziua anterioara.

Francul elvetian a fost cotat marti la 3,2140 lei, cu 1,38 bani mai mult decat in sedinta anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7858 lei, dupa ce banca centrala a afisat luni un curs de 3,7926 lei pentru 100 de yeni.