Parlamentul ungar a adoptat luni seara legea care impune o taxa suplimentara companiilor ce activeaza in sectorul telecomunicatiilor, energie si comertul cu amanuntul, banii astfel obtinuti urmand a fi folositi la finantarea deficitului bugetar, potrivit AFP. Legislativul a adoptat deja in acest an o alta lege controversata, prin care se taxeaza suplimentar sectorul financiar.

"Acum a fost randul altor sectoare ale economiei", a declarat Viktor Orban inaintea votului din Parlament, precizand ca populatia a suportat deja greul crizei economice.

Taxa, care se calculeaza in functie de veniturile anuale ale companiei, va aduce la buget 582 milioane de euro in urmatorii trei ani. Conform legii, companiile din sectorul comertului cu amanuntul vor fi plati 2,5% din veniturile anuale, iar companiile telecom si companiile energetice 6,5%, respectiv 1,05% din venituri.

Guvernul de la Budapesta are nevoie de bani pentru a mentine deficitul bugetar sub 3,8% din PIB in acest an, in conformitate cu termenii acordului stand-by cu FMI si UE, in valoare de 20 miliarde de euro.